Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pośrednie finansowanie w kwocie 200 000€ przez wujka.

Napisany przez Daniel1702
Cześć Wszystkim, niestety tutaj nie znalazłem odpowiedzi pasującej do mego pytania. Wkrótce będziemy budować nowy Dom jednorodzinny. Stary nieruchomość przyniesie około 200.000€. To jest dokładnie suma, która nam brakuje na nowy Dom jednorodzinny. Więc potrzebuję pośredniej finansowania. Mój wuj proponuje nam pożyczenie tej sumy. Okres spłaty szacowany jest na 9 miesięcy. Jak można to legalnie zrealizować? Jaki stopa procentowa byłaby wymagana dla tej prywatnej pożyczki i ile należałoby opodatkować z tego zysku procentowego? Nie jestem całkiem zaznajomiony z finansowaniem i odsetkami. Byłoby super, gdybyście mogli podać mi w tej sprawie konkretne liczby. Stopa procentowa powinna być ustalona tak nisko, jak to możliwe. Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi. Pozdrawiam, Daniel

Napisany przez Martin79HN
Cześć Danielu, między wujkiem a tobą macie limit darowizny w wysokości 20 000 €. (sprawdź, czy nie został zmieniony na 10 000 €) Chciałbym sporządzić umowę, w której wujekowi zostanie przyznane prawo do wpisu hipoteki na istniejącą nieruchomość. Ponadto udostępni Wam pożyczkę w wysokości 200 000 €. Oprocentowanie wynosić będzie 1,00%! Spłata w ciągu najdalej 12 miesięcy. (moje zdanie) Rozliczenie odsetek co miesiąc! Zgodnie z moim zdaniem, opłata za wpis hipoteki z prawem do wpisu jest z pewnością inna niż gdyby hipoteka została wpisana! (Kwestia bezpieczeństwa dla wujka) Nie zapomnij jednak zaangażować notariusza / doradcę podatkowego.

Napisany przez Daniel1702
Cześć, dziękuję za odpowiedź. Ale chodzi mniej o bezpieczeństwo, mój wujek nie żąda. Chodzi o urząd skarbowy. Mój wujek nie żąda odsetek. Tylko urząd skarbowy inaczej uważa to za darowiznę. Aby to zrobić zgodnie z prawem, jaka byłaby minimalna stopa procentowa. I najlepiej w liczbach.... Jaka kwota musiałaby być opodatkowana odsetkami?

Napisany przez Martin79HN
Myślę, że wujek może to również udostępnić bez odsetek! Jednakże w granicach darowizny. Mimo to sporządziłbym umowę i zatwierdził ją przez notariusza. Bez odsetek = brak dochodów z odsetek dla wujka w jego zeznaniu podatkowym. Zapytaj doradcę podatkowego. Darowizna jest zatem tak niewielka, że nie musisz o tym informować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata