Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy bez wkładu własnego...

Napisany przez Josefine
Cześć,
jesteśmy rodziną 4-osobową (2 dorosłych, 2 dzieci)
Mamy obiekt w zasięgu wzroku, który ma 116 m kw., został odnowiony w 2012 roku i kosztuje 228 000,-. Ponieważ niestety nie mamy dostępnego własnego kapitału, dodatkowe koszty wyniosłyby 180 000,-.
Obiekt rzekomo warty jest 229 000,-

Teraz doradca finansowy powiedział nam, że możliwe jest sfinansowanie do 80%...
Pokazał nam na swoim komputerze system z sygnalizacją świetlną różnych banków. Wiele z nich nie było już zielonych, większość była żółta, a wszystkie inne nawet czerwone.

Mój mąż zarabia 2400,- netto, pracuje w służbie publicznej na czas nieokreślony.

Ja wrócę do pracy na pół etatu dopiero pod koniec roku, ponieważ moja córka do końca roku pójdzie do przedszkola.
Nadal otrzymujemy 380,- zasiłku rodzinengo

Mamy 4000,- gotówki, które jednak nie zgłosiliśmy, ponieważ chcielibyśmy je przeznaczyć na przeprowadzkę.

Niestety w grudniu kupiliśmy łóżko w sklepie meblowym za 2000,- na 0% rat, które spłacamy miesięcznie 60 euro.
Nasz obecny czynsz miesięczny wynosi 1050 euro.

Zadzwoniłem do Commerzbanku, ponieważ sygnalizacja świetlna u doradcy finansowego także była zielona i chciałem się poradzić, ale odmówili mi i powiedzieli, że szanse są niewielkie...
Teraz jesteśmy zdezorientowani. Chcielibyśmy prosić o poradę na tym forum.

Cała ta sytuacja powstała, ponieważ spłacamy raty naszemu wynajmującemu i myśleliśmy, że możemy sami to sfinansować.

Czy powinniśmy teraz złożyć dokumenty czy lepiej zrezygnować?
Również rozmawiałem z Volksbankiem, a ta powiedziała, że sytuacja wygląda dość źle... bo brakuje 15 euro jeszcze w dsl banku?!

Teraz, według bankiera, nowe wytyczne dla konsumentów mają być zaostrzone jeszcze w tym miesiącu i wtedy mielibyśmy zero szans!

Co myślicie??

Pozdrowienia Josefine

Napisany przez 6Bankkaufmann
Teraz istnieje wytyczna dotycząca kredytów mieszkaniowych. Warunki są teraz bardziej restrykcyjne.
Dobrze jest jednak dla Ciebie, że już kilka banków dało Ci sygnał, że staje się trudno.
Wynika to również z faktu, że koszty dodatkowe związane z zakupem nie są pokryte własnym kapitałem.
Byłoby dla Ciebie łatwiej, gdyby koszty dodatkowe związane z zakupem były pokryte własnym kapitałem. Jeśli tego nie ma, można nadal otrzymać finansowanie w pełni, również na koszty dodatkowe.
Jednakże, podobno dochód, o którym mówisz, nie wystarcza.
W skrócie dochód jest zbyt niski.
Możesz poczekać 3-6 miesięcy, aż Twoje dochody wyniosą 450 EUR, a potem zacząć pracować z końcem roku.
Lub po prostu spróbować uzyskać wsparcie w postaci własnego kapitału od krewnych.
Lub po prostu poszukać tańszego obiektu.

Napisany przez xlarge
180 000€ Koszty dodatkowe zakupu wydają mi się dość wysokie - ile kosztuje przedszkole miesięcznie?
(U nas wynosiło 234€ + 59€ na jedzenie + rzeczy niezbędne (spodnie przeciwdeszczowe/kalosze/materiały plastyczne/koszty dojazdu do przedszkola...) - a praca na pół etatu za 450€ nie oznacza, że zarabia się 450€ każdego miesiąca.
Jako właściciel trzeba również płacić za naprawy/zarządcę itp. - może się zdarzyć, że koszty eksploatacyjne będą o 100€ wyższe niż dla najemcy...
Oczywiście można coś sfinansować z 1000€ miesięcznej raty - ale lepiej byłoby móc pokryć koszty dodatkowe zakupu samodzielnie - a 0% finansowania sugeruje napiętą sytuację finansową (2000€ za łóżko???) - jak stary jest system grzewczy/dach/samochód? Czy może istnieje jakieś wsparcie ze strony banku regionalnego/dotacja od rodziców/dziadków itp.?

Witaj @xlarge, na pewno chodzi o dodatkowe koszty zakupu w wysokości 18 000 EUR. Tak to interpretuję.

Napisany przez Josefine
Serdeczne dzięki za Wasze wiadomości!

Miałem na myśli 18000,- kosztów dodatkowych...

Mój mąż pracuje w służbie publicznej i mógłby otrzymać pożyczkę od pracodawcy na pokrycie kosztów dodatkowych i to bez odsetek!

Jednak mam wrażenie, że nie chce prosić o nią...

Czy to zwiększyłoby nasze szanse?
Który bank w ogóle podjąłby to ryzyko??

Obiekt został w pełni zmodernizowany w 2012 roku, włącznie z dachem i ogrzewaniem

Mój doradca finansowy chce teraz złożyć wniosek bez pożyczki od pracodawcy, twierdząc, że mamy szansę 80%. Teraz jestem zaniepokojony, ponieważ dwie banki raczej telefonicznie skłaniają się ku nie.

Płacimy 1050,- czynszu netto
Plus woda, gaz, prąd, komin

Naszym życzeniem byłoby 800-950 ,- rata przy 2% spłaty
Według doradcy finansowego jest to wykonalne przy rat

Napisany przez Josefine
Dziękuję serdecznie za Wasze wiadomości!

Miałam na myśli 18000,- koszty dodatkowe...

Mój mąż pracuje w służbie publicznej i mógłby dostać pożyczkę od pracodawcy, żeby sfinansować te dodatkowe koszty i to bez odsetek!

Jednak mam wrażenie, że niechętnie chce złożyć prośbę...

Napisany przez NaTwoim13
Nowe wytyczne dotyczące kredytów mieszkaniowych nie mają żadnego wpływu na możliwości finansowania ani warunki klientów. Zaostrzone są przepisy dotyczące pośredników, aby nie można było szkodzić klientom poprzez działania niedoświadczonych lub niebezpiecznie niekompetentnych pośredników.

Ich wartości wytyczne nie są takie złe, chociaż własny kapitał w wysokości kosztów nabycia już powinien być dostępny.

- kredyt można było uniknąć z kapitałem własnym, co jest pozytywne. Więc brak negatywnego majątku
- Mąż pracuje w sektorze publicznym
- Planowanie dzieci najprawdopodobniej zostało zakończone, wzrost dochodów prawdopodobny dzięki Pani zaangażowaniu

Najważniejsze pytania, które się pojawiają, to czy możliwy jest kredyt pracowniczy? Z jakiego landu - ze względu na ewentualne dofinansowanie regionalne - pochodzisz?

Napisany przez Josefine
Planowanie dzieci zostało zakończone!

Cena obiektu bez kosztów pobocznych wynosi dokładnie 227.000,-

Pochodzimy z Nadrenii Północnej-Westfalii, z Solingen koło Kolonii!
Mój mąż miałby go dostać, ale woli go finansować bezpośrednio i najpierw spróbować, czy to zadziała, chociaż dostalibyśmy kredyt bez odsetek...
Nie do końca go rozumiem...

Napisany przez NaTwoim13
Ja, ja, ja, nie dla głównego banku, ponieważ jest on uważany jako kapitał własny (finansowany z zewnątrz).

Napisany przez Josefine
Rozmawiam dziś z nim jeszcze raz, aby przynajmniej koszty dodatkowe zostały pokryte.

Czy mielibyśmy wtedy szansę?
Który bank zgodziłby się na coś takiego?

Czy szanse bez pożyczki pracodawcy są zerowe??

Dziękuję!

Bez pożyczki od pracodawcy finansowanie nie wygląda zbyt dobrze.
Ale oprocentowanie pożyczki od pracodawcy również musi być dość uczciwe, prawda?

Napisany przez NaTwoim13
Przekaż im informację o braku odsetek. Wysokość możliwego pożyczki od pracodawcy byłaby ważna.

Napisany przez Daukind

Zinssatz dla pożyczki od pracodawcy również powinien być dość korzystny, prawda?

Z jednej strony pisze, że jest ona bezodsetkowa - a to z powodów podatkowych wcale nie jest takie proste. Z drugiej strony większość pożyczek od pracodawcy jest raczej korzystna pod względem oprocentowania.

Napisany przez Josefine
pożyczka byłaby bezodsetkowa!
Rozpoczęcie miałoby miejsce 1 rok po wypłacie.
Mój mąż chciałby maksymalnie wziąć 18000 na koszty nabycia.
Nie mogę teraz powiedzieć, w jakim terminie musimy ją spłacić, ponieważ mój mąż jest w pracy.
Pozdrowienia

Napisany przez Daukind
[cytuj=Josefine">
To pożyczka bez odsetek!
Początek miałby miejsce rok po wypłacie.
[/cytuj]
W takim przypadku po prostu należy opodatkować korzyść pieniężną.

Napisany przez matti85
Czy to Dom, czy mieszkanie?

Napisany przez Josefine
Aby kupić bungalow z małą działką i niewielkim tarasem, jeśli w ogóle to ma znaczenie....

Napisany przez florianmeier
Przynajmniej teraz powinieneś porównać koszty mieszkania (czynsz + opłaty dodatkowe) oraz późniejsze koszty (oprocentowanie + spłata kapitału + opłaty dodatkowe + utrzymanie nieruchomości) i sprawdzić, czy możesz sobie na to pozwolić.

Świadczenie rodzinne przysługuje maksymalnie przez 25 lat, jeśli potomek jest odpowiednio długo w trakcie edukacji.

Napisany przez Josefine
Dobry wieczór,

Otrzymaliśmy potwierdzenie od pracodawcy dotyczące pożyczki w wysokości 20000,-

Koszty dodatkowe związane z zakupem byłyby pokryte. Jaka jest Pańska ocena szans na sukces?

Mam jeszcze pytanie dotyczące punktacji w Schufa, mianowicie mój mąż nie ma wpisów ani innych informacji, w raporcie znajdują się wyłącznie pozytywne informacje o płatnościach. Czy oznacza to jednocześnie, że ma dobry wynik punktacji?

Zgłosiłam wniosek o wyciąg i zauważyłam stary wpis z 2012 roku, który natychmiast muszę usunąć, ponieważ nie zapłaciłam wtedy rachunku za GEZ ?

Czy to nie powinno być dawno usunięte?? Nie ma żadnych nieuregulowanych zobowiązań!!!!

Boję się złożyć wniosek, jeśli coś pójdzie nie tak, dlatego chętnie poznałabym Państwa doświadczenia.

Pozdrowienia, Josefine

Napisany przez NaTwoim13
Kiedy zostanie zakończony wpis? Dopiero po 3 latach na koniec roku zostanie on usunięty.

Napisany przez Josefine
W maju 2012

Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
To teraz już powinno być usunięte. Ale od kiedy GEZ to nosi???

Napisany przez Josefine
Nie wiem, czy wtedy występowały problemy z windykacją

Napisany przez Josefine
Jak postrzegasz nasze szanse w banku?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Sprawdź jeszcze raz kwestię opłaty radiowo-telewizyjnej, ponieważ zgłasza się tam komornik sądowy, a zazwyczaj nie działają firmy windykacyjne.

Zdobądź informację bonitacyjną z Schufy. W ten sposób na pewno będziesz mógł zobaczyć, które biuro windykacyjne nadal figuruje w Twojej Schufie. Jeśli w maju 2012 roku już zapłaciłeś, notatka powinna zostać usunięta najpóźniej do 01.01.2016.

Napisany przez derfuss
Cześć Josefine,

Czy rozwiązaliście wasz problem sprzed czasu?

Aktualnie poszukuję rozwiązania i przeczytałem już wiele w innych forach. Teraz natknąłem się na tę książkę na Amazonie:

https://www.amazon.de/gp/product/B07...1FACP0X4WH5H1K

Czy ktoś zna autora? Czy ktoś już tutaj kupił tę książkę?

Z góry dziękuję.

Der Fuss

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata