Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy rozumieć Wohnriester? Samozatrudnienie i dopłaty podczas przejścia na emeryturę?

Napisany przez Finanztina1
Witaj, droga społeczności,

Przede wszystkim chciałbym z góry podziękować za pomocne odpowiedzi. Specjalnie zarejestrowałem się tutaj, aby zadać to pytanie, ponieważ w tej chwili jestem zdezorientowany.

Ok. 9 miesięcy temu podpisałem umowę na mieszkanie z systemem riestrowym w firmie Württembergische. Konkretnie jest to umowa oszczędnościowa mieszkaniowa o kwocie 50 000 [url]euro[/url], z której minimum 40% musi być oszczędzone.

Moja przyjaciółka i ja uważamy, że nasz [url]doradca[/url] był nieuczciwy i zataił pewne kwestie. Około 2 tygodnie temu przeczytaliśmy informacje w internecie, zgodnie z którymi mieszkanie/[url]Dom[/url] można wykorzystywać tylko dla własnych potrzeb, a te ulgi muszą zostać zwrócone po uzyskaniu emerytury.

Zamierzamy kupić mieszkanie za około 3 lata i mieszkać w nim przez kilka lat. Następnie chcemy je sprzedać lub wynająć. Jesteśmy niepewni. Jeśli w przyszłości będziemy mieć dzieci, będziemy potrzebować czegoś większego.

Na to zadzwoniłem do doradcy, który powiedział, że nie trzeba zwracać ulg po uzyskaniu emerytury. Jednak internet podaje co innego.

Moje pytanie brzmi: co jest naprawdę prawdą?

Pozdrowienia i dzięki,
Finanztina1

Re: Czy rozumieć Wohnriester? Samozatrudnienie i dopłaty podczas przejścia na emeryturę?

Napisany przez Hanomag

Około 9 miesięcy temu podpisałem umowę na Wohnriester z Württembergische. Konkretnie jest to umowa oszczędnościowa mieszkaniowej z sumą budowlaną w wysokości 50 000 [url]euro[/url], z czego co najmniej 40 % musi być oszczędzane.

To nie była najlepsza decyzja, ponieważ nawet jeśli to ma sens, można również zainwestować kapitał z innej formy oszczędzania na rachunku Riester w własne mieszkanie.

Cytat Finantziny1

Mój chłopak i ja uważamy, że nasz [url]doradca[/url] był nieuczciwy i zataił pewne kwestie. Przeczytaliśmy w internecie około 2 tygodnie temu, że mieszkanie/[url]Dom[/url] można używać tylko do celów własnych

To prawda, ale tylko jeśli w ciągu pięciu lat od zaprzestania użytkowania własności nie zostanie zakupiony następny obiekt do własnego użytku. Albo zgromadzony kapitał na cele późniejszego opodatkowania (zamiennik nierentowej emerytury) musi zostać opodatkowany po upływie tych 5 lat, albo należy wpłacić odpowiednią kwotę do innej formy oszczędzania na rachunku Riester (np. plan oszczędnościowy w fundusze). Ta kwota, wraz z nagromadzonymi odsetkami, również podlega opodatkowaniu przy starcie emerytury.

Cytat Finantziny1

i że te upusty muszą być zwrócone przy wejściu na emeryturę.

Tak nie jest. Riester-renty, które wypłacane są na start emerytury, jak inne renty, muszą być opodatkowane w całości. Jeśli skapitalizowany kapitał jest inwestowany w jednostkę mieszkalną do samodzielnego użytku, musi być on opodatkowany zastępczo poprzez fikcyjną rentę. Kapitał wyjęty na cele własnego mieszkania jest zapisywany od momentu wypłaty do momentu startu emerytury na fikcyjnym koncie rentowym ([url]konto[/url] mieszkaniowe) i co roku jest indeksowany o wysokie 2% w stosunku do obecnego poziomu odsetek. Dla młodszych oszczędzających ilość podlegająca opodatkowaniu może urosnąć dość znacznie, zgodnie z długim okresem do emerytury. Dla osób zbliżających się do emerytury kwota podlegająca opodatkowaniu wzrasta raczej umiarkowanie. 2% oprocentowanie ma na celu w miarę możliwości opodatkowanie oszczędności związanych z kosztami finansowania. Zyski z innej formy oszczędzania na rachunku Riester również są opodatkowane.

Napisany przez NaTwoim13
Hanomag, dobrze wyjaśnione, ale trudne do zrozumienia dla konsumentów, którzy nie mają z tym codziennie do czynienia.

Chciałbym wiedzieć, co tutaj ma do zrobienia Wohnriester, szczerze mówiąc! Czy chcemy później sprzedać nabytek czy wynająć, być może kupić coś nowego za trzy lata. Co ma tutaj do zrobienia Wohnriester?

Produkt Riester jest już teraz sprzedawany w sposób błędny, mimo przeprowadzonych badań nie jest zrozumiany, a merytoryczne oświadczenie Hanomaga nie rzuci na to światła.

Nawiasem mówiąc, Wohnriester-Vertrag (certyfikowany [url]kredyt mieszkaniowy[/url] z długoterminową gwarancją) jest u Wüstenrot Bausparkasse AG, która należy do grupy W&W, tak samo jak Württembergische Versicherung.

Napisany przez Hanomag

Chciałbym wiedzieć, co tutaj robi Wohnriester, szczerze mówiąc! Czy chcesz później sprzedać lub wynająć nabytek, być może kupić coś nowego za 3 lata. Co tutaj robi Wohnriester?

Powinieneś to jednak wiedzieć. Jeśli duża część kapitału własnego znajduje się w umowie Riestervertrag, to jego wykorzystanie w celu poprawy warunków finansowania może być bardzo sensowne. Nawet jeśli nieruchomość będzie zamieszkiwana tylko przez trzy lata.

Napisany przez NaTwoim13
Czy mógłbyś to krótko wyjaśnić? Naprawdę nie rozumiem. Czy kapitał związany w Riesterze poprawia warunki kupna po 3 latach? Jak i gdzie to się odbywa?

Napisany przez Hanomag

Czy mógłbyś mi to krótko wyjaśnić? Nie rozumiem, naprawdę nie. Czy kapitał związanego z Riesterem poprawia warunki kupna po 3 latach?

To miał być tylko ogólny komentarz, że oszczędzający posiadający odpowiednio dużo kapitału własnego w umowie Riester, mogą uwzględnić go w swoim finansowaniu w celu poprawy warunków [url]kredytu[/url]. I dotyczy to teraz tak samo jak za 3 lub 10 lat. Czy masz wątpliwości co do tego?

Ja osobiście na początku napisałem TS-owi, że podjęcie przez niego decyzji o zawarciu tej umowy nie było najlepszym wyborem. Niestety teraz ma tę umowę. Być może masz jakieś zalecenie, co powinien z nią teraz zrobić?

Napisany przez Finanztina1
Dziękuję za odpowiedzi. Zrezygnuję z tego.
Myślę, że to najlepsza decyzja.

Jak wysoko będzie opodatkowany cały ten dochód przy przejściu na emeryturę?

Napisany przez Hanomag

Jak wysoka będzie opodatkowana całość przy przejściu na emeryturę?

Jeśli właśnie w tym roku podpisałeś umowę, nie otrzymałeś jeszcze żadnych dotacji/ulg podatkowych i dlatego też nie musisz niczego zwracać. A przy przejściu na emeryturę nie ma również nic do opodatkowania.

Jeśli pozostawisz umowę na zastój (po prostu nie będziesz jej kontynuować), w momencie przejścia na emeryturę otrzymasz wypłatę pełnej kwoty swoich wpłat wraz z dotacjami. Bardzo to prawdopodobne, ale nie jestem do końca pewien, ponieważ wtedy otrzymałbyś także zwrot opłaty za [url]ubezpieczenie[/url]. Ile dotychczas wpłaciłeś?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata