Re: Opinia na temat mieszkania / Finansowanie poprzez umowę oszczędnościową na cele mieszkaniowe.
Napisany przez Martin79HN -
- czw lis 08, 2018 12:46 pm
Cześć,
mam umowę oszczędnościową na budowę mieszkania, którą chcę wykorzystać za około 7 lat na zakup mieszkania, które wcześniej było własnością rodziców. (Rodzice do tego czasu wyprowadzą się i będą finansowo zabezpieczeni!)
Cel: dochody z najmu i zabezpieczenie na moją przyszłą emeryturę długoterminowo (obiekt inwestycyjny: udział własnościowy około 2% w całym obiekcie)
5 budynków po 8-9 mieszkań + parking podziemny + winda + balkon + piwnica + miejsce na rowery + dziedziniec, park
dobra - bardzo dobra lokalizacja
Wynajmujących znajduje się od razu bez problemów!
Zarządzanie: przez zarządcę nieruchomości, dozorcę itp.
Wartość: około 200 000 € za mieszkanie 93 m2 w dużej miejscowości z 120 000 mieszkańców w Badenii-Wirtembergii z roku 2002
Czynsz: minimum 8640 € rocznie (może wzrosnąć do 10 000 € do tego czasu)
- nieuwzględniane w kosztach z zabezpieczeniem: 1200 € rocznie
- uwzględnione podatki AFA: 1488 € rocznie
Dochód: 5952 € rocznie
Cena za 1/2 mieszkania 80 000 € (od brata/rodziców 20 000 € poniżej wartości, brat mieszka sam i świadomie sprzedaje poniżej wartości)
drugą 1/2 otrzymałem jako darowiznę / spadek.
Prace renowacyjne: około 10 000 - 20 000 €
Kwota oszczędnościowa: 100 000 €
Oprocentowanie[url]kredytu[/url] : 1,90 % w skali roku
Oprocentowanie depozytu: 1,00 %
BHW DispoMaxx z roku 2009
Saldo: 45 000 €
Spłata tylko 3 promile
Czy jest możliwe, mając saldo 50 000 € na koncie BHW,
wziąć tylko pożyczkę w wysokości 30 000 €? ([url]pożyczka[/url] na blankiet) Nawet jeśli suma oszczędnościowa wynosi 100 000 € i osiągnęliśmy przydział.
Koszty renowacji + koszty dodatkowe notarialne itp.
pokryłbym ze zgromadzonych oszczędności.
Czy opłaca się przejąć mieszkanie? Remonty / konserwacje były prowadzone w ciągu lat
i zwiększono specjalnie zabezpieczenie finansowe.
Pomysł polega na przejściu na emeryturę w wieku 64 lat (za 25 lat) i czerpaniu luksusu z dochodów z wynajmu!
Czekam na Wasze opinie.
Pozdrowienia
Martin
mam umowę oszczędnościową na budowę mieszkania, którą chcę wykorzystać za około 7 lat na zakup mieszkania, które wcześniej było własnością rodziców. (Rodzice do tego czasu wyprowadzą się i będą finansowo zabezpieczeni!)
Cel: dochody z najmu i zabezpieczenie na moją przyszłą emeryturę długoterminowo (obiekt inwestycyjny: udział własnościowy około 2% w całym obiekcie)
5 budynków po 8-9 mieszkań + parking podziemny + winda + balkon + piwnica + miejsce na rowery + dziedziniec, park
dobra - bardzo dobra lokalizacja
Wynajmujących znajduje się od razu bez problemów!
Zarządzanie: przez zarządcę nieruchomości, dozorcę itp.
Wartość: około 200 000 € za mieszkanie 93 m2 w dużej miejscowości z 120 000 mieszkańców w Badenii-Wirtembergii z roku 2002
Czynsz: minimum 8640 € rocznie (może wzrosnąć do 10 000 € do tego czasu)
- nieuwzględniane w kosztach z zabezpieczeniem: 1200 € rocznie
- uwzględnione podatki AFA: 1488 € rocznie
Dochód: 5952 € rocznie
Cena za 1/2 mieszkania 80 000 € (od brata/rodziców 20 000 € poniżej wartości, brat mieszka sam i świadomie sprzedaje poniżej wartości)
drugą 1/2 otrzymałem jako darowiznę / spadek.
Prace renowacyjne: około 10 000 - 20 000 €
Kwota oszczędnościowa: 100 000 €
Oprocentowanie
Oprocentowanie depozytu: 1,00 %
BHW DispoMaxx z roku 2009
Saldo: 45 000 €
Spłata tylko 3 promile
Czy jest możliwe, mając saldo 50 000 € na koncie BHW,
wziąć tylko pożyczkę w wysokości 30 000 €? (
Koszty renowacji + koszty dodatkowe notarialne itp.
pokryłbym ze zgromadzonych oszczędności.
Czy opłaca się przejąć mieszkanie? Remonty / konserwacje były prowadzone w ciągu lat
i zwiększono specjalnie zabezpieczenie finansowe.
Pomysł polega na przejściu na emeryturę w wieku 64 lat (za 25 lat) i czerpaniu luksusu z dochodów z wynajmu!
Czekam na Wasze opinie.
Pozdrowienia
Martin