Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy istnieje możliwość finansowania nieruchomości mieszkalnych i jaka jest najlepsza metoda?

Napisany przez fabifabs
Cześć drodzy eksperci,

Znalazłem 2 dni temu wspaniałe 3-pokojowe mieszkanie w Kirchheim za cenę 154 000 [url]euro[/url] za pośrednictwem Centrum Nieruchomości Sparkasse. Prawdziwa okazja. Jutro mam spotkanie finansowe w Sparkasse, ponieważ we wtorek mam już umówioną wizytę, a do tego czasu powinno być już ustalone finansowanie. Zapotrzebowanie na to mieszkanie jest ogromne.
Oto kilka danych na temat mojej sytuacji finansowej wraz z pytaniem, czy finansowanie jest możliwe i jakie warunki mogą być oferowane.

Mam 44 lata, jestem rozwiedziony, mam 3 dzieci, które mieszkają z matką, płacę alimenty w wysokości 1000 [url]euro[/url] miesięcznie, mam stałe miesięczne dochody jako pracownik sektora publicznego o zarobkach około 2600 [url]euro[/url] miesięcznie, mam również dodatkową pracę na około 330 [url]euro[/url] miesięcznie. Posiadam istniejący kontrakt oszczędnościowy Riester na kwotę 68 000 [url]euro[/url], który został wykorzystany w 2011 roku do wcześniejszego finansowania nieruchomości (sprzedanej z powodu rozwodu). Obecnie na koncie oszczędnościowym znajduje się tylko niewiele ponad 8000 [url]euro[/url]. Oprocentowanie kontraktu oszczędnościowego wynosi 3,25 procenta. Poza tym nie posiadam własnych środków.

Czy w tych okolicznościach była by szansa na dobre finansowanie?

Re: Czy istnieje możliwość finansowania nieruchomości mieszkalnych i jaka jest najlepsza metoda?

Napisany przez 2tneub
Czy 1000€ alimentów jest jeszcze do odjęcia od 2600€+330€, czy zostały one już odjęte?

Napisany przez fabifabs
Te muszą zostać odliczone

Napisany przez Hilfe
Brak szans

Napisany przez 2utopus
2600€ netto minus 1000€ alimenty plus 330€ praca dorywcza = 1930€ do dyspozycji.

Użytek własny mieszkania czy obiekt inwestycyjny?

Oprócz oszczędności emerytalnych Riester, inne środki własne?

Odsetki od [url]kredytu[/url] mieszkaniowego czy odsetki od oszczędności?

Czy obecnie płacisz czynsz / opłaty dodatkowe?

Ile obecnie oszczędzasz miesięcznie?

Dodatkowe długi / [url]Leasing[/url]i / zapis w rejestrze dłużników?

Prywatna [url]pożyczka[/url] od rodziny / przyjaciół możliwa?

Napisany przez NaTwoim13

Nie ma szans

Niewiarygodne! Niemożliwe! Pomocy, przestań, po prostu przestań!!!!

Do dobrego podejścia utopusa dochodzą jeszcze inne, kluczowe pytania:

1) Jak długo trzeba jeszcze płacić alimenty?
2) Jak wysokie są koszty utrzymania mieszkania na własność?
3) Czy przysługuje trzynasta pensja?

Napisany przez NaTwoim13
Daukind2, dlaczego ryzykujesz kolejne zablokowanie za te obelgi, skoro już wcześniejsze przepychanki i obelgi doprowadziły do zablokowania? Całkowicie niepotrzebne i przede wszystkim pozbawione sensu!

Moje stwierdzenie odnośnie pomocy nie odnosiło się - jak przez ciebie sugerowane - do tego, czy otrzyma on dobrą finansową pomoc, a raczej do faktu, że nie możemy tego jeszcze ocenić, ponieważ jest zbyt wiele niewiadomych pytań, a to od TE zależy, jak to będzie zdefiniowane. Tutaj także nie mogę jeszcze wystawić oceny, ponieważ w ogóle nie znamy TE!

Już sam fakt pytania, jak długo jeszcze trzeba płacić alimenty, sprawia, że twoje obelgi tracą na znaczeniu! Co zrobisz, jeśli będzie musiał płacić je tylko jeszcze przez 2-3 lata? Jeśli dostanie dodatkową pensję?

On ma co najmniej 1,930 [url]euro[/url] do dyspozycji, trochę kapitału własnego i na pozór stabilną pracę w sektorze publicznym. Do tego dostępne dochody będą rosły w przyszłości, ponieważ zobowiązania alimentacyjne nie obowiązują przez całe życie, a nabywanie nieruchomości uważa za okazję.

Chcesz ocenić, czy TE - mając koszty mieszkania w postaci rat kredytowych i opłat za mieszkanie w wysokości 650 [url]euro[/url] i 300 [url]euro[/url] - np. tymczasowo z dostępnymi dochodami 1,000 [url]euro[/url] nie radzi sobie i czy będzie w stanie zwiększyć spłatę [url]kredytu[/url], gdy stopniowo znikną zobowiązania alimentacyjne, tak aby 44-latek mógł spłacić nieruchomość do czasu emerytury?

Znasz TE, jego styl życia i podejście do pieniędzy? Czy nie sądzisz, że przed oceną sytuacji jest nadal zbyt wiele nierozwiązanych pytań, które powinny zostać najpierw odpowiedziane, zanim można wydać osąd, a przede wszystkim, że każdy powinien sam decydować, jak zdefiniować pojęcie dobrze?

Napisany przez 2tneub

...

Wpis został usunięty przez administratora

To już nie jest miłe. Nawet osoby kierujące na parkingach mają swój powód istnienia.

Napisany przez fabifabs
Do wszystkich ekspertów... Wasze porady niestety niewiele mi pomogły, a trochę więcej motywacji też by się przydało. Nie uwierzycie, ale finansowanie jest w porządku.
Więc następnym razem proszę o wskazówki, jak mogłoby się udać, a nie o to, dlaczego nie działa.

Napisany przez 2tneub

Do wszystkich ekspertów... Niestety wasze porady nie bardzo mi pomogły, a trochę więcej motywacji także by się przydało. Nie uwierzycie, ale finansowanie jest już ustalone.
Więc następnym razem proszę raczej o wskazówki, jak to może się udać, a nie o to, dlaczego nie działa.

Oczywiście, że działa. Banki udzielają [url]kredytów[/url] bez końca, dopóki nie nadejdzie kolejny kryzys finansowy.
Pytanie brzmi, czy to w ogóle ma sens w twoim przypadku.
Z podanymi przez ciebie informacjami nie jest to sensowne, a na zadane pytania nie odpowiedziałeś.
W takim razie sam jesteś sobie winien.

Napisany przez NaTwoim13
Nie rozumiem tego. Gdy zadaje się pytanie i potrzebna jest pomoc, ten biegnie, nie odpowiada na pytania i cieszy się. Można by nawet podejrzewać, że najważniejsza jest uzyskanie finansowania. Powiedz nam proszę, jakie dokładnie masz potrzeby finansowe.

Napisany przez Martin79HN
Cześć, znam fabifabs i chciałbym dodać kilka informacji.

Jest planowana wizyta i zatwierdzenie oferty przez Sparkasse. (Warunki nie są mi znane, ale zamierzam zadzwonić w ciągu kilku dni.)
Tutaj na forum użytkownicy wzajemnie się obrażali, a niektóre posty miały niewiele wspólnego z tematem. Być może pytania zostały pominięte lub przeoczone z powodu braku czasu.

Jako dobry przyjaciel więc chciałbym podzielić się tymi informacjami:
2600 € netto miesięcznie + 13. pensja + 330 € praca dodatkowa (pewna praca w obszarze socjalnym)
załóżmy, że miesięczny dochód to 3000 €.

3000 € - 1000 € alimenty daje 2000 € (alimenty zmniejszą się o 1/3 po 5-6 latach, o kolejne 1/3 po 11 latach i ostatecznie o 1/3 po 13 latach)

Samochód: spłacony

Cena zakupu: 154 000 € + prowizja pośrednika + podatek od nieruchomości + notariusz itp. (około 10-11% łącznie)
Remont w wysokości 10 000 € (materiały) wykonany samodzielnie, jeśli to możliwe.
W przeciwnym razie stopniowo przez kolejne 1-2 lata.

Kontrakt oszczędnościowy Riester z saldem 8,000 € i sumą oszczędności 68,000 €
Oprocentowanie salda 0,25%, oprocentowanie zadłużenia 3,25% (długo nie wpłacano z powodu rozwodu, możliwe dodatkowe świadczenia 2 x 300 € za dzieci + własne świadczenia)

Pytanie: Finansowanie w ramach kontraktu oszczędnościowego? Czy zmniejszyć sumę oszczędnościową, aby uzyskać alokację? Czy można przekazać kontrakt Riester jako zabezpieczenie?

Rozwód za nimi, wszystkie koszty opłacone!

Mieszkanie własnościowe ma być zamieszkiwane przez samego siebie.
Możliwe opłaty związane z zakupem mieszkania własnościowego: około 250 € (ogólne koszty związane z ogrzewaniem, prądem, zarządzaniem itp.)

Sprawdzenie w Schufa: czyste
Pieniądze od rodziców, od przyjaciół: Nie

Dostosowanie wynagrodzenia w sektorze publicznym wzrostu 1 - 1 1/2% rocznie. (również dla pracy dodatkowej)

Jak mogłaby wyglądać finansowanie z okresem zwięzłości odsetek 10 lat lub 15 lat?
Jakie warunki można przybliżyć? (szacunkowo)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata