- czw lip 26, 2018 5:50 am
Cześć wszystkim,
czytam tutaj od dłuższego czasu, ale nie dostałem jeszcze odpowiedzi na nasz szczególny przypadek - albo ją przeoczyłem!
Wstępna historia:
Mieliśmy mały Dom i sprzedaliśmy go po 15 latach. Nasza hipoteka kończyła się tylko na z góry zabezpieczonej kwocie 55 tysięcy euro (110 tysięcy), związanym z umową LBS. Był on powiązany z bankiem, więc musieliśmy płacić odsetki bankowi do momentu osiągnięcia 50% wkładu, a resztą zasilaliśmy naszą umowę LBS. Po osiągnięciu wkładu na poziomie 50%, odsetki miały zniknąć, a my mielibyśmy tylko stopniowo uzupełniać miesięcznie wkład w LBS aż umowa LBS byłaby całkowicie gotowa do przydzielenia.
Bank przy sprzedaży wziął sobie dużo pieniędzy, a my musieliśmy zapłacić wysoką kwotę za odszkodowanie za wcześniejszą spłatę - co bardzo mnie zirytowało! Umowa LBS trwa nadal, a my nadal do niej wpłacamy. Obecnie zgromadzona kwota wynosi nieco mniej niż 26 tysięcy euro.
Teraz chcemy zbudować nowy Dom i potrzebujemy na to prawie 350 tysięcy euro. Bank, jeśli ponownie miałby to być ten sam bank, powiedział, że ta umowa, ponieważ dotyczyła poprzedniego domu, powinna zostać wypowiedziana. Jednak zastanawiam się, dlaczego miałbym to zrobić? Raczej chciałbym włączyć tę kwotę do nowej finansowania, czyż nie?
Moje pytanie teraz brzmi, czy moje podejście jest prawidłowe i jak oceniłby to neutralny ekspert?
Dziękuję z góry za pomoc.