Herrmueller pisze:
Cześć Azngoat,
to jest publiczne forum. Zadałeś swoje pytanie i częściowo otrzymałeś odpowiedzi sugerujące inne sposoby pozyskania kapitału początkowego niż kredyt.
Często widzę tutaj w tym forum samą siebie, gdy chodzi o rozwiązanie sytuacji kryzysowej poprzez (ewentualne kolejne) zadłużenie się zamiast zacisnąć pasa i coś odłożyć...
Myślałam, że sprawa została zamknięta, ale ponownie, ponieważ usunęłam swoje zapytanie:
Nie mam żadnych trudności finansowych ani długów. Nawet mój mąż, poza kredytem samochodowym, nie ma żadnych innych
kredytów na swoim koncie. Rokiem modelowym 2018 świadomie zdecydowaliśmy, że zmniejszę mój czas pracy na część etatu, aby móc bardziej zadbać o dzieci. Oczywiście zaoszczędziliśmy trochę pieniędzy, które trafiają na nasze
konto na wakacje, ponieważ urlop dla dwóch osób i trzech dzieci w czasie wakacji kosztuje sporo pieniędzy. Mamy wystarczająco dużo środków, pomimo wszystkich kosztów bieżących, aby móc zachować pieniądze, które otrzymuję za swoje weekendowe zajęcia (część etatu w stałym miejscu pracy i prace porządkowe w każdą niedzielę). Te pieniądze nie trafiają do budżetu domowego, ale wykorzystuję je na edukację swojego chrześniaka w moim rodzinnym kraju oraz na zakupy dla dzieci do szkoły lub przedszkola.
Oczywiście zaoszczędziłam wystarczająco dużo, aby zakupić dotąd wiele materiałów do mojego projektu. Artykuły artystyczne nie są tanie i z dumą mogę powiedzieć, że zarobiłam je i zaoszczędziłam.
Wszystko, czego szukałam, to niewielki
kredyt, aby sfinansować pozostałą część, ponieważ chcę jak najszybciej móc generować większy kapitał na platformie Kickstarter. Mój biznesplan jest gotowy, szukałam jedynie
kredytu, aby zdobyć resztę, aby móc odpowiednio produkować i prezentować je jako prototypy.
Istnieje określony powód, dla którego nie chcę, aby mój mąż dokonał finansowania pod swoim nazwiskiem, ponieważ wszystkie formalności już idą na jego nazwisko. Wszelkie umowy, rachunki i
kredyt samochodowy. Tak samo pozostałą część jego dochodu wykorzystujemy na jedzenie i nadal pozostaje nam coś na boku, gdyż świadczenia rodzinne wykorzystujemy oddzielnie na istotne zakupy dla dzieci. Mamy obliczony plan budżetowy i odpowiedni plan domowy. Nie żyjemy ponad stan ani nie popełniam tych samych błędów co za młodych lat, ponieważ są ludzie, którzy wyciągają wnioski z własnych błędów.
Chciałam spróbować zrealizować moje pomysły samodzielnie, bez wydobywania pieniędzy z naszego budżetu domowego lub brania
kredytu na nazwisko mojego męża, gdyż scoring w Schufie działa bardzo szybko. Ponieważ absolutnie nie jestem kredytowalna w bankach ze względu na moją przeszłość, chciałam znaleźć prywatnego kredytodawcę, który może spojrzeć na człowieka za tą prośbę, a nie tylko oceniać go na podstawie punktacji. Wszystkie platformy kredytowe oparte na P2P eliminują wnioskodawcę tak samo, jak robią to wszystkie inne banki. Przeszukałam je wszystkie. Od Auxmoney, Smava do Crosslend, ponieważ
kredyty szwajcarskie nie wchodzą w grę ze względu na mój niski dochód, a nawet gdybym taki dochód posiadała, nie chciałabym ponownie obiążyć się finansowo, biorąc
kredyt o takim oprocentowaniu i okresie spłaty.
Dlaczego w ogóle próbuję rozwinąć działalność gospodarczą? Po prostu dlatego, że wkrótce będę miała trójkę dzieci w wieku szkolnym i przez długi czas nie będę mogła wrócić na część etatu, co oznacza, że prawdopodobieństwo przekazywania składek emerytalnych dla mnie będzie minimalne, dlatego chciałam wykorzystać moje zdolności do rysowania, kreatywność i pomysły, aby zarabiać na życie i jednocześnie być obecna dla dzieci. Także chciałabym zbudować większą przestrzeń finansową dla nas, ponieważ wsparcie finansowe dla mojej rodziny w ojczyźnie jest dla mnie ważne.
Miałam nadzieję, że jakaś osoba będzie mnie i moją sytuację oceniać lepiej niż zautomatyzowany program, w którym zawsze zawiodę ze względu na mój wpis. Człowiek może zadać pytania, podjąć decyzję, poprosić o dokumentację i podjąć odpowiednie akcje. Tak samo nie można wpisać w żadny wniosek
kredytowy, że nie mam żadnych czynszów ani innych zobowiązań i że mój niski dochód jest dostępny. Dokładnie przemyślałam, czy jestem w stanie to zrobić czy nie. Wniosek online nie może również zobaczyć, że jestem związana z moim obecnym pracodawcą od siedmiu lat i że świadomie wybraliśmy wychowanie i opiekę nad dziećmi, ponieważ mamy na to środki finansowe. Tak samo ten uprzednio wygenerowany nonsense nie może zobaczyć, że mój mąż jest także w tle i na pewno nie dopuści swojej żony do wpadnięcia w trudności finansowe, gdybym miała problemy z płatnościami. Chciałam po prostu, aby został on wyłączony ze wszystkich umów, ponieważ ważne było dla mnie, aby samodzielnie coś osiągnąć, gdyż mój mąż już dźwiga wystarczająco dużo odpowiedzialności i wciąż to robi.
Naprawdę istnieją ludzie, którzy mają takie zmartwienia, niezwiązane z górą długów albo egzystencjalną biedą. Nie wszyscy, którzy proszą o pomoc finansową, są automatycznie zainteresowani pieniędzmi obcych ludzi. Można to wszystko zweryfikować i przedstawić dokumenty, miałam szczęście i znalazłam osobę, która faktycznie wysłuchała mnie, zanim przykleiła mi etykietkę niewypłacalnej i nieodpowiedzialnej.
Znalazłam inwestora, a moja dokumentacja była dla niego wystarczająca. Teraz mam nadzieję, że sprawa została zakończona ?