- śr paź 25, 2006 1:40 am
Wczoraj kupiłem Cameco (CCJ) po 33,85, obecnie 34,13.
Inwestycja długoterminowa, skromne dywidendy.
CCJ jest największym na świecie dostawcą uranu (ok. 30% światowego zapotrzebowania).
Ciekawe wejście po dużym spadku w ciągu ostatnich 3 dni (ponad -11%).
Typowa przesada.
Przyczyna: powódź w kopalniach, jednak spełniają swoje zobowiązania dostawcze.
Przeczytałem kilka analiz *), czy zapotrzebowanie pozostanie/wzrośnie?
Istnieje około 300 bardziej spekulatywnych opcji, ale trzeba uważać, które już mają koncesję.
Nie mam tej wiedzy, dlatego pozostanę przy „największym” przy większych inwestycjach.
--------------------------------------------------
*) : Szczegółowe rozważania/powody/konfrontacje pisemne - poprawne lub nie - są czasochłonne, będę je przynosić tylko w przypadku aktywnego zainteresowania dyskusją/inwestycją dotyczącą takiego (nieznanego?) tytułu.
Zdaję sobie sprawę, że moja „wesoła” giełda bywa czasem egzotyczna. Wtedy wystarczy krótka informacja giełdowa, aby rzucić kamień do wody.
Inwestycja długoterminowa, skromne dywidendy.
CCJ jest największym na świecie dostawcą uranu (ok. 30% światowego zapotrzebowania).
Ciekawe wejście po dużym spadku w ciągu ostatnich 3 dni (ponad -11%).
Typowa przesada.
Przyczyna: powódź w kopalniach, jednak spełniają swoje zobowiązania dostawcze.
Przeczytałem kilka analiz *), czy zapotrzebowanie pozostanie/wzrośnie?
Istnieje około 300 bardziej spekulatywnych opcji, ale trzeba uważać, które już mają koncesję.
Nie mam tej wiedzy, dlatego pozostanę przy „największym” przy większych inwestycjach.
--------------------------------------------------
*) : Szczegółowe rozważania/powody/konfrontacje pisemne - poprawne lub nie - są czasochłonne, będę je przynosić tylko w przypadku aktywnego zainteresowania dyskusją/inwestycją dotyczącą takiego (nieznanego?) tytułu.
Zdaję sobie sprawę, że moja „wesoła” giełda bywa czasem egzotyczna. Wtedy wystarczy krótka informacja giełdowa, aby rzucić kamień do wody.