Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Po roku Dieselgate wciąż pozostaje wiele pytań bez odpowiedzi. Zdrowie obywateli nigdy nie powinno być narażane na szwank w imię interesów gospodarczych! Wystawianie zdrowia wszystkich na ryzyko nie jest błahostką. Dlatego skandal związany z emisjami spalin musi zostać szybko i dokładnie wyjaśniony, aby zapewnić ochronę dla nas wszystkich.

Re: podatek CO2

Napisany przez ProfFF
Cześć,

od dawna wiadomo, że na przykład zużycie oleju opałowego jest obciążane większymi podatkami, pomimo że samochody osobowe stanowią większe obciążenie dla środowiska. Teraz przemysł również czuje się zagrożony. Podatek od dwutlenku węgla jest rzeczywiście zrozumiały dla środowiska, ale nie wiem, jak wpłynie to na konkurencję. Obawiam się zakłóceń konkurencji między największymi rywalami. Ponieważ brak zachęty dla konsumentów do wybierania przyjaznych dla klimatu produktów.
Ale nie przychodzi mi do głowy lepsza alternatywa.
Czy takie w ogóle istnieją?

Napisany przez Cici
Dlaczego sądzisz, że doszłoby do zakłóceń konkurencji między dużymi firmami? Na przykład, gdyby podatek został nałożony na emisje spalin z pojazdów, podatek ten nie wpłynąłby na produkcję, ale sprawiłby, że każdy sprzedany pojazd stałby się droższy. Czy pojazd jest produkowany przez małe przedsiębiorstwo czy koncern, nie powinno więc robić różnicy w kosztach produkcji.​

Widzę pewne zakłócenia w tym, że branża o bardzo dużym wydzielaniu CO2 byłaby opodatkowana bardziej niż ta o niskim wydzielaniu, co ostatecznie musiałoby wpłynąć na koszty produktu. Ale to w gruncie rzeczy to, czego chcemy osiągnąć - rewolucję wśród konsumentów. Czy to ma sens, niech inni ocenią. Na przykład przemysł aluminium zużywający ogromne ilości energii w procesie produkcji, w porównaniu z przemysłem plastikowym, który chociaż pracuje z produktami ropopochodnymi, zużywa mniej energii. Ten ostatni zostałby w ten sposób faworyzowany poprzez takie podatki.​

Nawiasem mówiąc, istnieje już pewnego rodzaju podatek od emisji CO2, a mianowicie certyfikaty emisji CO2. Jednym z możliwych dźwigni może być sztuczne ograniczenie dostępnych certyfikatów, aby drastycznie zwiększyć cenę.

Napisany przez Leberwurstliebe
Zniekształcenia konkurencji, ponieważ samochody stałyby się droższe? Ponieważ emisja CO2 do środowiska zostałaby redukowana? Moim zdaniem to marzenie. Pomimo tego, że niesprawiedliwość między kolumną podatkową oleju opałowego a samochodowym nie ulega wątpliwości, nie powinniśmy zapominać o największym obciążeniu dla środowiska: masowej hodowli zwierząt. Wcale nie jestem weganinem, uważam, że produkty zwierzęce są częścią naszej diety, ale patrząc na podatki nakładane na produkty zwierzęce w porównaniu z opłatami za samochody, człowiek inaczej się zastanawia: podstawowe produkty spożywcze opodatkowane są tylko 7%.
Całkowite zrezygnowanie z nich nie ma sensu, ale ograniczenie konsumpcji może zdziałać cuda.

I widzę tę samą szansę również w przypadku podatku od emisji. Należy również zacząć włączać przemysł do opodatkowania emisjami.
Istnieje również pewien pomysł: Na przykład Stowarzyszenie Opłaty CO2 opowiada się za zniesieniem większości opłat i podatków na energię oraz opodatkowaniem poszczególnych nośników energii wyłącznie na podstawie ich emisji. (z https://www.steuerberaterscout.de/Ma...missionssteuer)
Jak jednak zrealizować tę koncepcję, nie jestem w stanie sobie wyobrazić. Mogę tylko przewidzieć falę protestów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata