Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne w ZUS

Napisany przez Maixi
Cześć, w związku z moją sytuacją: Jestem samozatrudniony od roku (mały przedsiębiorca) jako sprzedawca na Ebay. Obecnie zarabiam średnio 400 € i jestem ubezpieczony jako członek rodziny dzięki mojej żonie. Zdecydowanie mogę zarabiać więcej, ale wciąż nie odważyłem się na ten krok, ponieważ mam jeszcze kilka pytań. W AOK jest tak, że jeśli zarabiam mniej niż 430 €, mogę być ubezpieczony jako członek rodziny. Powiedziano mi, że jeśli zarabiam więcej, muszę przejść na dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne. Teraz mam następujące pytania: Ile kosztowałoby mnie dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne miesięcznie przy obrocie początkowo 700-800 € miesięcznie? Co się stanie, jeśli przychody spadną, czy mogę powrócić do ubezpieczenia rodzinnej, czy będę związany dobrowolnym ubezpieczeniem zdrowotnym? Jeśli tak, na jak długo będę związany? Usłyszałem, że granica minimalnej podstawy wymiaru składek została obniżona do 1038 €, a co z ubezpieczeniem emerytalnym? Czy składka na ubezpieczenie emerytalne jest obowiązkowa, czy mogę na razie z niej zrezygnować? W poniedziałek udam się bezpośrednio do mojej kasy, aby porozmawiać i uzyskać informacje na miejscu - być może ktoś tu dokładnie wie i może mi pomóc. Dziękuję i życzę miłego pozostałego wieczoru sobotniego.

Napisany przez Matthijs
1.) Proszę unikać słowa verdienen. 2.) Proszę używać słów takich jak Umsatz, Gewinn, Betriebsausgaben. 3.) Proszę trzymać się z dala od swojego ubezpieczenia zdrowotnego w obecnej chwili. Nie ma takiej konieczności. 4.) Obecnie jesteś ubezpieczony przez rodzinę. Dlaczego chcesz teraz zmienić ten status? Nawet jeśli w przyszłości będziesz osiągał miesięczny zysk w wysokości 500 euro lub więcej, nie stanowi to podstawy. Decydujący jest zysk za rok 2019. Poza tym, już trochę czasu minie, zanim to się ustali. 5.) Jeśli rok będzie udany, można rozważyć zmianę pod koniec roku. 6.) Jeśli roczny zysk jest nieznacznie wyższy niż dozwolony, warto trochę jeszcze zrobić zakupów i za pomocą tych wydatków operacyjnych obniżyć zysk poniżej 5.160 euro. 7.) Minimalna roczna składka na ubezpieczenie zdrowotne + emerytalne wynosi około 2.240 euro. Na pewno zakupy sprawiają więcej radości.

Napisany przez Reibold
Cześć Maixi, jako dobrowolny członek GKV obecnie płacisz składkę od co najmniej 1 038,33 € fikcyjnego dochodu. Jeśli później okaże się na podstawie decyzji podatkowej, że zarobiłeś więcej, zostanie naliczona dopłata. Jeśli w którymś roku zarobisz mniej, otrzymasz zwrot pieniędzy, ale tylko do obowiązującej wtedy minimalnej granicy. Z dochodu, a konkretnie od minimalnego dochodu, fundusz zdrowia pobiera określony procent. Jest on nieco różny, ale zawsze jest podany na stronie internetowej. Na przykład, AOK tutaj w Bawarii pobiera 15,7%, czyli 163,02 € miesięcznie. Dodatkowo jest procentowa składka na ubezpieczenie pielęgnacyjne. Dla osób bez dzieci jest nieco wyższa niż dla rodziców. To ubezpieczenie jest zawsze obowiązkowe! Trochę taniej będzie, jeśli zrezygnujesz z świadczenia z tytułu dziennego ubezpieczenia zdrowotnego od siódmej tygodnia choroby. W tej kalkulacji uwzględnione są również dodatkowe dochody dostępne dla utrzymania rodziny. Mogą to być odsetki lub dochody z najmu. Bez znaczenia jest, czy dostajesz je ty, czy twoja żona. Zakłada się, że wykorzystujecie pieniądze wspólnie. Jeśli twój dochód lekko przekracza granicę, o wiele bardziej opłacalne jest zainwestowanie czegoś w swoją firmę, co można odliczyć od podatku, i pozostanie w ubezpieczeniu rodzinym! Z poważaniem Alexander Reibold Doradztwo Finansowe Neuburg an der Donau

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata