Powiedz mi także nic Rich. Dobrze, międzyczasowym nurkom w NFI są mi obojętne, ponieważ jest to jedna z niewielu inwestycji długoterminowych. Moja granica bólu wynosi 20
dolarów
Może to być również pozytywnie odebrane, gdyby zaczęli rozmawiać bardziej o oszczędnościach podatkowych, ponieważ zyski okazały się ogromne
Te wiadomości raczej przypominają mi katastrofę zbiorowych pozewów przeciwko IMH, że NFI może mieć również złe wieści do przekazania i chce się najpierw zabezpieczyć, aby później nie wpakować się w ten sam problem.
Poczekajmy, jestem ciekaw co się wydarzy w Ameryce, szczególnie w przypadku braci IMH/NEW/NFI... Ale jak już zauważyłeś, zazwyczaj nie lubimy niepewności...
Znalazłem stary artykuł z Forbesa, bardzo wart przeczytania. NFI na pewno nie jest dla słabych nerwów. I artykuł (z 2003 roku) pokazuje, że czasami analitycy mogą mieć rację...
Twórcy trendów & Obalacze trendów
NovaStar może być na skraju upadku
Elizabeth MacDonald, 15.05.03, 10:28 rano ET
Jeśli chodzi o
Fundusze inwestycyjne w nieruchomości, NovaStar Financial jest jednym z najgorętszych. Akcje wzrosły 14-krotnie w ciągu trzech lat. Zyski wyglądają znakomicie: wzrost o 150% do 22 milionów
dolarów, czyli 2,07 dolara na akcję, przy przychodach w pierwszym kwartale wynoszących 52 miliony
dolarów. Jak wszystkie fundusze REIT, ten wypłaca większość zysków jako dywidendę - 2,25 dolara w pierwszym kwartale.
Ale ta nowa gwiazda może zagasnąć. NovaStar (nyse: NFI - news - people ) zarabia na udzielaniu
kredytów hipotecznych (głównie słabszym pożyczkobiorcom płacącym wyższe od normalnych stopy procentowe) i pakowaniu pożyczek w zabezpieczenia do sprzedaży dla inwestorów obligacji. Pomimo zwiększenia wydatków operacyjnych w pierwszym kwartale o 22% w stosunku do poprzednich kwartałów, siedmioletnia firma zanotowała wzrost udzielonych
kredytów o 3% do 1,1 miliarda
dolarów.
Jak inne firmy inwestujące w
kredyty hipoteczne, ta korzysta z metody księgowania, która pozwala jej na uwzględnianie jeszcze niewylęgłych kurcząt. Zamiast rozpoznawać zyski z zabezpieczeń przez cały okres
kredytów hipotecznych, NovaStar księguje wszystkie przewidywane zyski z góry. Dochody z zysków ze sprzedaży - pomniejszone o straty z powiązanych transakcji pochodnych - stanowiły ogromne 84% dochodów w pierwszym kwartale; to więcej niż 60% z czwartego kwartału 2002 roku.
Istnieje zbyt wiele domysłów dotyczących tych zysków, głównie dotyczących domyślnych
kredytów hipotecznych. Należy pamiętać, że pożyczkobiorcy NovaStar mają słabą historię kredytową. Odsetek zwłok wzrasta szybko w największych pulach zabezpieczonych
kredytów NovaStar. Kwoty, które mają więcej niż 90 dni zwłoki lub zostały zajęte, wzrosły o 81% w pierwszym kwartale w porównaniu z czwartym, do 86,6 miliona
dolarów. To ważne, biorąc pod uwagę, że firma zarobiła tylko 22 miliony
dolarów w kwartale. NovaStar jest narażony na straty związane z niespłaconymi pożyczkami, które są używane jako zabezpieczenie dla zabezpieczeń. A jak mówi dyrektor generalny Scott Hartman, około 60% jego
kredytów hipotecznych ma obecnie
ubezpieczenie kredytowe, w porównaniu z 80% w 2002 roku; straty mogą powrócić, zmuszając go do zaoferowania wyższych rentowności na zabezpieczenia.
Firma twierdzi, że ma przewagę dzięki oprogramowaniu komputerowemu, które wyklucza najmniej stabilnych pożyczkobiorców. Czy każdy pożyczkodawca nie mógłby złożyć podobnego oświadczenia? Ograniczenie akcji, odkryj przy $20.
-4,5$ do 27
dolarów... Auć. No, mam nadzieję na szybką zmianę sytuacji...