Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Wartość restowa przy Leasingu

Napisany przez cora
Hej,

mam pytanie dotyczące [url]Leasing[/url]u samochodowego. Po prostu się w tym gubię.

Oto przykład:

[url]Leasing[/url] częściowo amortyzacyjny ([url]Leasing[/url] z wartością residualną, wartość residualna nie jest gwarantowana)
Okres trwania: 3 lata z rocznym przebiegiem 20 000 km.
Założenie wartości residualnej w umowie wynosi 30 000 €.

Opcja 1:

Po zakończeniu [url]Leasing[/url]u chcę oddać pojazd [url]Leasing[/url]odawcy. Teraz ustalana jest bieżąca wartość residualna pojazdu.
Załóżmy, że bieżąca wartość residualna wynosi teraz 20 000 €. Zgodnie z umową mamy teraz różnicę w wysokości 10 000 €, którą muszę zapłacić [url]Leasing[/url]odawcy, a ja wychodzę z umowy.

Opcja 2:

Chcę kupić pojazd. Czy wtedy po prostu płacę bieżącą wartość residualną, a różnica w umowie mnie nie obchodzi?

Dzięki, pozdr. Cora

Napisany przez 2utopus
Jakie są pozostałe wartości w tym przykładzie?
Nowa wartość pojazdu - pierwsza rata jest zazwyczaj nieco wyższa - następnie raty na czas trwania umowy i ostateczna rata.

Jeśli po zakończeniu umowy wartość rezydualna pojazdu jest niższa, będziesz musiał ją uregulować (chyba że masz umowę [url]Leasing[/url]u opartą na przebiegu km - wówczas ryzyko ponosi [url]Leasing[/url]odawca) - dlaczego [url]Leasing[/url]odawca miałby darować ci różnicę w swojej opcji 2? Często zdarza się, że niewłaściwa eksploatacja pojazdu powoduje obniżenie wartości rezydualnej (stłuczki/zadrapania itp.) - dlatego lepiej zlecić profesjonalne przygotowanie przed zwrotem pojazdu.

Napisany przez cora
W opcji 2 muszę więc zapłacić kwotę różnicową (10 000 €) oraz obecną wartość rezydualną w wysokości 20 000 €. Czyli łącznie zapłacę 30 000 €, a nie tylko różnicę w wysokości 10 000 €, a następnie ustalone w umowie 30 000 €. Czyli w sumie zapłacę 40 000 € za zakup pojazdu? Trochę to mylące... Przepraszam, ale już się w tym gubię, już umówiłem spotkanie w banku.

Napisany przez BenniG
Zanim nie zrozumiesz, nie podpisuję niczego.

Jeśli samochód ma teraz ustaloną cenę 40 000 €, musisz w sumie zapłacić około 40 000 €.
Czy płacisz teraz 10 000 € przez 3 lata, a potem 30 000 € za jednym razem, czy w inny sposób, to inna sprawa.

Napisany przez 2utopus
Ogólnie jest zazwyczaj korzystniej po prostu kupić/finansować samochód co najmniej 3-letni - wtedy pierwsze 3 lata gwałtownego spadku wartości już minęły.

Bo jeśli teraz wynajmiesz samochód na 3 lata, a po 2 latach widać, że ten rodzaj auta (np. diesel) wkrótce nie będzie mógł już jeździć do miast, wartość rezydualna spadnie drastycznie i będziesz musiał za to zapłacić ... jeśli wartość rynkowa wynosi np. tylko 15 000 €, musisz dołożyć brakujące 15 000 €. (Albo przejmujesz samochód i płacisz za przyjętą wartość rezydualną (30 tys. €) i masz wtedy auto o wartości 15 000 € reszty.)

Wynajem najczęściej się nie opłaca - tylko przy bardzo dobrych ofertach i/lub jako samochód służbowy. Prywatny [url]Leasing[/url] często prowadzi do spiral długów ...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata