- sob sty 26, 2019 4:18 pm
Cześć,
w związku z moją sytuacją: Jestem samozatrudniony od roku (mały przedsiębiorca) jako sprzedawca na Ebay. Obecnie zarabiam średnio 400 € i jestem ubezpieczony jako członek rodziny dzięki mojej żonie.
Zdecydowanie mogę zarabiać więcej, ale wciąż nie odważyłem się na ten krok, ponieważ mam jeszcze kilka pytań.
W AOK jest tak, że jeśli zarabiam mniej niż 430 €, mogę być ubezpieczony jako członek rodziny. Powiedziano mi, że jeśli zarabiam więcej, muszę przejść na dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne. Teraz mam następujące pytania:
Ile kosztowałoby mnie dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne miesięcznie przy obrocie początkowo 700-800 € miesięcznie?
Co się stanie, jeśli przychody spadną, czy mogę powrócić do ubezpieczenia rodzinnej, czy będę związany dobrowolnym ubezpieczeniem zdrowotnym? Jeśli tak, na jak długo będę związany?
Usłyszałem, że granica minimalnej podstawy wymiaru składek została obniżona do 1038 €, a co z ubezpieczeniem emerytalnym? Czy składka na ubezpieczenie emerytalne jest obowiązkowa, czy mogę na razie z niej zrezygnować?
W poniedziałek udam się bezpośrednio do mojej kasy, aby porozmawiać i uzyskać informacje na miejscu - być może ktoś tu dokładnie wie i może mi pomóc.
Dziękuję i życzę miłego pozostałego wieczoru sobotniego.