Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Spłacić kredyt z karty kredytowej za pomocą kredytu wyznaczonego?

Napisany przez LangM90
Cześć 1. Mam pytanie, a mianowicie mam obecnie zadłużenie na mojej karcie Barclaycard Visa w wysokości około 500€. (16,99% RRSO) Czy opłaca się spłacić to ramowym kredytem w ING (5,99% RRSO)? Czy zaoszczędziłbym dużo pieniędzy czy odsetki? Jak się to oblicza? kredyt miałby jeszcze około 4-5 miesięcy do spłaty, ponieważ mogę spłacać tylko bardzo niewielkie raty miesięczne. Proszę o pomoc i wskazówki. 2. Czy ogólnie lepiej jest korzystać z ramowego kredytu niż z karty Barclaycard Visa, ponieważ oprocentowanie jest niższe?

Napisany przez 2titan1981
Jak wysokie byłoby przekroczenie limitu Twojego konta osobistego? Jeśli możesz spłacić tylko 100 € miesięcznie, lepiej zrezygnować z nowego kredytu, który pogorszy twoje dane w Schufa.

Napisany przez LangM90
W ING oprocentowanie przekroczenia konta wynosi 6,99%. Jednak nigdy go nie korzystałem. Myślałem o ustanowieniu linii kredytowej na gorsze czasy. Przecież nie muszę z niej korzystać. Czy jednak negatywnie wpłynie ona na moją historię kredytową w Biurze Informacji Kredytowej?

Napisany przez 2utopus
Obliczanie odsetek nie jest takie trudne: Przy 500€ i oprocentowaniu 16,99% (rocznie) roczne odsetki wynoszą: 500*0,1699= 84,95€ 84,95€/12 = 7,08€ miesięcznie. Przy 5,99% to tylko: 500*0,0599= 29,95€ 29,95€/12= 2,50€ miesięcznie. Natomiast na wielu kontach oszczędnościowych oprocentowanie wynosi tylko 0,1%: 500*0,001 = 0,50€ 0,50/12 = 0,04€ miesięcznie. kredyt ramowy jest zdecydowanie tańszy - możesz spłacić o 4,58€ więcej w pierwszym miesiącu - ale nie wolno ci ponownie wydawać więcej. (Być może warto przenieść saldo kredytowe na ramowy i przestać korzystać z karty kredytowej?) Zazwyczaj nie płaci się odsetek przy karcie kredytowej, jeśli całą należność płaci się od razu.

Napisany przez LangM90
Tak, dokładnie tak jest. Jeśli spłacisz od razu pod koniec miesiąca, nie naliczają się żadne odsetki, ale zazwyczaj nie jestem w stanie tego zrobić, ponieważ mogę spłacić tylko niewielką kwotę miesięcznie. Co najmniej 50€ trzeba spłacić miesięcznie. Twoje obliczenia nie są do końca poprawne, prawda? Przecież nie mam 500€ kredytu na cały rok. Muszę spłacać co miesiąc co najmniej 50€. Czy ramowy kredyt ma negatywny wpływ na wynik w rejestrze Schufa?

Napisany przez 2utopus
Oddaj głos na pierwszy miesiąc - w drugim miesiącu odpowiednio mniej - pod warunkiem, że nie dokonasz nowych wydatków kartą. Jeśli wpłacisz 50€: 2. miesiąc 500+7,08-50 = 457,08€ Oprocentowanie za miesiąc wtedy: 6,47€ 3. miesiąc 457,08+6,47-50 = 413,55€ Oprocentowanie za miesiąc wtedy: 5,86€ 4. miesiąc 413,55+5,86-50 = 369,41€ ...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata