Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Pytania dotyczące kredytu samochodowego Santander.

Napisany przez mirkoregge
Cześć wszystkim,

w grudniu 2012 roku kupiłem auto na [url]kredyt[/url]. U dealera samochodowego została mi zaoferowana [url]pożyczka[/url] samochodowa Santander Consumer Bank, którą również przyjąłem.

Razem jest 48 rat, wpłata własna 3000€ i końcowa rata znowu 3000€. Jak na razie wszystko w porządku. Mam kilka pytań dotyczących [url]kredytu[/url], ponieważ nie mogę znaleźć w dokumentach żadnych przydatnych informacji:

1. Czy mogę spłacić [url]kredyt[/url] przedterminowo? Jeśli tak, czy wiąże się to z dodatkowymi kosztami?

2. Czy muszę osobno zerwać [url]ubezpieczenie na życie[/url] kredytobiorcy, czy jest ono automatycznie anulowane w przypadku udanej lub przedterminowej spłaty [url]kredytu[/url]?

3. Do pożyczki samochodowej dołączono mi pożyczkę AutoDispoPlus w wysokości 5000€. Dołączona była do tego karta oraz otwarte zostało [url]konto[/url]. Czy mogę to wcześniej zerwać? Nie podano okresu spłaty. Karty nie użyłem, więc nie jest aktywna.

Mam nadzieję, że może mi Pan/i coś wyjaśnić. Dziękuję za zaangażowanie.

Pozdrowienia Mirko

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

1. + 2. Tylko umowa / bank może odpowiedzieć na to pytanie... Nie ma tu żadnej podstawy prawnej / regulacji.

3. Tak, możesz zrezygnować z umowy przed czasem.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

Punkt 1+2 po prostu zadzwoń do banku i zapytaj, oni mają umowę.

Punkt 3:
To w zasadzie karta kredytowa z limitem 5 000 EUR.
Możesz ją wypowiedzieć w dowolnym momencie.

Napisany przez Kass Finanz
kredyt i karta kredytowa mogą zostać wypowiedziane w dowolnym momencie.

W przypadku ubezpieczenia od niespłaconej kwoty sytuacja wygląda nieco inaczej, ponieważ moje informacje wskazują, że Santander współpracuje z ubezpieczeniami grupowymi, które można wypowiedzieć dopiero po określonym czasie. W tym przypadku bank jest ubezpieczającym (a nie klientem). Dlatego też tylko bank może wypowiedzieć umowę. W drobnym druku dotyczącym ubezpieczenia od niespłaconej kwoty powinny znajdować się wszystkie istotne informacje.

Napisany przez lin0r73
Więc w 2013 roku kupiłem KIA i również wziąłem kredyt w Santander Consumer. Dla mnie możliwość wcześniejszej spłaty była już wliczona. Sprawdziłem jeszcze raz umowę - to jasno napisane w sekcji Spłata dodatkowa. Dla mnie jest to bezpłatne, mogę dokonać dowolnej liczby dodatkowych spłat i zdecydować, czy mają wpływ na czas trwania kredytu czy na kolejne raty. Jeszcze nie skorzystałem z tej możliwości, ale miałem już kontakt z obsługą klienta z innych powodów. Byli naprawdę bardzo mili i dobrze mnie doradzili. Może i Ty spróbujesz!
Pozdrawiam!
Jens

Napisany przez kiel2015
Zazwyczaj w Santander możliwe jest wcześniejsze spłacenie kredytu. Jednak należy oczywiście zapłacić odsetki do końca okresu spłaty.

Napisany przez Daukind

Zazwyczaj w Santanderze możesz spłacić kredyt z góry. Ale oczywiście nadal musisz zapłacić odsetki do końca spłaty.

To absolutnie nie prawda.

Napisany przez Kass Finanz
Odsetki należy płacić tylko do daty zawarcia transakcji wykupu. Odsetki za niepotrzebny okres kredytowania są przeliczane i zmniejszają sumę wykupu.

Dziękujemy za Wasze wskazówki i opinie.

Napisany przez DagobertDuck
To prawda, co tutaj mówisz o Santander, jednak osobiście nadal poleciłbym ci trochę poszukać, ponieważ Santander niekoniecznie oferuje najlepsze warunki.

Ja sam miałem lepsze doświadczenia z kredytem samochodowym BON-Kredit, tylko 5,2% odsetek w moim przypadku (oczywiście sprawdzane zgodnie z Twoją sytuacją), nie mam pojęcia, czy Santander może konkurować z ich ofertą kredytu samochodowego.

Napisany przez Bankenschreck
Witajcie,
tak tak, to uciążliwe temat związany z bankiem Santander.
Ogólnie rzecz biorąc, jest to tak, jak opisał Krass Finanz. Wyjście z ubezpieczenia jest trudne, ale istnieją również rozwiązania. Pani prawnik Dubas z Essen dotychczas zawsze skutecznie wyprowadzała swoich klientów z ubezpieczenia przed czasem.
Wiadomo mi, że w salonach samochodowych zazwyczaj nie ma możliwości zrezygnowania z RSV. Już widziałem to na własne oczy. Ogólnie rzecz biorąc jest to sprzeczne z § 6 ust. 3 nr 4 rozporządzenia o informacjach o cenach. Jeśli bank wymaga zawarcia ubezpieczenia, musi uwzględnić składkę jako koszty kredytu i uwzględnić je w rzeczywistej rocznej stopie oprocentowania. Jeśli tego nie zrobi, odpowiedni organ ds. cenowy może nałożyć na bank karę pieniężną do 25 000 € za każdy przypadek.

Pozdrowienia
Strach Banków

Napisany przez Leoniee
Z Santanderem również nie miałem najlepszych doświadczeń. Niestety wtedy nikt nie mógł mi pomóc.

Napisany przez Bankenschreck
Cześć Leoniee,
nigdy nie jest za późno. Spróbuj tutaj: www.vertragswertcheck.de

Ponieważ nawet w przypadku już spłaconych umów często można dochodzić swoich roszczeń. Zwłaszcza w przypadku banku Santander. Nigdy nie stosowali one absolutnie zgodnych z prawem pouczeń o odstąpieniu. Zawsze warto spróbować. Nawet jeśli umowy są już prastare.

Pozdrowienia
Bankenschreck

Mam jeszcze krótkie pytanie: Czy po wypowiedzeniu umowy muszę zwrócić kartę kredytową z konta AutoDispoPlus? W umowie nie ma na ten temat żadnych informacji, tylko że muszę podpisać kartę (nawet jeśli nie jest używana)!!!

Napisany przez HatunaEstrich
Cześć, W lipcu 2018 roku wziąłem kredyt samochodowy w Santanderze. Teraz, 11.02.19, samochód został skradziony, dlatego postanowiłem przejrzeć około 10000 stron umowy. Wczoraj podczas czytania znalazłem kolejny kredyt, AutoCredit+ 5.000 euro. Nigdy nie zostałem o tym poinformowany i nigdy nie planowałem ubiegać się o kartę kredytową, ponieważ mam już dwie w moim banku. Do dzisiaj nie otrzymałem żadnego pisma ani samej karty kredytowej. Czy to umowa zostaje aktywowana, gdy karta jest używana, czy działa od samego początku. Z poważaniem, Ömer Agkün z Hatuna Estrichbau #HatunaMatataa https://Hatuna.de

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata