Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Opinia na temat mieszkania / Finansowanie poprzez umowę oszczędnościową na cele mieszkaniowe.

Napisany przez Martin79HN
Cześć,

mam umowę oszczędnościową na budowę mieszkania, którą chcę wykorzystać za około 7 lat na zakup mieszkania, które wcześniej było własnością rodziców. (Rodzice do tego czasu wyprowadzą się i będą finansowo zabezpieczeni!)

Cel: dochody z najmu i zabezpieczenie na moją przyszłą emeryturę długoterminowo (obiekt inwestycyjny: udział własnościowy około 2% w całym obiekcie)

5 budynków po 8-9 mieszkań + parking podziemny + winda + balkon + piwnica + miejsce na rowery + dziedziniec, park
dobra - bardzo dobra lokalizacja

Wynajmujących znajduje się od razu bez problemów!

Zarządzanie: przez zarządcę nieruchomości, dozorcę itp.

Wartość: około 200 000 € za mieszkanie 93 m2 w dużej miejscowości z 120 000 mieszkańców w Badenii-Wirtembergii z roku 2002
Czynsz: minimum 8640 € rocznie (może wzrosnąć do 10 000 € do tego czasu)
- nieuwzględniane w kosztach z zabezpieczeniem: 1200 € rocznie
- uwzględnione podatki AFA: 1488 € rocznie
Dochód: 5952 € rocznie

Cena za 1/2 mieszkania 80 000 € (od brata/rodziców 20 000 € poniżej wartości, brat mieszka sam i świadomie sprzedaje poniżej wartości)
drugą 1/2 otrzymałem jako darowiznę / spadek.

Prace renowacyjne: około 10 000 - 20 000 €

Kwota oszczędnościowa: 100 000 €
Oprocentowanie [url]kredytu[/url]: 1,90 % w skali roku
Oprocentowanie depozytu: 1,00 %
BHW DispoMaxx z roku 2009
Saldo: 45 000 €
Spłata tylko 3 promile

Czy jest możliwe, mając saldo 50 000 € na koncie BHW,
wziąć tylko pożyczkę w wysokości 30 000 €? ([url]pożyczka[/url] na blankiet) Nawet jeśli suma oszczędnościowa wynosi 100 000 € i osiągnęliśmy przydział.

Koszty renowacji + koszty dodatkowe notarialne itp.
pokryłbym ze zgromadzonych oszczędności.

Czy opłaca się przejąć mieszkanie? Remonty / konserwacje były prowadzone w ciągu lat
i zwiększono specjalnie zabezpieczenie finansowe.

Pomysł polega na przejściu na emeryturę w wieku 64 lat (za 25 lat) i czerpaniu luksusu z dochodów z wynajmu!

Czekam na Wasze opinie.

Pozdrowienia

Martin

Re: Opinia na temat mieszkania / Finansowanie poprzez umowę oszczędnościową na cele mieszkaniowe.

Napisany przez NaTwoim13
Marcin, ależ już było na czas, żebyś - po raz kolejny pokazując swoje umiejętności finansowania - dał znać o sobie i swoim finansowaniu

Wspaniale.

Przykro mi, że takowe sobie robię!
Chcę zachować wartość mieszkania i w razie potrzeby wspierać także rodziców (być dla nich obecnym finansowo).

Jeśli oba rodzice są w domu opieki, mój ojciec będzie mógł wynająć mieszkanie i otrzymać dochody z tego z opodatkowaniem.
A kiedyś mieszkanie przejdzie na mnie i mojego brata, który nie chce tego mieszkania.

Dlatego lepiej mieć plan w kieszeni, aby otrzymać zyski na dłuższą metę
i na przykład przejść na wcześniejszą emeryturę.

Aby odpowiedzieć na moje pytanie: :-)

Po przyznaniu kwoty oszczędnościowej w wysokości 100 000 €, czy będę mógł natychmiast wziąć tylko 80 000 €?
Czy to ma sens ze względu na podatki, trzeba się zastanowić.

Mój brat od razu sprzedałby mieszkanie, a matka miałaby trafić do domu opieki w wieku 70 lat?
Nie jest to najlepsze rozwiązanie dla mojej mamy i dla mnie!

Napisany przez NaTwoim13
To zu całkowicie w porządku, jesteś już częścią wyposażenia w zakresie finansowania.

Tak, musisz podzielić BSV na 80 000 i 20 000, a następnie podzielić 80 000 na całą kwotę na saldzie.

Czy będę mógł natychmiast dysponować kwotą 80 000 €?
Czy muszę poczekać aż zostanie ona przypisana na nowo?

Do tego czasu zostanie przydzielonych 100 000 €.

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli w przydziale znajduje się 100 000 [url]euro[/url], to nawet 80 000 [url]euro[/url] trafi do przydziału wcześniej, ponieważ oceny się poprawiają.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata