Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: ETF obligacji państwowych

Napisany przez BingoMunich
Cześć wszystkim, szukam bardzo bezpiecznego sposobu lokowania pieniędzy, gdzie mogę dostać nawet do 3% odsetek. Ważne jest dla mnie, abym mógł w dowolnym momencie zlikwidować inwestycję, aby w razie kryzysu móc kupować akcje. Co sądzicie o funduszach ETF obligacji skarbowych? Na przykład: iShares $ Treasury Bond 1-3yr UCITS ETF Dziękuję! Pozdrawiam Chris

Napisany przez 2utopus
BingoMunich pisze: szukam bardzo bezpiecznej lokaty, gdzie mogę nadal otrzymać nawet do 3% odsetek, aby ulokować moje pieniądze.
Dlaczego maksymalny zwrot jest ważny? ETF działa w dolarach amerykańskich - dlatego istnieje odpowiednie ryzyko walutowe. O jakiego rodzaju gotówkę ci chodzi - i czy obligacje są wtedy jeszcze coś warte?

utopus pisze: Dlaczego maksymalna stopa zwrotu jest ważna? ETF działa w dolarach amerykańskich - dlatego istnieje ryzyko walutowe. O jakiego rodzaju gotówkę ci chodzi - i czy w takim przypadku obligacje jeszcze mają wartość?
Inflacja powinna zrównoważyć stopę zwrotu, dlatego około 3%. Czy zgadza się ryzyko walutowe (które może być również zyskiem walutowym), jednak faktycznie szukam minimalnego ryzyka przy natychmiastowej dostępności w 100%. Czy sądzisz, że obligacje skarbowe są właściwym rozwiązaniem?

Napisany przez Cici
Jakie maksymalne straty może ponieść inwestycja w ciągu roku? Dziś nie otrzymasz 3% bez żadnego ryzyka straty, po prostu obecne niskie stopy procentowe tego nie umożliwiają. Obligacje skarbowe USA są bezpieczne, ale jak już wspomniano, istnieje ryzyko kursowe. Zysk w wysokości 3% rocznie nie jest w żadnym przypadku gwarantowany. Europejskie obligacje skarbowe w bezpiecznej wersji nie przynoszą 3%. Natomiast obligacje krajów rozwijających się oferują zdecydowanie wyższy zwrot, ale wiąże się to z ryzykiem kursowym i niewypłacalności. Ponadto w przypadku niespodziewanego zwrotu stóp procentowych wszystkie fundusze ETF obligacji mogą ponieść straty. Jeśli pieniądze mają być przeznaczone wyłącznie na tani zakup akcji, zdecydowałbym się już teraz część zainwestować w akcje. Jeśli masz pecha, najkorzystniejszy moment na zakup po spadku cen może nadejść za 10 lat i okaże się, że ceny będą o 50% wyższe niż obecne. Statystycznie rzecz biorąc, obecna chwila zawsze jest najlepszym momentem na inwestowanie w akcje.

Dziękuję Cici za odpowiedź, masz rację co do inwestowania w akcje. Jednakże jestem już zainwestowany zbyt mocno i po prostu miałbym gotówkę pod ręką, gdy zacznie się polowanie na okazje lub gdy szybko potrzebowałbym gotówki na coś innego. Dlatego wydaje mi się, że bezpieczny ETF mógłby być rozwiązaniem.

Napisany przez 2titan1981
Co przemawia przeciw lokacie terminowej? Dokładnie dla takich sytuacji jest ona przeznaczona? Oczywiście, obecnie już nie otrzymasz tam 3% odsetek. Ale jeśli nastąpi krach, być może szybko odzyskasz dostęp do pieniędzy i będziesz mógł zainwestować, o ile konta nie zostaną zablokowane. (Przykład: Cypr, Grecja)

Napisany przez 2utopus
Pytanie pozostaje, przed jakim kryzysem chcesz się zabezpieczyć. 1. Kryzys euro: w tym przypadku warto mieć pieniądze w banku spoza strefy euro - w przeciwnym razie możesz mieć trudności z transferem pieniędzy i wypłacać tylko 80€ dziennie. 2. Kryzys giełdowy: globalny lub regionalny - czy bank depozytowy/wydawca ETF-ów także jest dotknięty? 3. Recesja: jak wysoka będzie inflacja i bezrobocie - czy będziesz potrzebował pieniędzy na codzienne wydatki? 4. Wojna handlowa między Chinami a USA? Czy wtedy dolar amerykański ulegnie gwałtownemu osłabieniu? Być może lepiej zainwestować w metale szlachetne? - tutaj oczywiście nie ma oprocentowania. W Turcji i w Wenezueli otrzymuje się wysokie odsetki od obligacji skarbowych - czy to równoważy inflację, nie wiem. Nie ma zysku bez ryzyka.

konto oszczędnościowe = konto bieżące oprocentowanie 0,0x czyli nic. Można więc wydawać swoje pieniądze, aby wyprzedzić nadchodzącą utratę siły nabywczej. Myślę, że obligacje państwowe w ETF-ie przynoszą odsetki sięgające nawet 3%, co ma dodatkową zaletę - po ich sprzedaży pieniądze są już dostępne na koncie papierów wartościowych i można od razu dokonać zakupu. W przypadku konta bieżącego/konta oszczędnościowego muszę najpierw dokonać przelewu, co może potrwać ponad jeden dzień, zanim będę mógł z tym pracować.

Napisany przez 2titan1981
I który ETF obligacji przynosi ci 3% zysku? Wiesz, że praktycznie przy każdej transakcji zakupu lub sprzedaży pobierane są opłaty? Lub jak już zostało napisane powyżej, kursy mogą spaść, ewentualnie szybko?

Napisany przez Cici
Tak jest. W obligacjach, których nie zamierza się trzymać do wygaśnięcia (co jest praktycznie zawsze przypadek ETF-ów), nie należy zwracać uwagi wyłącznie na stopę dywidendy. Równie ważna jest tutaj stopa wzrostu kursu. Dziś nie ma już 3% dywidend z bezpiecznych obligacji. Aby osiągnąć taki poziom, trzeba zaakceptować wyższe ryzyko niewypłacalności lub wyższą długość trwania trzymanych obligacji. Oba czynniki zwiększają dywidendę, ale także zwiększają ryzyko kursowe. W przypadku podwyżek stóp procentowych spadki kursów będą odpowiednio większe. W ciągu kilku tygodni można więc łatwo stracić nawet 3-5 letnie kuponów. Z lokatą terminową/rachunkiem oszczędnościowym eliminuje się ryzyko kursowe, ale trzeba za to zadowolić się niższymi dywidendami. Biorąc pod uwagę sytuację, że zwłaszcza bezpieczne europejskie stopy procentowe są obecnie bliskie zera, wydaje mi się bardziej sensowne zrezygnować z wyższych kuponów, niż narażać się na potencjalne ryzyko spadków związane ze wzrostem stóp procentowych lub ryzykami niewypłacalności, w nadziei na uzyskanie dodatkowych 1-2% zwrotu. Przyjrzeć się można jedynie ucieczce na bezpieczne schronienie w obligacje podczas najbliższej recesji. Wtedy jednak nie powinno już nastąpić podniesienie stóp procentowych.

Dziękuję za odpowiedź Cici.

Napisany przez Nguyen
Znalazłem się na tym filmie i nie wiem, co o tym sądzić. Jaka jest wasza opinia na ten temat? https://bit.ly/2VHFGnN

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata