Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: NFI

Napisany przez richard100
Ostatnio zakupiona partia została sprzedana. Zysk wyniósł 8%.
Pozostała jeszcze nadwyżka powyżej ceny zakupu.
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Dany1
Cześć Rich
Masz rację, dobrze jest czasem zrealizować zysk. Czy niedługo będzie znowu dywidenda? Zawsze sprawiało mi wiele przyjemności otrzymywanie dywidendy od NFI... :P

Napisany przez Dany1
Cześć Rich,
Najpierw przyjemność, potem ból - dzisiaj najpierw hojna dywidenda, a potem jeszcze hojniejsze spadki kursu... :twisted:

Cześć Dany!
Jaki masz bank? Moja wpłata została już zaksięgowana na koncie 24. :lol:
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Dany1
Och, nic nie mam przeciwko mojej BCV...kredyt nawet z datą 22.11., ale otrzymałam go dopiero dzisiaj pocztą...

Cześć Dany
I znów są piękne pieniądze. Oferuje roczną stopę zwrotu w wysokości 20%
Kto jeszcze przed 30. 12.05 kupi akcje, ten również dostanie dywidendę

NovaStar deklaruje dywidendę Q4 w wysokości 1,40 USD na akcję zwykłą

KANSAS CITY, Missouri--(BUSINESS WIRE)--14 grudnia 2005--NovaStar Financial, Inc. (NYSE:NFI), pożyczkodawca i inwestor w portfelu kredytów hipotecznych ogłosił, że jego Rada Dyrektorów ogłosiła kwartalną dywidendę w wysokości 1,40 USD na jedną akcję zwykłą. Dywidenda będzie wypłacona 13 stycznia 2006 roku dla akcjonariuszy zarejestrowanych na dzień 30 grudnia 2005 roku.

O NovaStar

NovaStar Financial, Inc. (NYSE:NFI) to jedna z czołowych w kraju firm pożyczkowych i inwestorów w kredyty hipoteczne. Firma specjalizuje się w kredytach hipotecznych jednorodzinnych niespełniających standardowych wymagań agencji hipotecznych, dotyczących pożyczkobiorców, których wielkość kredytu, szczegóły kredytowe lub inne okoliczności wykraczają poza konwencjonalne wytyczne agencji kredytów hipotecznych. NovaStar, założony w 1996 roku jako Trust Inwestycji w Nieruchomości (REIT), skutecznie łączy rynki kapitałowe, sieć krajową pośredników kredytowych i amerykańskie rodziny finansujące swoje domy. Siedziba NovaStar znajduje się w Kansas City, Missouri, a operacje kredytowe prowadzone są na całym terenie kraju.

Napisany przez Dany1
Cześć Rich
tak, są premie i świadczenia bożonarodzeniowe dla emerytów... :mrgreen: :mrgreen:
poważnie, nigdy wcześniej nie miałem takiej akcji... sprawia frajdę, mam nadzieję, że jeszcze długo

Napisany przez ADMCI4
Cześć Rich i Dany!

Dziś wieczorem kupiłem 300 sztuk po cenie 28,81 $. Czy zrobiłem to dobrze?

Czy powinienem oczekiwać, że cena spadnie i będę musiał dokupić więcej? Gdzie znajduje się dno?

Wiem, że w zasadzie powinienem najpierw zapytać, a potem kupować. Ale w Ameryce robi się inaczej - gotowy! cel! ogień!

Lancelot

Cześć Lancelot,
Myślę, że zrobiłeś to właściwie. Kurs tej akcji jest ogromnie zmienny. Dzienne wahania sięgające nawet 10% nie są rzadkością.
Kurs jest bardzo niestabilny przy podwyżkach stóp procentowych. Ale ponieważ zdaje się, że zbliżamy się do końca, spadek powinien ustabilizować się. NFI wydaje się dobrze zarabiać pomimo podwyżek stóp procentowych, w przeciwnym razie nie mogliby wypłacać tak dobrych dywidend. Pozostaw po prostu akcje i regularnie inkasuj dywidendę.
Tutaj jest jeszcze interesująca strona.
https://www.novastarmortgage.com/corporate/shareholder/dividend_information.aspx
Następnie kliknij na historię zysków.
Tutaj możesz zobaczyć, jak regularnie wypłacano różne dywidendy. Nasze to tzw. Common Div.
Życzę powodzenia w Twojej inwestycji.
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Dany1
Cześć Lancelot! Rich właściwie już wszystko powiedział, więc chciałbym dołączyć się do tych dobrych życzeń; innymi słowy, jeśli ci dobrze, to nam również dobrze :mrgreen:

Napisany przez ADMCI4
NovaStar opóźnia publikację wyników za czwarty kwartał i konferencji telefonicznej

KANSAS CITY, Mo.--(BUSINESS WIRE)--10 lutego 2006--NovaStar Financial, Inc. (NYSE:NFI), pożyczkodawca hipoteczny i REIT (Real Estate Investment Trust) z branży nieruchomości mieszkaniowych, ogłosił dzisiaj odłożenie wcześniej zapowiedzianej publikacji wyników za czwarty kwartał oraz konferencji telefonicznej. W trakcie analizy wyników finansowych za koniec roku i w rozmowach z niezależnymi audytorami spółka postanowiła uzyskać opinie prawne w celu dalszego poparcia pewnych stanowisk podatkowych spółki. Spółka skonsultowała się ze swoim zewnętrznym doradcą podatkowym i sądzi, że otrzyma te opinie prawne w ciągu najbliższych 2-4 tygodni. Wówczas spółka opublikuje wyniki za czwarty kwartał i przeprowadzi konferencję telefoniczną. Spółka nie przewiduje opóźnienia w złożeniu swojego corocznego sprawozdania na formularzu 10-K.

Pewne kwestie omawiane w niniejszym komunikacie stanowią prognozy przyszłych wydarzeń w rozumieniu federalnych przepisów dotyczących papierów wartościowych. Prognozy te dotyczą przewidywania lub opisu przyszłych wydarzeń i nie odnoszą się wyłącznie do spraw historycznych. Prognozy te podlegają ryzyku i niepewnościom, a niektóre czynniki mogą skutkować faktycznymi wynikami różnymi od prognozowanych. Istotne czynniki, które mogą skutkować faktycznymi wynikami różnymi od przewidywanych, obejmują: naszą zdolność do generowania wystarczającej płynności finansowej na korzystnych warunkach; rozmiar i częstotliwość naszych sekurytyzacji; wahania stóp procentowych na naszych aktywach, które różnią się od zobowiązań; wzrost wskaźników przedterminowych spłat lub niewypłacalności naszych aktywów hipotecznych; zmiany w założeniach dotyczących szacowanych strat z tytułu pożyczek i kwot wartości rynkowej; zmiany w cenach pochodzenia i odsprzedaży pożyczek hipotecznych; nasze przestrzeganie odpowiednich miejscowych, stanowych i federalnych przepisów i opinii doradców w tym zakresie oraz wpływ nowych miejscowych, stanowych lub federalnych ustaw lub przepisów lub opinii doradców w tym zakresie lub decyzji sądowych na naszą działalność, wszczęcie wezwań do uzupełnienia zabezpieczeń na naszych facilitach kredytowych; zdolność naszych operacji serwisowych do utrzymania wysokich standardów wydajności i odpowiednich ratingów agencji ratingowych; nasza zdolność do zwiększenia wolumenu pochodzenia przy zachowaniu akceptowalnego poziomu kosztów ogólnych; nasza zdolność do dostosowania się do zmian technologicznych; stabilność wartości pozostałych nieruchomości; wynik postępowań sądowych lub działań regulacyjnych toczących się przeciwko nam lub innych ewentualnych ryzyk prawnych; wpływ strat wynikających z katastrof naturalnych; wpływ ogólnych warunków gospodarczych; oraz ryzyka, które są od czasu do czasu zawarte w naszych złożonych raportach w SEC, w tym w naszym kwartalnym sprawozdaniu na formularzu 10-Q za okres zakończony 30 września 2005 r. Inne obecnie niewymienione czynniki mogą także skutkować faktycznymi wynikami różnymi od prognozowanych. Niniejszy dokument obowiązuje tylko od daty jego sporządzenia i wyraźnie odcinamy się od obowiązku aktualizacji zawartych tutaj informacji.

:roll:

Tak, trudno jest zrozumieć, co się dzieje w USA. Ktoś chyba chce zabezpieczyć się w swoich prognozach dotyczących przyszłości. To prawdopodobnie zaszkodzi kursowi, ponieważ giełda nie lubi niepewności.
Jak napisałem wczoraj: Straty z książek są bolesne, ale nie są to właściwe straty. Wymagana jest cierpliwość i wytrwałość. :cry:
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Powiedz mi także nic Rich. Dobrze, międzyczasowym nurkom w NFI są mi obojętne, ponieważ jest to jedna z niewielu inwestycji długoterminowych. Moja granica bólu wynosi 20 dolarów

Może to być również pozytywnie odebrane, gdyby zaczęli rozmawiać bardziej o oszczędnościach podatkowych, ponieważ zyski okazały się ogromne

Te wiadomości raczej przypominają mi katastrofę zbiorowych pozewów przeciwko IMH, że NFI może mieć również złe wieści do przekazania i chce się najpierw zabezpieczyć, aby później nie wpakować się w ten sam problem.

Poczekajmy, jestem ciekaw co się wydarzy w Ameryce, szczególnie w przypadku braci IMH/NEW/NFI... Ale jak już zauważyłeś, zazwyczaj nie lubimy niepewności...

Znalazłem stary artykuł z Forbesa, bardzo wart przeczytania. NFI na pewno nie jest dla słabych nerwów. I artykuł (z 2003 roku) pokazuje, że czasami analitycy mogą mieć rację...

Twórcy trendów & Obalacze trendów
NovaStar może być na skraju upadku
Elizabeth MacDonald, 15.05.03, 10:28 rano ET

Jeśli chodzi o Fundusze inwestycyjne w nieruchomości, NovaStar Financial jest jednym z najgorętszych. Akcje wzrosły 14-krotnie w ciągu trzech lat. Zyski wyglądają znakomicie: wzrost o 150% do 22 milionów dolarów, czyli 2,07 dolara na akcję, przy przychodach w pierwszym kwartale wynoszących 52 miliony dolarów. Jak wszystkie fundusze REIT, ten wypłaca większość zysków jako dywidendę - 2,25 dolara w pierwszym kwartale.

Ale ta nowa gwiazda może zagasnąć. NovaStar (nyse: NFI - news - people ) zarabia na udzielaniu kredytów hipotecznych (głównie słabszym pożyczkobiorcom płacącym wyższe od normalnych stopy procentowe) i pakowaniu pożyczek w zabezpieczenia do sprzedaży dla inwestorów obligacji. Pomimo zwiększenia wydatków operacyjnych w pierwszym kwartale o 22% w stosunku do poprzednich kwartałów, siedmioletnia firma zanotowała wzrost udzielonych kredytów o 3% do 1,1 miliarda dolarów.

Jak inne firmy inwestujące w kredyty hipoteczne, ta korzysta z metody księgowania, która pozwala jej na uwzględnianie jeszcze niewylęgłych kurcząt. Zamiast rozpoznawać zyski z zabezpieczeń przez cały okres kredytów hipotecznych, NovaStar księguje wszystkie przewidywane zyski z góry. Dochody z zysków ze sprzedaży - pomniejszone o straty z powiązanych transakcji pochodnych - stanowiły ogromne 84% dochodów w pierwszym kwartale; to więcej niż 60% z czwartego kwartału 2002 roku.

Istnieje zbyt wiele domysłów dotyczących tych zysków, głównie dotyczących domyślnych kredytów hipotecznych. Należy pamiętać, że pożyczkobiorcy NovaStar mają słabą historię kredytową. Odsetek zwłok wzrasta szybko w największych pulach zabezpieczonych kredytów NovaStar. Kwoty, które mają więcej niż 90 dni zwłoki lub zostały zajęte, wzrosły o 81% w pierwszym kwartale w porównaniu z czwartym, do 86,6 miliona dolarów. To ważne, biorąc pod uwagę, że firma zarobiła tylko 22 miliony dolarów w kwartale. NovaStar jest narażony na straty związane z niespłaconymi pożyczkami, które są używane jako zabezpieczenie dla zabezpieczeń. A jak mówi dyrektor generalny Scott Hartman, około 60% jego kredytów hipotecznych ma obecnie ubezpieczenie kredytowe, w porównaniu z 80% w 2002 roku; straty mogą powrócić, zmuszając go do zaoferowania wyższych rentowności na zabezpieczenia.

Firma twierdzi, że ma przewagę dzięki oprogramowaniu komputerowemu, które wyklucza najmniej stabilnych pożyczkobiorców. Czy każdy pożyczkodawca nie mógłby złożyć podobnego oświadczenia? Ograniczenie akcji, odkryj przy $20.

-4,5$ do 27 dolarów... Auć. No, mam nadzieję na szybką zmianę sytuacji...

Napisany przez 2cybercrash
W przypadku NFI chodzi o przesunięcie sprawozdawczości bilansowej w celu omówienia problemów podatkowych. Kurs po prostu spadł o 10%. Przypomina to IMH, kiedy to dywidenda została drastycznie skrócona. W każdym razie interesujące jest zrzucenie możliwie najbardziej bojaźliwych inwestorów. W USA udaje się to doskonale. Niestety, w przypadku wszystkich tych amerykańskich pożyczkodawców hipotecznych mamy żałosne informacje na temat zdolności kredytowej dłużników i jakości zabezpieczonych obiektów. To jest po prostu blackbox, trzeba być na bieżąco i zbierać informacje. Cytat z komunikatu: Novastar stwierdził w piątek rano, że „postanowił pozyskać opinie prawne w celu dalszego wsparcia niektórych pozycji podatkowych spółki” i skonsultował się z zewnętrznymi doradcami. Oczekiwanie na te opinie opóźni raportowanie o dwa do czterech tygodni - powiedziała spółka - ale nie powinno to opóźnić złożenia jej raportu rocznego w Komisji Papierów Wartościowych i Giełd. Akcje straciły 3,61 USD lub 11,5 proc., notując notowania na poziomie 27,70 USD na INET, w porównaniu z poprzednią kwotą 31,31 USD na NYSE.

Napisany przez ADMCI4
Dodałem na otwarciu po 26,75 $. Na podstawie intraday, wygląda na to, że na początku byłem jedynym kupującym! Lancelot

Cześć Lancelot! W tej sytuacji także zainwestowałbym więcej. Jednak jestem już zbyt mocno zainwestowany w REITS. Jeśli spojrzysz na wykres, to już mieliśmy ten poziom i później znów poszliśmy w górę. Według notowań UBS zostało sprzedanych 1750800 akcji. Czy coś źle widzę? Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Lancelot, masz ode mnie szacunek za swoją odwagę :wink:

Ale z technicznego punktu widzenia wygląda to krótkoterminowo zdecydowanie interesująco. Osobiście zdecydowałbym się sprzedać 27 dolarów po odkupieniu, a przy drugim zbiorze zatrzymałbym się na dłużej. Ale ty nie jesteś zwolennikiem częściowych sprzedaży, Lancelot :wink:

-----

ojej, już 25,50... Może te powtórne zakupy były zbyt wcześnie? Czy NFI ma jakieś trupy w szafie? Czy może sprawy związane z bankami?

Napisany przez ADMCI4
Znalazłem jeszcze jedną interesującą stronę dotyczącą NFI. Koniecznie zobaczcie szczególnie rzeczy z szortami, interesujące :wink:

https://www.nfi-info.net/shorts.htm

A nadal 10 mln z 30 mln akcji to krótkie pozycje. Tendencja wzrostowa. No cóż... :roll:

Wartość firmy na rynku to co najmniej 800 milionów, z kapitałem własnym na poziomie 500 milionów... Teraz po prostu mamy nadzieję (albo już się modlimy), że to, co się teraz dzieje, to jest spekulacyjna bańka w dół...

Napisany przez ADMCI4
@Cupra

Dziękuję za informację. Akcjonariusze są oczywiście zaniepokojeni problemem bilansowym. Może to stanowić zagrożenie dla dywidendy. Nie można też ignorować ciemnych chmur, które powoli zbierają się nad amerykańskim rynkiem nieruchomości.

Ale jeśli kurs wróci do poziomu 30$, nie będzie to problemem z dywidendą. Wtedy raczej nie sprzedam. Lubię ryzykowne akcje.

Lancelot

Muszę szczerze przyznać, że nie wiem, co obecnie dzieje się w tle. Prawdopodobnie znowu aktywni są krótkosi wyprzedający lub nagie krótkie sprzedaże. Kiedyś już relacjonowałem o tego typu transakcjach na giełdzie. Oczywiście nie jest dobrze, gdy przesuwane są raporty kwartalne, co wywołuje spekulacje. Jednakże Shortsellerzy brutalnie to wykorzystują. Nie chcę pozwolić, aby strach i panika mnie prowadziły. To najgorszy doradca na parkiecie giełdowym. Cierpliwość i wytrwałość prowadzą do sukcesu. Niekiedy, ale coraz częściej. ? Mam wiele przykładów, gdzie cierpliwość zaowocowała pieniędzmi. Jedno z nich to niestety nie powiodło się... Swissair. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4

Napisany przez ADMCI4
Pozostaje nam teraz mieć nadzieję, że najniższe kursy z 2000 roku nie zostaną przetestowane. Ale jeśli narysuję linię łączącą dwa najwyższe piksele z 2004 roku, to do końca 2007 roku znajdę się w nieciekawym miejscu.

Napisany przez ADMCI4
@Peitschi:

Czy masz na myśli kierunek $20, czy nie?

Co myślisz o nowym wzroście na rynku nieruchomości ze względu na stabilne lub spadające stopy procentowe, gdy jednocześnie inflacja się utrzymuje? W USA można prawie bez pieniędzy kupić Dom - to umożliwia NFI. Korzysta ona z niskich stóp procentowych, które nie są w pełni przekazywane do nabywcy domu.

Oczywiście nie wiemy, co zrobi Fed, gdy stanie w obliczu spadku wzrostu i wzrostu inflacji. Czyż to nie prognoza na 2007 rok?

Lancelot

Napisany przez ADMCI4
Moje przewidywania kierują się w stronę 3$. Mam jednak nadzieję, że nie dojdzie do tego.

Podzielam Twoje scenariusz o rosnących cenach w boomującej branży nieruchomości. Jednakże przewiduję, że ceny najpierw spadną.

Na razie!

Napisany przez ADMCI4
Mój najgorszy scenariusz zakłada 15$, mam jednak nadzieję, że nie będziemy musieli testować nawet tej granicy...

Napisany przez ADMCI4
@Peitschi

Tak, możesz używać mojego. Ale prognoza na poziomie $3 musi mieć jakieś podstawy. Nie możesz po prostu narysować linii. To nie jest poważne.

Lancelot

To teraz zależy tylko od tego, czy będą w stanie utrzymać stopę dywidendy powyżej 10%. Jeśli również krótkoterminowi inwestorzy są aktywni, to muszą się oni w końcu ponownie skupić na akcjach. Wszystko to już miało miejsce przy tej spółce. To nie jest dla osób o słabych nerwach. Dotychczas dywidenda rekompensuje. Jestem z nią od 2004 roku. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
@sir lancelot Po prostu spojrzyj na wykres. Ten tytuł osiągnął świetne wyniki dzięki boomowi na rynku nieruchomości. Ale co jeśli ceny nieruchomości spadną umiarkowanie o 10-15%, albo co jeśli spadną o 50%? Pamiętacie, jak było u nas w latach 1991-1995? W Thun bank zbankrutował, a podatnicy z Genewy, Vaud, Berna i Solothurn musieli ponieść koszty swoich banków kanałowych. Oczywiście, $3 nie byłoby uczciwą wartością. Ale jeśli spadnie, nastąpi także przesada w dół. https://de.finance.yahoo.com/q/bc?s=NFI&t=my&l=on&z=m&q=l&c= Do dzisiaj nie wiem, jak te firmy refinansują się. Czy dostają pieniądze od banków, instytucji czy osób prywatnych?

Napisany przez ADMCI4
Peitschi pyta:

jak te firmy pozyskują finansowanie?

Oto kilka informacji na temat NFI:

Zadłużenie:

Zadłużenie może przyjąć formę pożyczek bankowych, zabezpieczonych lub niezabezpieczonych, oraz publicznie lub prywatnie umieszczonych instrumentów dłużnych, zobowiązań związanych z zakupem aktywów, długoterminowych, wolnych od opodatkowania obligacji lub innych publicznie lub prywatnie umieszczonych instrumentów dłużnych, finansowania od banków, inwestorów instytucjonalnych lub innych pożyczkodawców oraz sekurytyzacji, w tym zabezpieczonych zobowiązań dłużnych, które mogą być zabezpieczone hipoteką lub innymi interesami w aktywach. Takie zobowiązania mogą wiązać się z regresem co do wszystkich lub jakiejkolwiek części naszych aktywów lub mogą być ograniczone do określonych aktywów, do których odnoszą się zobowiązania. Zawieramy zabezpieczone zobowiązania tylko z instytucjami, które uważamy za finansowo solidne i które posiadają co najmniej jedną krajowo uznawaną ocenę inwestycyjną.

Długoterminowe relacje instytucjonalne:

Nawiązaliśmy długoterminowe relacje z różnymi instytucjonalnymi nabywcami kredytów, w tym Credit Suisse First Boston (DLJ Mortgage Capital, Inc.), Goldman Sachs, Morgan Stanley, Residential Funding Corporation i UBS Real Estate Securities Inc. Ci nabywcy kredytów regularnie składają oferty i nabywają duże pule kredytów od nas, i często zawieramy z nimi zobowiązane umowy sprzedaży kredytów do przodu. Ponadto nawiązaliśmy relacje z różnymi instytucjonalnymi pożyczkodawcami, w tym Bank of America NA, Barclays Bank PLC, Bear Stearns Mortgage Capital Inc., IXIS Real Estate Capital Inc. (dawniej znany jako CDC Mortgage Capital Inc.), Citigroup Global Markets Realty Corp., Credit Suisse First Boston Mortgage Capital LLC, Morgan Stanley Mortgage Capital Inc. i UBS Real Estate Securities, którzy mają istniejące relacje pożyczkowe z nami.

Lancelot

Napisany przez ADMCI4
Jeszcze dane bilansowe na koniec roku 2004:

(w tysiącach dolarów amerykańskich)

Pieniądze i ich ekwiwalenty
842,854
Gotówka zablokowana
454,035
Pożyczki otrzymane w celu sprzedaży, netto
3,922,865
Pożyczki hipoteczne trzymane w inwestycji, netto
13,195,324
Pozostałe udziały w sekurytyzacji
148,021
Łączne aktywa
19,051,944

Linie kredytowe
3,704,268
Finansowanie pożyczek hipotecznych trzymanych w inwestycji
13,105,973
Konwertowalne obligacje zabezpieczone, netto
5,392
Pozostałe zobowiązania
357,746
Łączny kapitał własny akcjonariuszy
1,878,565

Lancelot

Amerykańscy czarodzieje hipotek wykonują już gwałtowne ruchy wstrząsowe. Dzisiaj dla odmiany o 4 do 5% silniejsze. Obserwuj, nie kupuj.

Tak, jestem tu już od dłuższego czasu. Powoli przyzwyczajam się do tego rollercoastera. W górę i w dół, w górę i w dół, a na końcu na nagrodę czeka dywidenda... :lol:
Nic dla osób o słabych nerwach.
Pozdrowienia, Rich

Dzisiaj, 27 lutego, po upadku do 25 USD, wzrost o 13% do prawie 30 USD. Nie jestem zainwestowany, trzymam IMH. Wspaniała akrobatyka dla osób o mocnych nerwach.

To, co szczególnie mi się podoba w dzisiejszych opublikowanych liczbach, to następujące:
Common-stock dividend highlights:

-- Ogłoszono 5,60 USD na akcję w dywidendach za rok 2005, w tym 1,40 USD w czwartym kwartale.

-- Dywidendy za rok 2006 są szacowane na co najmniej 5,60 USD na akcję.

D.H. Dywidenda za 2006 rok również zapowiada się świetnie. No cóż, teraz można znowu spokojnie spać.
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Nie mów Richowi :lol: Dzisiaj znowu sprawia radość NFI i uspokaja sumienie, gdy jeszcze nakłaniam kolegów do zakupu tych rzeczy

Nie mów tego Richu :lol: Dzisiaj NFI znowu sprawia radość i uspokaja sumienie, gdy dalej sprzedajesz te rzeczy kolegom

Mimo wszystko mam spokojne sumienie. :lol:
Zawsze mówiłem, że to nie dla inwestorów o słabych nerwach. :wink:
Już prawie odzyskałem całą moją inwestycję w postaci dywidendy...
Pozdrowienia, Rich

Dywidenda NFI brutto w wysokości 18% została potwierdzona. IMH zredukował do 0,8 lub około 9,5% brutto. Widoczne są przetasowania. Do następnego kryzysu? Skąd w ogóle?

Cytat od Cupra

Nie mów tego Rich :lol: Dzisiaj NFI znów sprawia frajdę i uspokaja sumienie, gdy okłamuje się kolegów, że również załadowali się tymi dziurkami

Mimo wszystko mam spokojne sumienie. :lol: Zawsze mówiłem, że to nie dla inwestorów o słabych nerwach. :wink: Jednocześnie zdaję sobie sprawę, że każda inwestycja giełdowa i rekomendacja może się nie udać. Dlatego tak naprawdę nie lubię robić takich prognoz. :cry: Uważam, że lepiej jest mówić szczerze, jak, gdzie i w co sam inwestuję. Wtedy każdy może zrobić z tym co zechce. :lol:

Już niedługo odzyskam całość mojego wkładu w formie dywidendy... jeśli tak dalej pójdzie.
Pozdrowienia Rich

Napisany przez ADMCI4
Cybercrash pyta:

Do następnego debaklu?

Cieszę się na to.

Tym razem udało mi się zwiększyć swoje zaangażowanie.

Wynik: Zysk kapitałowy i kontynuacja dywidendy. Problem podatkowy okazał się fałszywy alarm.

Lancelot

Napisany przez ADMCI4
Mam czyste sumienie. Zawsze mówiłem, że to nie dla inwestorów o słabych nerwach. Już prawie odzyskałem całkowitą kwotę moich inwestycji w postaci dywidend... Pozdrowienia, Rich\r\n\r\nCóż więcej chcieć. Jednym z powodów, dlaczego rynek akcji w Ameryce nie rośnie, gdyby uwzględniać wyceny dywidendowe, rynek akcji nie byłby tak przytłoczony.\r\n\r\nA jeśli chodzi o sumienie, to jest to trochę delikatna sprawa. Jeśli masz 20 akcji i z reguły nie polecasz zbyt wiele kolegom i rodzinie, to trochę kłopotliwe, gdy te akcje nagle tracą wartość, której poleciłeś kupno w ramach drobnych inwestycji prywatnych.

Czasami ktoś przestaje rozumieć świat.
REITS zawsze byli kandydatami na masowe spadki cen przy podwyżkach stóp procentowych. NFI ponad 5% w górę, IMH ponad 10%
Pozdrowienia Rich

Świat zrozumieć? Być może nie trzeba rozumieć świata, ale spróbować wydedukować, co tak spekułuje publiczność w USA. Czy nie jest tak, że te same wartości powinny być narażone na presję przy wzroście stóp procentowych? A co się dzieje? Dokładnie przeciwnie! Trzeba przypuszczać, że w tym cudownym kraju nieograniczonych możliwości hazard na instrumentach pochodnych jest rozpowszechniony, a być może wiele opcji put jest gromadzonych lub przekupowano opcje call, o których tutaj nawet nie ma się co zastanawiać. Gdzie tu dla emitujących banków maklerowskich łatwiej złapać pieniądze? i nawet jeszcze zebrać kilka wyeksploatowanych cenowo akcji dywidendowych. Dwa uderzenia jednym kamieniem. Krótka sprężyna czy spalone krótkie pozycje?

Napisany przez Dany1

Czasami ktoś nie rozumie już świata.
REITS były kiedyś zawsze kandydatami na masowe spadki cen przy podwyżkach stóp procentowych. NFI ponad 5% w górę, IMH ponad 10%
Pozdrowienia Rich

Cześć Rich
Ach jak bardzo podoba mi się ten świat giełdowy...Znowu przeczytałem, że dolar ma spaść, bańka na rynku nieruchomości ma pęknąć, a co robi NFI? Wspinają się dalej...i wspinają się

Cześć Dany,
Tak, to sprawia radość. A niedługo znów będą płynne dywidendy. :lol:
Powód dzisiejszego wzrostu kursu:

Bernanke mówi, że Fed może wstrzymać podwyżki stóp nawet jeśli ryzyko nie jest zrównoważone

Pozdrowienia Rich

To pozytywne: Dywidenda w wysokości 15% wydaje się być gwarantowana na rok 2006..
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Małe pytanie chłopaki, czy otrzymaliście już informację o akcji Ex-Div z końca marca? Czy wszyscy czekają tak długo?

Cześć Cupra
Myślę, że się mylisz.
Sprawdź tę stronę:

https://www.novastarmortgage.com/corporate/shareholder/dividend_information.aspx

Następnie kliknij w nazwę pliku: earning history
Akcje, które posiadasz, uprawniają do otrzymania zwykłej dywidendy.
Istnieje także dywidenda preferencyjna, ale Ciebie to nie dotyczy.
Według tej strony dywidenda została ogłoszona 4.5.06 w wysokości 1.40$.
Ex. Dywidenda 11 maja. Wypłata 27.5.06. U mnie zazwyczaj wpływ jest 2 dni po wypłacie, więc około 29.5.
Przedostatnia wypłata była 14 stycznia 06
Mam nadzieję, że te informacje Ci pomogą.
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
tak naprawdę bogate... hmmm, kosmiczne, 4 terminy dywidendy i co 2-4 miesiące...

W takim razie mogę znowu spokojnie spać, zwłaszcza że kursy rosły ostatnio mimo spadku wartości USD.

faktycznie bog... hmmm, kosmiczne, 4 terminy dywidendy i między nimi 2-4 miesiące...

W takim razie mogę znowu spokojnie spać. z powodu ostatnich stałych zysków kursowych, pomimo spadku wartości USD.

A następne 3 kwartały dywidendy są praktycznie już zagwarantowane, według wypowiedzi CEO. 4x1.40= 5,60$
Pozdrowienia Rich

Prognoza dywidendy

Zarząd potwierdził swoje oczekiwanie, że ogólne dywidendy ogłoszone w kalendarzowym 2006 roku wyniosą co najmniej 5,60$ na akcję. Kwotę i terminy przyszłych dywidend ustala Rada Dyrektorów na podstawie wymagań podatkowych diz REIT, kondycji finansowej firmy i trendów biznesowych w danym czasie, więc ta prognoza dywidendy podlega zmianom w miarę konieczności.

Dziś notowane są po dywidendzie. 1.40$
Pozdrowienia, Rich

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata