Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy mogę zrezygnować z planu Riester-Rente?

Napisany przez Olaf90
Cześć,

Mam pytanie dotyczące emerytury Riester. Proszę nie krzyczeć od razu kategorycznie

Tło:

Kilka lat temu [url]doradca[/url] polecił mi RiesterRente - potrzebujesz tego!.

Kiedy stopy procentowe zaczęły systematycznie spadać, a ja zacząłem przyglądać się temu, co dokładnie zawarłem, dokładnie przyjrzałem się temu produktowi Riester i byłam przerażona tym, co podpisałam. Słodkie wypłaty były oczywiście oparte na przyjętej stopie zwrotu 4% i wyższej, czyli całkowicie nierealistycznej. Przeprowadziłam obliczenia i okazało się, że bez dopłat z tytułu dzieci miałabym na emeryturę mniej, niż gdybym samodzielnie zarządzała tymi pieniędzmi przy oprocentowaniu 1%. To było już trochę czasu temu, żeby nie kłamać, ale wierzę, że miałabym o 10 000€ więcej, gdybym po prostu zarządzała tymi pieniędzmi z oprocentowaniem 1%. Te 10 000€ musiałabym jednak znowu opodatkować. Dodam jeszcze, że od dłuższego czasu (choć nie w dużym zakresie) działam na rynku akcji i wykorzystuję mój limit oszczędnościowy w wysokości 1602€ (jestem zamężna). Więc moje pieniądze nie leżą tylko na koncie osobistym z oprocentowaniem 0,2%. Około 3 lata temu zatrzymałam swoje oszczędzanie w Riester.

Teraz przejdźmy do właściwego pytania:

Czy ma sens, mimo że zawsze odradza się tego, całkowicie zrezygnować z Riester?

Moim rozważaniem jest to, że kwota wypłaty wynosi około 2500€. Biorąc pod uwagę, że stopy procentowe nigdy już się nie odbiją tak bardzo i że mam bardzo dobrą dyscyplinę oszczędzania i odnoszę sukcesy na rynku akcji, uważam, że bardziej opłaca mi się pozbyć Riester, pokryć prowizję i cieszyć się kwotą 1500€, nie patrząc już wstecz.

Jeśli zostawię Riester, jako emeryt pewnego dnia dostanę 20,50€, ale będę musiała to również opodatkować.

Mam nadzieję, że moje rozważania nie są zbyt chaotycznie przedstawione.

W jakiś sposób wolałabym teraz mieć 2500€ w ręce, niż dostawać za 35 lat 20€ miesięcznie przed opodatkowaniem.

Jakie są wasze zdania?

Czy system Riester kiedykolwiek się jeszcze odbuduje?

Dziękuję za wasze opinie, mogą być również subiektywne. Chcę po prostu usłyszeć inne punkty widzenia.

Napisany przez EasyD
Państwa myśli są zasadniczo zrozumiałe.

Niemniej jednak z mojego punktu widzenia zupełnie nie ma sensu rozważać umowy Riester bez korzyści z dopłat i ewentualnych ulg podatkowych. Bez nich jest to po prostu drogie [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne.

Jeśli zadają Państwo pytanie, czy system Riester jeszcze się odbije, to nie wiem, w którym miejscu miałby się on odbić? Dopłaty i ulga podatkowa są istotnymi elementami systemu Riester, które moim zdaniem działają dobrze!

Niemniej jednak oczywiście nie mogę ocenić z daleka i bez pełnego obrazu, czy umowa Riester rzeczywiście odpowiada Państwa potrzebom. Ale jeśli przeprowadzają Państwo porównanie, proszę z uwzględnieniem wszystkich zalet i wad.

Napisany przez Olaf90
Cześć i dzięki za odpowiedź.

Oczywiście, należy patrzeć na to całościowo.

Nadal nie jestem zdecydowany. Ze względu na rodzaj statusu zbliżonego do urzędnika, moje roczne brutto jest stosunkowo niskie. Aby skorzystać z pełnego dofinansowania, musiałbym obecnie wnosić około 1400€ rocznie. W zamian za to otrzymuję około 350€ ulgi podatkowej (po odliczeniu dodatku).

Pozostaje około 1050€ rocznie do udźwignięcia ze swojej strony.

Więc płacę 1050€ rocznie i dodatkowo otrzymuję od państwa 175€ jako prezent, ale przy obecnie skandalicznie niskim oprocentowaniu (moim zdaniem).

Można jeszcze dodać, że prowizja w pierwszych latach pochłonęła całkowicie lub prawie całkowicie kwotę dodatku, a na końcu suma ta musi być opodatkowana.

Teraz, gdy się nad tym zastanawiam, zaczynam rozumieć, dlaczego system emerytalny Riester był krytykowany w mediach. To nie jest całkowicie bezpodstawne.

Ponownie dobrze się nad tym zastanowię, ale prawdopodobnie dla mnie lepszą strategią zabezpieczenia emerytalnego (przez posiadanie własnego mieszkania) będzie moja skłonność do oszczędzania i zyski z akcji.

Dzięki za impuls do myślenia.

Napisany przez florianmeier
Na koniec firma ubezpieczeniowa musi zagwarantować wpłacone składki. Jeśli przestajesz wpłacać składki, muszą one w końcu zostać uzupełnione.

Zresztą, renta zostanie wypłacona, jeśli nie dostaniesz godziwej renty miesięcznej.

Napisany przez Olaf90

Na końcu towarzystwo ubezpieczeniowe musi zagwarantować wpłacone składki. Jeśli przestaniesz opłacać składki, muszą one w końcu zostać uzupełnione.

Emerytura zostanie wypłacona jako jednorazowe świadczenie, jeśli nie otrzymasz odpowiedniej miesięcznej renty.

Nie rozumiem pierwszego zdania w kontekście. Towarzystwo gwarantuje, że otrzymam co najmniej tyle, ile wpłaciłem. Jeśli przestaję płacić składki, towarzystwo nie musi mi tego specjalnie gwarantować.

Na razie jest jasne. Co chcesz mi teraz powiedzieć?

Co oznacza słowo abgefunden?

Napisany przez EasyD

Cześć i dzięki za odpowiedź.

Oczywiście, trzeba patrzeć na to całościowo.

Nadal jestem niepewny. Ze względu na swoje uprzywilejowane statusem podobnym do urzędników, mam stosunkowo niski roczny dochód brutto. Aby skorzystać z pełnego dofinansowania, musiałbym teraz około 1400€ wkładać własnych środków rocznie. Za to otrzymuję około 350€ ulgi podatkowej (po odjęciu zasiłku).

Pozostaje więc wkład własny w wysokości około 1050€ rocznie.

Więc płacę 1050€ rocznie i otrzymuję od państwa 175€ dodatkowo/podarowane, ale obecnie z skandalicznie niskim oprocentowaniem (moim zdaniem).

Można jeszcze dodać, że prowizja w pierwszych latach zasiłku w całości pochłania lub pochłonęła, a suma musi być również opodatkowana na końcu.

Teraz, gdy się nad tym zastanawiam, zaczynam rozumieć, dlaczego Riester był negatywnie przedstawiany w mediach. Całkowicie to nie jest nieuzasadnione.

Jeszcze raz przeanalizuję to dokładnie, ale prawdopodobnie moja moralność oszczędzania i zyski z akcji będą dla mnie lepszą strategią na zabezpieczenie emerytalne (mieszkanie własne).

Dzięki za bodziec do myślenia.

Główna krytyka, która pochodzi z mediów, dotyczy zazwyczaj tego, że trzeba osiągnąć pewny wiek, aby w ogóle otrzymać z powrotem wpłacone składki w postaci emerytury. Co jest zrozumiałe, ale ogólnie dotyczy to zarówno zalet, jak i wad wszystkich ubezpieczeń emerytalnych. Ubezpieczenia zawsze pokrywają pewne ryzyka. W tym przypadku ryzyko długowieczności. Można to uznać za korzystne, ponieważ emerytura dożywotnia daje pewność planowania, lub można się z tego denerwować, bo być może z jednorazową wypłatą kapitału można by więcej osiągnąć. To zależy od gustu, moim zdaniem.

W Państwa kalkulacji brakuje wspomnianych powyżej dzieci.

Napisany przez Olaf90

Przeliczyłem wszystko, co miałbym zgromadzić do emerytury bez dodatków za dzieci [...]

Przepraszam, miało być: ... co miałbym zgromadzić do emerytury bez dodatków z tytułu dzieci ...

Więc nie mam dzieci. Świadomie nie uwzględniłem tego w obliczeniach.

Napisany przez Hanomag

To już jakiś czas temu, nie chcę kłamać, ale sądzę, że dostaliśmy o 10 000 [url]euro[/url] więcej niż gdybym po prostu sam zarządzał tymi pieniędzmi z oprocentowaniem 1%. Te 10 000 [url]euro[/url] musiałbym jednak ponownie opodatkować.

Nie musisz opodatkować tylko dodatkowych 10 000 [url]euro[/url], ale całą wypłacaną emeryturę. Obejmuje to oczywiście także Twoje wpłaty.

Cytat od Olaf90

Tłem jest to, że kwota wypłacana wynosi około 2500 [url]euro[/url].

Jak wysoka jest kwota wypłaty w przypadku wypowiedzenia umowy, 2500 [url]euro[/url] czy 1500 [url]euro[/url]?

Wydaje się rozsądne pozbyć się Riestera, odpisać prowizję i cieszyć się 1500 [url]euro[/url], nie oglądając się już za siebie.

W przypadku wypowiedzenia umowy otrzymasz to, co jest ustalone w umowie, pomniejszone o dotacje (zasiłki i podatki).

Jeśli zdecydujesz się zachować Riestera, jako emeryt otrzymasz kiedyś 20,50 [url]euro[/url], ale będziesz musiał to także opodatkować.

Jak już wspomniano, obecnie około 10 000 [url]euro[/url] zostanie wypłacone jako mała emerytura. Można je opodatkować korzystając z pięcionastki podatkowej.

Czy system Riestera odzyska kiedyś swoją stabilność?

Kryzys finansowy uderza we wszystkie prywatne systemy emerytalne, więc nie jest to specyficzny problem Riestera. Ponadto można też inwestować w akcje w ramach Riestera.

Riestera krytykuje się bardziej, niż jest on naprawdę. Jest zły głównie dla tych, którzy go nie rozumieją. Krytycy przede wszystkim potępiają brak elastyczności. Uważam, że Riestera jest najbardziej elastycznym systemem emerytalnym.

Oto kilka możliwości oferowanych przez Riestera:

Oszczędzone środki można wykorzystać na finansowanie budowy.Zmiana dostawcy z oszczędzonymi środkami.Możliwość sukcesywnej wypłaty kapitału w ramach finansowania budowy, z możliwością pozostawienia pozostałej kwoty równowartości małej emerytury w umowie oraz najważniejsza możliwość pełnej wypłaty (bez wpływu na dotacje) przy wyrównaniu ryzyka długowieczności.

Napisany przez Olaf90
Cześć,
tu zaczęły się trochę rzeczy gubić.

Chciałem powiedzieć:

- że renta Riester do emerytury dzięki państwowej dopłacie przy niskim oprocentowaniu przyniosłaby mi tylko około 10 000 € więcej niż gdybym po prostu zostawił pieniądze na koncie oszczędnościowym z zerowym oprocentowaniem. Różnica jest znacznie mniejsza, gdy dostaję te same odsetki na koncie oszczędnościowym/akcjach/funduszu.
W liczbach, (na przykład) 60 tys. na koncie oszczędnościowym, 70 tys. na koncie Riester. A nawet więcej niż 60 tys., ponieważ zerowe oprocentowanie jest nierealistyczne.

Jestem świadom, że będę musiał opodatkować całe 70 tys. €. To był pierwotny problem. W jakiś sposób nie potrafię sobie wyobrazić, że na koniec 70 tys. € przed opodatkowaniem będą znacznie więcej warte niż 60 tys. €, które miałbym, gdybym po prostu oszczędzał sam. Moje podejrzenie jest takie, że państwowa dopłata na koniec zostanie całkowicie wyjedzona przez podatki, a wtedy cała Riester byłaby bezwartościowa.

Jeśli nie dożyję starości, to byłby podwójny niewypał.

Oczywiście odpowiedzialne są niskie odsetki, które są obecnie obowiązujące, jest mi to również jasne.

Ale myśl, że dzięki opodatkowaniu na końcu mogę otrzymać mniej, niż wpłaciłem, jest dla mnie absolutnym koszmarem.

~~~~~~~

A co do kwoty wypłaty 2500 €: Gdybym zrezygnował z obecnie zawieszonego konta Riester, otrzymałbym zwrot 2500 € od ubezpieczyciela i wszystko byłoby w porządku. Pieniądze, które poszły na prowizję, mogę oczywiście odliczyć. Gorzka pigułka i tyle.
Są to 2500 €, nie 1500 €, popełniłem literówkę raz.

~~~~~

Poza tym dobrze mówisz, Buschi.

Jednak nie ogarniam się w kwestii stopy zwrotu brutto i innych specjalistycznych terminów, tego teraz nie rozumiem.
Ale chyba pomyliłeś się z 2500 a 1500 €.

~~~

Nadal zastanawiam się, czy po prostu nie zrezygnować z konta Riester. Co mi przyniesie 16 € miesięcznie na starość, jeśli nie przywrócę polisy do życia. Wolałbym teraz zakończyć to z przerażeniem, niż cierpieć bez końca. Jeśli kiedyś będziemy mieli dzieci, 300 € dopłaty w każdym razie przejmie moja żona, ponieważ jej wynagrodzenie brutto jest niższe.

Dzięki za wasze opinie,

Szczęśliwego Nowego Roku.

Napisany przez 2utopus
Ile lat chciałbyś oszczędzać - i ile własnych wpłat/dopłat/zwolnień podatkowych/przyrost wartości/ prowizji z tego wynikło?

Nie rozumiem przejścia od 2500€ do 60 000/70 000€ - czy to jest czysto fikcyjne?

Jeśli na przykład wpłacasz 2100€, w tym 175€ dopłat, a następnie otrzymujesz 400€ ulgi podatkowej przy zwrocie podatku,
faktycznie wpłacasz 1525€, ale w umowie ratalnej jest 2100€. W przypadku jej rozwiązania/rezygnacji oczywiście musisz zwrócić 400€ + 175€ - oraz być może częściowe opłaty za rozwiązanie umowy.

Napisany przez Olaf90
To z 60 i 70 tysiącami jest całkowicie fikcyjne i miało tylko obrazowo ukazać różnicę między saldami na koncie bieżącym i koncie Riester na końcu fazy oszczędzania. Mogłoby tam być też 220 tysięcy i 230 tysięcy.

Tak czy inaczej, oczywiście masz rację, a ja jestem głupi, bo nie pomyślałem o korzyści podatkowej, którą otrzymuję co roku. Myślałem głupio, że otrzymuję od państwa tylko te 175 euro, ale tak nie jest. Dostaję też prezent w postaci korzyści podatkowej.

Mimo wszystko jeszcze raz: To, co do tej pory wpłaciłem, odliczając prowizję i dopłaty, to 2500 euro, które otrzymam z powrotem, jeśli teraz zrezygnuję z umowy (zwane świadczeniem za rezygnację).
Nie rozumiem, dlaczego wszyscy ciągle wspominają o tych 2500 euro :-D

Napisany przez Hanomag

To, co chciałem powiedzieć, to:
- że Riester-Rente do momentu przejścia na emeryturę za pomocą dopłaty państwowej przy bardzo niskim oprocentowaniu przyniosłaby mi tylko około 10 000 € więcej, niż gdybym po prostu zostawił te pieniądze bez odsetek na koncie.

Tutaj zapominasz o stosunkowo wysokich zwrotach podatkowych dla osób dobrze zarabiających.

Cytat od Olaf90

Jestem świadom, że będę musiał opodatkować całe 70 000 €. To był pierwotny kamień niezgody. Nie mogę sobie jakoś wyobrazić, że 70 000 € brutto na koniec okażą się istotnie więcej niż 60 000 €, które miałbym, gdybym po prostu oszczędzał samodzielnie. Moje podejrzenie jest takie, że dopłata państwa na końcu zostanie całkowicie pochłonięta przez podatki i wtedy cała Riester pójdzie na marne.

Proszę także wziąć pod uwagę otrzymane zwroty podatkowe. To jest interesujące tylko wtedy, gdy masz wysoką stawkę podatku granicznego i korzystasz z kosztownego produktu.

Cytat od Olaf90

Jeśli nie dożyję starości, to będzie podwójna strata.

Dlatego na początku roku wykorzystałem kapitał z mojej Riester, którą opłacałem przez 10 lat, do spłaty mojego [url]kredytu[/url] hipotecznego, a umowa mojej żony, która została w dużej mierze dofinansowana za pomocą dopłat, mam nadzieję, że zostanie wypłacona jako mała renta w dniu 01.01.2019 r.

Cytat od Olaf90

A jeśli chodzi o kwotę wypłaty w wysokości 2500 €, to chodzi o to: Jeśli zrezygnuję z mojej Riester, za która obecnie nie płacę składek, to od ubezpieczyciela dostanę zwrot 2500 € i sprawa załatwiona.

Mam nadzieję, że wziąłeś pod uwagę odjęcie dopłat (zarówno z dopłat, jak i zwrotów podatkowych).

Cytat od Olaf90

Nadal zastanawiam się, czy po prostu nie wypowiedzieć umowy Riester. Co mi przyniosą 16 €/miesiąc w późniejszych latach, jeśli nie wznawiam ubezpieczenia.

Jeśli nie wznowisz, w późniejszych latach otrzymasz zwrot wszystkich wpłaconych środków plus dopłatę jako mała renta. Ponadto możesz zachować ewentualne zwroty podatkowe.

Cytat od Olaf90

Życzę szczęśliwego nowego roku.

Życzę również tobie i wszystkim innym czytelnikom.

Edycja: Przepraszam, znowu jestem za wolny.

Napisany przez Verunsicherter
Riester jest krytykowany gorzej, niż jest naprawdę. Jest zły głównie dla tych, którzy go nie rozumieją. Krytycy diabła głównie w samej braku elastyczności. Uważam, że Riester jest najbardziej elastycznym systemem emerytalnym. Oto możliwości oferowane przez Riester Rent. Oszczędności można wykorzystać na finansowanie budowy.Możliwość przeniesienia oszczędności do nowego dostawcy.Możliwość stopniowego wypłacania kapitału w ramach finansowania budowy, z możliwością pozostawienia pozostałej kwoty na poziomie zbywalnej renty drobnych kwot w umowie, a najważniejsze jest pełne wycofanie środków (bezzwrotne dofinansowanie) przy wyrównaniu ryzyka długowieczności. Pokazujesz tylko zalety. Czy zastanawiałeś się nad rachunkiem oszczędnościowym, który się wypełnia i odsetkami w wysokości 2%? Jeśli produkty nie przynoszą nawet 2% zysku, to zbieram sobie ogromny dług na starość, który w najgorszym przypadku muszą ponieść nawet potomkowie. Przykro mi, ale w obecnej sytuacji wolę elastycznie kupić mieszkanie i może powoli dążyć do domu, który w razie potrzeby mogę po prostu sprzedać na starość. Oczywiście nigdy nie wiadomo, co przyniosą kolejne lata, ale niestety nie mam już zaufania do żadnego produktu, który narzuca mi ograniczenia. Zwłaszcza dla młodych ludzi elastyczność jest ważna. Jeżeli już w wieku 18 lat mam Riester w plecach i być może chcę wyemigrować do USA mając 28 lat, znów mam na głowie te same kłopoty, które muszę rozwiązać nie tylko związane z przeprowadzką, ale także z rozwiązaniem umów. I zwrotem dofinansowania, które właściwie potrzebowałbym na wyjazd. To tylko przykład na marginesie.

Napisany przez 2utopus
Wnioskowanie o dofinansowanie mieszkaniowe jest oprocentowane tylko w wysokości 2%, jeśli zostało ono wykorzystane do spłaty - nie w fazie oszczędzania - gdy spłata jest dokonywana tuż przed emeryturą, konto dofinansowania mieszkaniowego (prawie) nie ma oprocentowania. Jeśli ceny nieruchomości rosną (jak w ostatnich latach) o ponad 10% rocznie, a kredyt można uzyskać poniżej 2%, nawet 2% na dofinansowane mieszkaniowe nie przeszkadza. (Jeśli inflacja wynosi 2%, jest to więc neutralne dla inflacji.) Można więc spłacić swoją nieruchomość z dofinansowaniem państwowym, a w zamian w wieku emerytalnym trzeba część wsparcia zwrócić. Czy decydujesz się na zainfekowanie swojej nieruchomości rządem, to już zależy od ciebie.

Dokładnie o to chodzi. Brak elastyczności. Ten, kto tego nie zrozumiał, albo nie dostał odpowiedniego wytłumaczenia (tak jak ja 10 lat temu), staje się z góry zadłużony w momencie przejścia na emeryturę. To właśnie takie właśnie. Większość ludzi rozumie finanse dopiero wtedy, gdy mają więcej na koncie i ponoszą bieżące wydatki. W wieku 18 lat nikt nie potrzebuje takiego ciężaru. Naprawdę nie.

Napisany przez 2utopus
To oczywiście można zrobić przy odpowiednich warunkach: składka minimalna w wysokości 60 € rocznie, na co otrzymuje się 175 € zasiłków (+x razy 300 € dla ewentualnych dzieci) np. do oszczędzania w planie gromadzenia funduszy (ETF) w ramach ubezpieczenia Riester i cieszyć się małą dodatkową emeryturą w późniejszym wieku. Gdy można przewidzieć, że osiągnie się dochód powyżej emerytury minimalnej, ale mimo to nie osiągnie się stawki podatku dochodowego dla osób w najwyższej grupie, warto to rozważyć - zwłaszcza jeśli można uzyskać zyski i odsetki ze zwrotów podatkowych i zasiłków - ale oczywiście nigdy nie wiadomo, jak będzie się rozwijać przyszłość - czy jutro spadnie na nas niebo, czy też euro przestanie być wartością.

Dobra uwaga. Podlega zaliczeniu do zasiłku podstawowego!

Napisany przez Hanomag
Verunsicherter pisze: Dokładnie o to chodzi. Brak elastyczności. Kto tego nie zrozumiał, albo lepiej nie został właściwie poinformowany (tak jak ja 10 lat temu), stoi przy wejściu na emeryturę przed górą długów. To właśnie o to chodzi. Większość ludzi zdobywa zrozumienie finansów dopiero, gdy mają więcej na swoim koncie i borykają się z bieżącymi kosztami. W wieku 18 lat nikt nie potrzebuje takiego obciążenia. Naprawdę nie.
Pozostaję przy moim zdaniu, że Riesterrente jest moim zdaniem najbardziej elastycznym systemem emerytalnym oferowanym na niemieckim rynku. Poniżej chcę dodać do mojego powyższego wyliczenia - z ostatnim punktem - jeszcze jeden ważny punkt: Oszczędności można wykorzystać na finansowanie budowy, możliwość przeniesienia oszczędności do nowego dostawcy, możliwość stopniowego wycofywania kapitału w ramach finansowania budowy z możliwością pozostawienia resztki w ramach możliwości zwolnienia ze składek Kleinbetragsrente w umowie, a najważniejszą możliwością jest pełna nieszkodliwa dla dotacji wypłata (na finansowanie budowy) przy wyrównaniu ryzyka długowieczności lub uniknięciu późniejszego opodatkowania w 100% możliwość pełnej szkodliwej dla dotacji wypłaty przy wyrównaniu ryzyka długowieczności Porównując Riesterrente z rentą 3. filaru, Riesterrente wypada znacznie korzystniej. Oprócz już wymienionych aspektów elastycznej wartościowania, można ją również przekształcić w w pełni skapitalizowaną rentę 3. filaru, w której po zastosowaniu reguły 12/62 opodatkowaniu podlega tylko połowa zysku. Oczywiście należy wówczas zwrócić dotację, ale zyski osiągnięte dzięki dotacji pozostają i przy równoczesnym wysiłku kapitałowym są lepsze od KLW lub renty 3. filaru. Wszyscy ci, którzy przedstawiają Riesterrente jako nieelastyczną, nie zrozumieli jej.

Jesteś bardzo optymistyczny, gratulacje. Porozmawiaj z tymi, którzy dokonują zmian w swojej sytuacji życiowej. To jest niewidoczna klatka. Wystarczy tylko być samodzielnym i musisz zwrócić wszystko z powrotem. Z odsetkami prawdopodobnie!!!!!! Moim zdaniem to powinno być zabronione. Wolę wyższą stawkę opłacanych składek na emeryturę!

Napisany przez Hanomag
Zdezorientowany pisze: Chętniej wyższa stawka składki na ubezpieczenie emerytalne!
Zgadzam się, ale przy zniesieniu górnej granicy składki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata