Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Restart - wskazówki, pomysły itp.?

Napisany przez delusr
Cześć wszystkim!

Dzisiaj znalazłem to forum za pomocą Google i chciałem w skrócie opowiedzieć moją historię życiową na potrzeby burzy mózgów, w nadziei na uzyskanie informacji, które mogą pomóc mi (i innym?) i pomóc mi się rozwijać.

Mam teraz 28 lat, do niedawna (około roku temu) miałem dość stabilne i wysokie dochody dzięki rodzinnej firmie, potem wiele się popsuło, po ponad siedmiu latach moja partnerka odeszła - między innymi z powodu braku innowacyjności i stagnacji w moim życiu - i stanąłem przed upadkiem finansowym z powodu tych dwóch głównych aspektów.

W wyniku tego nauczyłem się wielkiej pokory, już nie jeżdżę Porsche, nie mam już suszarki, pranie prać tylko w 30 i rzadko w 40 stopniach, ledwo jeszcze grzeję, klimatyzacja jest całkowicie wyłączona (mieszkam na poddaszu, twarda próba haha) i tak dalej.

Teraz zorganizowałem sobie nowe podstawy i przetrwałem wiele miesięcy poniżej granicy ubóstwa, zminimalizowałem/zoptymalizowałem swoje wydatki, dużo czytałem i uczyłem się o efektywnym zarządzaniu gospodarstwem domowym w tym celu i spodziewam się, że od połowy do końca lipca znów będę miał dość akceptowalny dochód.

Moje dochody będą wyglądać następująco:

900-1200€ z wynajmu trzech pokoi w moim mieszkaniu

1700-2100€ inne dochody

Dodatkowe dochody z różnych okazjonalnych prac będą zmienne, ale na pewno się pojawią, ponieważ mam wiele kontaktów, więc zawsze istnieje możliwość dodatkowego inwestowania.

Wydatki:

113€/miesiąc na prąd, gaz, wodę

115,40€/miesiąc na Micrę

29,99€/miesiąc na internet

100-200€/miesiąc na jedzenie

100-200€/miesiąc od września na wieczorową szkołę, aby zdać maturę

Moją konkluzją jest, że już nigdy nie chcę znaleźć się w sytuacji niepewności, chcę nadal żyć oszczędnie z nowym nadwyżką i dbać o to, aby z dochodów stworzyć coś stabilnego/długoterminowego, inwestować, odkładać, cokolwiek.

Przez moje długotrwałe zaangażowanie w rodzinnej firmie przegapiłem pewnie wiele okazji (Bitcoiny, kaszel) i innowacji, nigdy nie interesowałem się zbytnio światem finansowym i tragicznie żyłem na podstawie statusu i wysokich, głupich wydatków, to już nie może się powtórzyć.

Jakie macie pomysły, wskazówki, rady itp. dla mnie z moim obecnym budżetem?

Z góry dzięki!

Napisany przez BenniG
Po pierwsze, interesuje mnie, czy są to dochody brutto czy netto?

Napisany przez delusr

Po pierwsze, interesuje mnie, czy są to przychody brutto czy netto?

Wszystkie informacje o dochodach są netto

Napisany przez florianmeier
Pierwszym krokiem powinno być oszczędzanie wymaganej rocznej pensji. Być może trochę więcej, aby móc swobodnie opłacić samochód lub pralkę za gotówkę. Ponieważ nie ma już żadnych odsetek, [url]konto[/url] bieżące lub książeczka oszczędnościowa są właściwymi miejscami. Dodatkowo ważne jest brak zadłużenia.

Inwestycją pieniędzy powinienem zająć się dopiero później.

Napisany przez delusr

Pierwszym krokiem powinno być zaoszczędzenie potrzebnego rocznego dochodu. Być może nawet trochę więcej, aby móc wygodnie zapłacić gotówką za samochód czy pralkę. Ponieważ nie ma już żadnych odsetek, bieżące [url]konto[/url] lub książeczka oszczędnościowa są odpowiednimi miejscami. Dodatkowo, brak zadłużeń.
Z inwestycjami finansowymi zajmowałbym się dopiero później.

Dobry plan na początek, miałem już w planach pozbyć się samochodu jako ostatniego długu.
Jednak jest to zdecydowanie interesujące, aby trochę poszukać tego, co można zrobić potem.
Aktualnie mam dużo czasu wolnego, aby zająć się sensownymi sprawami, pod tym względem...

Napisany przez Hanomag

Zajmę się inwestowaniem dopiero później.

Ponieważ nie jest głupi, rozsądnie chce dowiedzieć się już teraz, aby móc uderzyć w odpowiednim momencie.

Napisany przez Malapascua
Hej,
ja bym najpierw zapisywał wszystkie zadania za pomocą Excela co miesiąc. Wszystko. A następnie obliczaj miesięczne średnie. Zobaczysz, że wydajesz o wiele więcej pieniędzy niż te, które podałeś.
Poniższe elementy muszą być uwzględnione:
- Wynajem/rata [url]kredytu[/url]
- Ogrzewanie / koszty dodatkowe
- Prąd
- Internet
- Opłata za media publiczne (GEZ)
- Transport publiczny
- Amortyzacja pojazdu (musisz odkładać co miesiąc)
- [url]ubezpieczenie samochodu[/url]
- Podatek od pojazdu
- Badanie techniczne pojazdu
- Parking/mandaty, opłaty za rejestrację itp.
- Opony, naprawy i części samochodowe, takie jak płyn do spryskiwaczy itp.
- Artykuły spożywcze
- Produkty drogeryjne
- Zabawki (jeśli są dzieci)
- Leki (nie wszystko jest refundowane przez kasę chorych)
- Meble i elementy wyposażenia (sofa nie trwa wiecznie i jest droga)
- Wyjścia
- Telefon komórkowy (telefon i umowa w przypadku braku telefonu służbowego)
- Komputer (co kilka lat potrzebujesz nowego, jeśli nie masz komputera służbowego)
- Sport (klub lub siłownia, jeśli dostępne)
- Amazon Prime lub Netflix, jeśli dostępne
- Wakacje
- Fryzjer
- Prezenty
- Książki lub czasopisma
- Opłaty/pocztowe/artykuły biurowe
- Przedszkole lub przedszkole, jeśli są dzieci
- Ubrania i buty
- Zegarek (też jest potrzebny, nawet jeśli nie jest to Rolex)
- [url]ubezpieczenie[/url] odpowiedzialności cywilnej (konieczność)
- Opłaty związane z kartą kredytową (można obejść się bez nich)
- [url]ubezpieczenie na życie[/url] z ryzykiem (tylko jeśli jest rodzina)
- PKV, jeśli dotyczy
- Ochrona prawna, jeśli jest konieczna
- [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy (również uważam to za konieczne)
- ....
Na pewno jest tego więcej. Zapisz to wszystko i podziel przez miesiące, abyś naprawdę zobaczył, ile wydajesz każdego miesiąca.

Napisany przez delusr
No cóż, to miłe i wszystko pięknie, ale to nie jest to, o co pytałem ;p

Napisany przez marinapecunia
Witaj,
na pewno możesz znaleźć wiele porad na YouTube, Pinterest i innych forach.
Jednak ja mam trochę inne podejście.
Po pierwsze, nazwij swoje dochody i wydatki poprawnie. Praca w zakresach od do nie jest zbyt efektywna.
Gdy będziesz wiedział, ile zostaje Ci w miesiącu po opłaceniu wszystkich stałych wydatków oraz zwyczajnych kosztów (jedzenie, lekarstwa, benzyna, opłaty za komunikację miejską lub inne), weź tę kwotę i zastanów się, na co chcesz lub musisz ją wydać każdego miesiąca lub co dwa... - Czy to będą wydatki na rozrywkę, hobby, czy też potrzebne wydatki - kino, teatr, dyskoteka, odzież..., ponieważ oszczędzanie jest możliwe tylko wtedy, gdy nadal czerpiesz radość z życia.
Załóżmy, że przeanalizowałeś swoje koszty stałe i ewentualnie je obniżyłeś - rachunki za prąd, ubezpieczenie, telefon... Zwróć uwagę na wydatek 100-200 € na jedzenie - gdzie możesz zaoszczędzić bez ryzyka głodu ;-) czyli gotuj sam, zabieraj prowiant i napoje na drogę z domu, wykonuj małe prezenty własnoręcznie, odświeżaj ubrania - w tym pomogą Ci również Pinterest i YouTube. Produkowanie mniej śmieci oznacza w końcu także oszczędzanie pieniędzy.
Teraz zastanów się, dlaczego i na co chcesz oszczędzać?
To brzmi prosto, ale takie nie jest! Musisz dokładnie poznać swój cel i dążyć do jego osiągnięcia! Wtedy zawsze zadawaj sobie pytanie podczas zakupów: Czy na pewno tego potrzebuję? ...czy to tak pilne, że zwlekanie z osiągnięciem celu nie ma dla mnie znaczenia?
Obraz twojego celu na lustrze lub w portfelu z pewnością pomoże.
Jeśli dokładnie wiesz, czego chcesz osiągnąć i kiedy, weź odpowiednią kwotę i podziel ją przez czas, następnie sprawdź - bądź szczerzy wobec siebie - czy cel i czas są realistyczne. Jeśli trzeba, zmień termin lub kwotę. Na przykład wakacje mogą być tańsze...
Gdy już obliczysz, ile każdego miesiąca możesz odłożyć na swój cel, musisz po prostu być silny! I konsekwentnie postępować!
Najlepiej jest mieć przy sobie przyjaciela/przyjaciółkę lub rodziców, którzy pomogą Ci i staną na Twojej drodze. Dobry doradca finansowy również może Ci pomóc, sprawdzić, czy możliwa jest mała umowa oszczędnościowa, która pomoże Ci utrzymać się mocnym i zarobić trochę zysku.
Następnie możesz zastosować te wskazówki w sposób całkowicie indywidualny dla siebie.
Mam nadzieję, że to Ci pomoże. Trzymam kciuki za Ciebie, a jeśli masz jakieś dodatkowe pytania - pytaj!

Napisany przez marinapecunia
Cześć, jak daleko już doszedłeś?

Czy myślałeś także o zabezpieczeniu dochodu na całe życie? Wszystkie oszczędności i życie sens ma tylko wtedy, gdy masz dochód, na którym polegasz. Oznacza to odpowiednie ubezpieczenia i plan oszczędnościowy na okres po zakończeniu pracy jako pierwszy krok!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata