Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możliwy jest kredyt na okres próbny i z niewielkimi oszczędnościami własnymi?

Napisany przez bardsto
Cześć drodzy ludzie,

oto ramowe warunki:

Ja:
Dochód netto: około 3300€ miesięcznie
Okres próbny trwa jeszcze 4 miesiące, zatrudnienie na czas nieokreślony
Poprzednia zmiana pracy spowodowała znaczący wzrost dochodu (stąd zmiana)

Partner:
Dochód netto: około 2300€
Okres próbny również jeszcze 4 miesiące, poprzednio nie pracował

Cena nieruchomości to około 300.000€ i jest to nowe budownictwo. Podłogi sami będziemy kłaść, więc moje laickie zrozumienie sugeruje, że możliwy byłby [url]kredyt[/url] muskularny.
Odpowiednie koszty dodatkowe wynoszą około 24.000€ (procent dla pośrednika nie jest wymagany)

Nasze środki gotówkowe wynoszą około 7500€.
Posiadamy jeszcze metale szlachetne o wartości około 10000€, których jednak bardzo niechętnie byśmy używali.
Rodzice chcieliby udostępnić nam około 16.000€.

Mając te warunki, pytanie brzmi, czy [url]kredyt budowlany[/url] wchodziłby w grę dla nas. Szczególnym pytaniem byłoby czy część kosztów dodatkowych mogłaby być wzięta jako [url]kredyt[/url] ratalny, ponieważ bardzo nie chciałbym obciążać finansowo rodziców (choć byłoby to darem). Według mnie, [url]kredyt[/url] ratalny przy podanym dochodzie nie stanowiłby szczególnego obciążenia.

Dziękuję za pomoc.

Re: Czy możliwy jest kredyt na okres próbny i z niewielkimi oszczędnościami własnymi?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
bardsto pisze:
Obiekt do kupienia kosztuje około 300 000 € i jest nowym budownictwem.

Jak to trzeba zrozumieć? Czy jest nadal w trakcie budowy czy już gotowy?

Ile myślicie zaoszczędzić, układając podłogi samemu (na ile metrów kwadratowych)?

Nie macie, jeśli dobrze zrozumiałem, żadnych innych kredytów?

Napisany przez bardsto
[url]Dom[/url] jest w trakcie budowy. Jest to [url]Dom[/url] o stałej cenie od dewelopera, który buduje kilka domów w nowym osiedlu. [url]Dom[/url] zostanie ukończony w przyszłym roku.

Musielibyśmy położyć około 90 m2 paneli laminowanych i 40 m2 płytek. Niestety zapomniałem wspomnieć, że prace malarskie również wykonujemy sami. Ogólnie rzecz biorąc, według moich obliczeń zaoszczędzilibyśmy 7000€.

Mamy [url]kredyt[/url] samochodowy z ratą w wysokości 100€ miesięcznie i pozostałym saldem około 3500€. Regularnie dokonywałem dodatkowych wpłat do tego [url]kredytu[/url].

Napisany przez tomy778
Na kiedy planowane jest zakończenie prac?

Wiele banków martwi się okresem próbnym, dla innych nie jest to często problem.

Myślę również, że nie musisz czekać do ostatniego dnia, aby dowiedzieć się o okresie próbnym. Często w interesie firmy jest ogłoszenie go za zakończony po 3-4 miesiącach, ponieważ istnieje ryzyko, że sam/a zdecydujesz się odejść w krótkim czasie...

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Kiedy będziemy kupować i płacić?
Jeśli to dopiero w przyszłym roku, to macie jeszcze czas, żeby odłożyć trochę oszczędności, prawda? Czy możliwa jest miesięczna stopa oszczędności w wysokości 2 000 EUR przy wspólnym dochodzie 5 600 EUR netto...?

Nie wiem teraz, jak wyliczyliście wkład własny? Czy mieliście jakieś oferty od specjalistycznych firm i porównaliście je z tym, ile materiału będziecie potrzebować? Mieliśmy kiedyś doświadczenie, że stolarz zaoferował kompleksową ofertę na sufit drewniany (na przykład!), gdzie za sam materiał płacilibyśmy prawie tyle samo....

Napisany przez bardsto
Planowane zakończenie prac jest na połowę 2020 roku.

Niestety nie mogę zbyt długo czekać, ponieważ istnieje pewne zapotrzebowanie na te domy...

Co do okresu próbnego, masz absolutną rację, ale chciałbym najpierw spróbować bez jego skracania.
Skrócenie moim zdaniem w pierwszej kolejności nie jest zbyt uczciwe wobec moich kolegów, a także stawia mojego pracodawcę w niezręcznej sytuacji, gdzie musiałby mi odmówić, jeśli jakiekolwiek zasady firmy na to nie pozwalały.

Napisany przez tomy778
Ok, dlaczego ta sytuacja nie jest sprawiedliwa, nadal pozostaje dla mnie zagadką, ale w obecnych czasach, kiedy mamy rynek pracownika, może to być tylko w interesie.

Propozycja: Poproś o oferty od banku i jeśli bank powie tak, poza okresem próbnym, to możesz złożyć dokumenty i nadal zrealizować zakup.

Pieniądze płyną dopiero po ukończeniu budowy lub postępie prac budowlanych, więc powinno być to wykonalne z waszym dochodem przy tej kwocie. Możesz na początek pokryć koszty dodatkowe z własnych środków, a następnie, gdy finansowanie zostanie zatwierdzone i pieniądze zostaną przelane, zwrócić rodzicom poprzez [url]kredyt[/url] ratalny...

Napisany przez bardsto
"

Kiedy zostanie dokonany zakup i zapłacona płatność?

Jeśli to nastąpi dopiero w przyszłym roku, to macie jeszcze czas, żeby coś zaoszczędzić, prawda? Czy byłoby możliwe oszczędzanie 2 000 EUR miesięcznie przy łącznym dochodzie netto 5 600 EUR... ?

Nie wiem teraz, jak obliczyliście swoją wkład własny? Czy pozyskaliście oferty od specjalistycznych firm i porównaliście je z tym, co potrzebujecie pod względem materiałów? Mieliśmy kiedyś taką sytuację, że stolarz złożył kompleksową ofertę na sufit drewniany (to tylko przykład!), gdzie za materiał zapłacilibyśmy prawie tak samo dużo...

Materiały kupimy w bardzo korzystnych warunkach. Do czasu ukończenia budowy będziemy mieli już zebrane pieniądze.

Umowę kupna musielibyśmy teraz podpisać, ponieważ kolejne raty będą płatne w zależności od postępu prac budowlanych. Dlatego nie pozostaje już czas na oszczędzanie. Nawet kiedy (przy konserwatywnym oszacowaniu) zakładamy oszczędzanie 3500 EUR, mając bardzo niskie wydatki.

Wkład własny obliczyłem w przybliżeniu i w sposób umiarkowany za pomocą radaru cenowego myhammer. Prace malarskie ograniczają się wyłącznie do malowania tynku (jakość jest wystarczająco wysoka)."

Napisany przez NaTwoim13
Finansowanie będzie towarzyszone przez specjalny bank, gdy zostaną pokryte koszty poboczne zakupu, a dostarczone zostaną 2 odcinki wypłaty.

Pożyczka ratalna w chwili obecnej nie jest możliwa, ale nie stanowi to problemu, ponieważ będzie to możliwe po zakończeniu okresu próbnego, prawdopodobnie za 4 miesiące.

Dzięki krótkoterminowej pomocy rodziców finansowanie będzie możliwe.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@bardsto, finansowanie można sprawdzić w twojej konfiguracji.
Jednak koszty poboczne zakupu muszą być w pełni pokryte kapitałem własnym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata