Re: Czy rozumieć Wohnriester? Samozatrudnienie i dopłaty podczas przejścia na emeryturę?
Napisany przez Finanztina1 -
- czw paź 04, 2018 5:26 pm
Witaj, droga społeczności,
Przede wszystkim chciałbym z góry podziękować za pomocne odpowiedzi. Specjalnie zarejestrowałem się tutaj, aby zadać to pytanie, ponieważ w tej chwili jestem zdezorientowany.
Ok. 9 miesięcy temu podpisałem umowę na mieszkanie z systemem riestrowym w firmie Württembergische. Konkretnie jest to umowa oszczędnościowa mieszkaniowa o kwocie 50 000[url]euro[/url] , z której minimum 40% musi być oszczędzone.
Moja przyjaciółka i ja uważamy, że nasz[url]doradca[/url] był nieuczciwy i zataił pewne kwestie. Około 2 tygodnie temu przeczytaliśmy informacje w internecie, zgodnie z którymi mieszkanie/[url]Dom[/url] można wykorzystywać tylko dla własnych potrzeb, a te ulgi muszą zostać zwrócone po uzyskaniu emerytury.
Zamierzamy kupić mieszkanie za około 3 lata i mieszkać w nim przez kilka lat. Następnie chcemy je sprzedać lub wynająć. Jesteśmy niepewni. Jeśli w przyszłości będziemy mieć dzieci, będziemy potrzebować czegoś większego.
Na to zadzwoniłem do doradcy, który powiedział, że nie trzeba zwracać ulg po uzyskaniu emerytury. Jednak internet podaje co innego.
Moje pytanie brzmi: co jest naprawdę prawdą?
Pozdrowienia i dzięki,
Finanztina1
Przede wszystkim chciałbym z góry podziękować za pomocne odpowiedzi. Specjalnie zarejestrowałem się tutaj, aby zadać to pytanie, ponieważ w tej chwili jestem zdezorientowany.
Ok. 9 miesięcy temu podpisałem umowę na mieszkanie z systemem riestrowym w firmie Württembergische. Konkretnie jest to umowa oszczędnościowa mieszkaniowa o kwocie 50 000
Moja przyjaciółka i ja uważamy, że nasz
Zamierzamy kupić mieszkanie za około 3 lata i mieszkać w nim przez kilka lat. Następnie chcemy je sprzedać lub wynająć. Jesteśmy niepewni. Jeśli w przyszłości będziemy mieć dzieci, będziemy potrzebować czegoś większego.
Na to zadzwoniłem do doradcy, który powiedział, że nie trzeba zwracać ulg po uzyskaniu emerytury. Jednak internet podaje co innego.
Moje pytanie brzmi: co jest naprawdę prawdą?
Pozdrowienia i dzięki,
Finanztina1