Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Caterpillar

Napisany przez Dany1
Po kilkukrotnym utrzymaniu poziomu 65,00 USD, chciałbym teraz polecić zakup akcji Caterpillar. Cel kursowy: 80,00 USD. Myślę, że Cybercrash również ma tę akcję na celowniku. Komentarze mile widziane.

Napisany przez 2cybercrash
Dokładnie tak, Dany, obserwowałem Caterpillar od dłuższego czasu, czasami szybko handlowałem, ale zawsze przegapiłem interesujące fazy rozwoju cen.

Trzeba wiedzieć, że Caterpillar często towarzyszą informacje o krachach, wystarczy na przykład wzmianka, że Caterpillar to zmienny aktyw i amerykańska koniunktura stoi przed twardym albo zabezpieczonym uderzeniem. Wystarczy również niewielkie doprecyzowanie (ograniczenie zakresu) prognozy, aby zainscenizować spadki o 10% i więcej.

Ze względu na bardzo solidne sprawozdania finansowe, uczciwą wycenę, silną pozycję na rynku wśród produktów jakościowych, światową renomę tej marki, można się spodziewać czasami interesujących ruchów cenowych nawet bez jakichkolwiek wskazówek/rekomendacji ze strony banków/ekspertów.

W przypadku tego aktywa czasami dochodzi do przesady (spadki) z następującymi odzyskaniami, warto dokonywać zakupów tylko frakcyjnie.

Do tej interesującej grupy należą również Black&Decker, Deere, Toro i inne.

Obecnie posiadam jedynie Torro w 2 pakietach, Deere miał dobry przebieg i ode mnie uciekł jako transakcja, Caterpillar jest w moim polu widzenia, czekam na październikowy sezon ostrzeżeń przed zyskiem.

Dla mnie dość zaskakujące jest to, że Caterpillar dzisiaj produkuje solidny ruch. Dokładnych powodów nie znam, było to raczej przestarzałe. W każdym razie nie chciałem obciążyć się jeszcze przez październik związany z Caterpillarem i zamiast tego załadowałem bananową kleikowinę, złą decyzję. Zdarza mi się to czasami.

Niezwykłe jest również pewne wsparcie na cenach ropy naftowej (produkcja ma być ograniczona), metale szlachetne, metale przemysłowe, wartości energetyczne minimalnie wzrosły. Czy to zakup na zabezpieczenie przed następną falą spadków? Może przechowywane transakcje wystarczą na skromne zakończenie przed kolejną dreszczową zmianą?

Wyjaśnienie jest proste, Merryl Lynche oświadczyły, że w przypadku osłabienia gospodarki USA w 2007 roku trzeba mieć akcje CAT (według Markusa Kocha, korespondenta n-tv). Jednak kilka tygodni temu mówiono, że ten sektor szczególnie cierpi na słabość gospodarczą? Wydaje się, że w USA jest wielu ludzi bez mózgu i pamięci, ale to już wiemy, i nie tylko tam. Nie ma znaczenia, jeśli tylko kursy się trzęsą, a banki zarabiają na wymianach.

Przyszedł ten czas, kiedy jeszcze zalecałem ostrożność w przypadku Caterpillar lub co najwyżej szybką transakcję. Dobre wyniki kwartalne dzisiaj zostały od razu udekorowane ostrzeżeniem przed stratami i skwitowane spadkiem o 11% w dzisiejszy dzień wygaśnięcia opcji. Wskaźnik C/Z wynosi około 14.

Czy utrzyma się poziom 60 dolarów? Wolałbym natychmiast, aby spadł poniżej 55 dolarów, gdzie ostatnio zaczęto wznosić gośćco w górę.

Napisany przez ManfredBali
Złożyłem zlecenie na 60,50 przed godziną.
Wynik zobaczę jutro. :?:

Mam je obecnie 60.29 ?

Jeśli nawet spadnie poniżej 60 $, może być konieczne zejście aż do 55 $, zanim się zatrzyma.

W każdym razie złapałem trochę w okolicach tej ceny; nie ma większego naporu sprzedaży w księdze zleceń, raczej kilka dużych pozycji zostało zapisanych na obniżonych kursach jako kolor zielony? Zobaczymy.

Trzeba będzie jeszcze wytrzymać znane komentarze krytyków z gildii analityków.

Napisany przez Dany1

Spada nawet poniżej 60 USD, może musi spaść aż do 55 USD, zanim się zatrzyma.

W każdym razie złapałem trochę, w księdze zleceń nie ma dużej presji sprzedaży, raczej kilka dużych pozycji zostało zapisanych na obniżonych kursach? Zobaczymy.

Trzeba będzie jeszcze znosić znane komentarze pesymistyczne związane z gildią analityków.

Za swoje CAT zapłaciłem ponad 65.-- i byłem całkiem pewny, że w tym roku cena pójdzie w kierunku 80.--... Teraz musi CAT też przezimować w stajni, miejsce nadal jest dostępne.

Mimochodem: Gdyby nie krach CAT, DOW zamknąłby się wczoraj na nowym rekordowym poziomie!

Po płatnych kursach poniżej 60 $ po ostrzeżeniu o zyskach, dzisiaj notowania w okolicach 62,5 $+ są już osiągalne. W ten sposób można osiągnąć 2% marży na tydzień. Nigdy nie wiadomo, kiedy zakończy się ta hossa. Pieniądz w $ zawsze jest problemem, wiele zablokowanych środków, które pomimo rekordowych wartości indeksów nie mogą się ruszyć! Czy lepiej zamykać udane transakcje szybko?

Po krótkiej chwili zacięcia, wydaje się, że powietrze wyszło z żagla.
Kontynuujemy na południe. (aktualnie: 59.61).

Konkurencja wydaje się być silniejsza (PACCAR PCAR).

Mimo to, czy ocena pozostaje na poziomie $73?

Napisany przez ADMCI4

Po krótkotrwałym wybiciu wygląda na to, że powietrze wyszło z balonu.
Kontynuuj na południe. (aktualnie: 59,61).

Konkurencja wydaje się być silniejsza (PACCAR PCAR).

Niemniej jednak rating pozostaje na poziomie 73 USD?

Powietrze wyszło z balonu? Nie jestem pewien. We wrześniu i grudniu 05 ryczałty CAT wielokrotnie zbliżały się do poziomu 60. Dopiero na początku 06 przełamano opór.
Teraz wydaje się, że wsparcie ukształtowało się w okolicy 59. Było ono teraz osiągane trzy razy. Czy to dobrze wróżenie? Nie wiem. Tytuł wydaje się dość martwy.
Jeśli poziom 59 zostanie utrzymany, a CAT zyskuje na sile w następnych dniach, jestem gotów podjąć ryzyko transakcji.

Napisany przez Dany1
Oczekiwania na IV kwartał właśnie zostały spełnione. Przychody wzrosły o 14%, zysk koncernu o 10%. Także na rok 2007 przewiduje się 5% wzrost przychodów. Dąży się do poprawy marż. Perspektywy w USA nie są tak optymistyczne, natomiast poza USA oczekuje się większego wzrostu. PE 2007: 10,6, Dywidenda: 2,2%. Dla mnie akcje nie są szczególnie drogie i chciałbym teraz zainwestować około 70 USD... zobaczymy

Wegelin potwierdza tę wersję z opcją zamknięcia rzekomej luki w okolicach 68,5$, czyli potencjalnego celu kursu. Przegapiłem bazę 58$, notuje już niemal 65$. Być może ponownie dostępne w przypadku ewentualnej przeceny?

W innym przypadku można ponownie wziąć pod lupę 3M, prognoza obniżona, gwałtowny spadek, około 70$ wsparcie, jednak potrwa to.

Napisany przez beat

..., ale to potrwa.

Nie wiem, czy chcę zaczynać od takiego punktu wyjścia. Wolę mieć na celowniku 20% wydajności. Czasami to automatycznie trochę się przedłuża. Odwrotnie jest rzadziej.

Jest to prawie jak z jabłkiem, zazwyczaj spada w dół, a nie w górę. Zawsze są wyjątki, jabłka wiosną zawsze rosną.

Napisany przez Dany1
...pięknie jak gąsienica powoli się wydostaje...dla odmiany specjalny wykres...

Napisany przez Dany1

Oczekiwania na IV kwartał właśnie zostały spełnione. Obroty wzrosły o 14%, zysk koncernu o 10%. W 2007 roku przewidywany jest wzrost obrotów o 5%. Dążona jest poprawa marż. Perspektywy w USA nie są tak różowe, ale poza USA spodziewany jest większy wzrost.
PE 2007 10,6, Dyw. Stopa Zwrotu: 2,2%
Dla mnie ta akcja nie jest szczególnie droga, chciałbym w końcu osiągnąć 70 $. Zobaczymy...

Wielkimi i ciężkimi krokami osiągnięto poziom 70 $. Manfred jest jeszcze z nami? Jeśli tak, będziemy mogli wkrótce się napić... Jeśli nie, to i tak napijemy się za niego! :mrgreen:

Ogromny komplement, nawet cel kursowy Wegelina w wysokości 68$ został całkowicie zmiażdżony. Byłem za późno i tylko obserwowałem to z boku, trzeba uważać, bo wkrótce pojawią się znowu analitycy z sceptycznymi komentarzami, czy tak nie było kiedyś?

@Dany: zawsze możemy się spotkać i napić.

CAT sprzedane; po 86.24 z około +42.50% :P
Kupiłem HDB z tego.

(JH było po 87).
Obecnie oscyluje między 86 a 86.90.

Jednak mam nadzieję na ponowne wejście, nie jak w przypadku ACH, który stracił już 91.31% od sprzedaży w marcu! ops:

Kot zunego burzy dzisiaj (-8.60%) w tej chwili.
Wczoraj nie chciałam wypuścić mnie na test. Miała szczęście. :wink:

Po korekcie ponownie wejść?
Dany: teraz dopiero się napijemy.

Moje dwie nowe pozycje
FORTIS (+0.50%) i HDB (+0.58%) radzą sobie dziś dobrze.

Duża inwestycja w Novartis okazała się opłacalna, ale mniej w UBS.
Po uspokojeniu zamierzam jednak pozyskać akcje banków - również CS i Commerzbank.

Po komplement, dobry czas na sprzedaż!
Coś takiego rzadko się zdarza na naszej platformie!
Dokumentowane w zrozumiały sposób.

Napisany przez Dany1

Po oczyszczeniu powrót do gry?
Dany: teraz pijemy na to jeszcze mocniej.

Moje dwie nowe pozycje
FORTIS (+0,50%) i HDB (+0,58%) dobrze radzą sobie dzisiaj.

Duży zakup akcji Novartis opłacił się, mniej jednak przy UBS.
Po uspokojeniu sytuacji zamierzam jednak zbierać akcje banków - również CS i Commerzbank.

Znowu idealne wyczucie czasu, gratulacje Manfredzie.
Jakiś czas temu sprzedałem akcje CAT, również gdzieś to opublikowałem... teraz znajduje się na mojej liście obserwowanych. Będę musiał teraz przejrzeć Twoje inne rekomendacje, aby w poniedziałek zainwestować trochę $.

PS: Widać, że Ci dobrze idzie. Przesunąłeś swój drugi Dom nad Züri-Weiher i teraz mieszkasz tylko 14 km od mojego drugiego domu... ale właściwie chciałbym być trochę bliżej Twojego głównego domu... 8) Na zdrowie i mam nadzieję, że do zobaczenia niedługo

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata