Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Niski wynik Schufa.

Napisany przez Niklas01
Cześć Forum,
Przeczytałem w moim raporcie Schufa, że mam wynik 89,4%.
W raporcie widnieje:
[url]konto[/url] osobiste
Karta kredytowa
nic więcej.

Jestem trochę zaskoczony, dlaczego tak nisko.
Czy wynik automatycznie jest niski, jeśli jestem uczniem?

Napisany przez 2titan1981
Kiedy zostały otwarte te konta?
Może się zdarzyć, że wcześniej nie byłeś znany przez Schufę, co również mogło wpłynąć na twoją ocenę w Schufie.

Napisany przez Niklas01
titan1981 pisze:
Kiedy zostały otwarte konta?
Możliwe też, że wcześniej nie byłeś znany w Schufa, co mogłoby również wpłynąć na twój wynik w Schufa.

Około 3 miesiące temu.

Z poważaniem

To nie jest długi czas. Każda zmiana początkowo ma negatywny wpływ na wartość w SCHUFA. Wartość ta poprawi się znowu, jeśli nie będzie żadnych zmian. Więc nie rób niczego nowego do następnego kwartału, a wynik stopniowo się polepszy.

Z tego powodu należy unikać zmiany konta bankowego. Lepiej jest znaleźć banki, których warunki długoterminowo pasują (bez atrakcyjnych ofert marketingowych). Na twoim miejscu nie podpisywałbym też w najbliższym czasie nowej umowy telefonicznej.

Napisany przez Niklas01
titan1981 pisze:
To nie jest zbyt długi czas. Każda zmiana jest początkowo negatywna dla wartości w Schufa. Wartość ta poprawi się, gdy nie będzie już żadnych zmian. Więc nie rób nic więcej do następnego kwartału, a wynik stopniowo się poprawi.

Dlatego powinieneś unikać zmiany konta. Raczej znajdź banki, które mają długoterminowo odpowiednie warunki (bez ofert przyciągających). Ja na twoim miejscu też nie podpisywałbym nowej umowy na telefon w najbliższym czasie.

OK dzięki
Schufa jest naprawdę dziwna....

Dlaczego miałaby być dziwna?

Napisany przez Marc2512
titan1981 pisze:
To nie jest długi okres. Każda zmiana jest na początku negatywna dla wartości w Schufa. Wartość ta poprawi się ponownie, jeśli nie będzie żadnych zmian. Nie rób więc nic więcej do następnego kwartału, a wynik będzie stopniowo lepszy.

Z tego powodu warto unikać zmiany konta bankowego. Lepiej wybrać banki, gdzie warunki będą odpowiednie na dłuższą metę (bez ofert oszukańczych). Na Twoim miejscu nie podpisywałbym także w najbliższym czasie nowej umowy na telefon komórkowy.

Właściwie jest to istotne tylko w przypadku, gdy TE potrzebuje kredytu/finansowania, prawda? W przeciwnym razie wartość może być również na poziomie 5.

Napisany przez Niklas01
Marc2512 pisze:
Właściwie tylko ważne, jeśli OP potrzebuje kredytu / finansowania itp., prawda? W innym przypadku wartość może też wynosić 5.

Myślałem, że jest to również ważne dla mieszkania lub umowy na telefon.

Zła historia kredytowa (Schufa), brak nowej umowy na telefon komórkowy (nie chodzi o umowę na kartę przedpłaconą), brak nowego konta osobistego, brak karty kredytowej, brak [url]kredytu[/url] samochodowego, brak finansowania w 0% itp. Jest wiele rzeczy, na których trzeba byłoby zrezygnować, gdy wartość jest zbyt niska.

Wszystko, co jest istotne dla Schufa, musi zostać potwierdzone za zgodą na sprawdzenie w Schufa.

I w zależności od sytuacji może minąć wiele lat, zanim ponownie osiągnie się poziom, w którym oprocentowanie staje się znów akceptowalne. Wtedy jest po prostu kiepsko, jeśli zniszczyło się swoje wartości Schufa z lekkomyślności i otrzymuje się tylko [url]kredyt[/url] z oprocentowaniem 5%, zamiast taniego [url]kredytu[/url] 1%.

Napisany przez Niklas01
titan1981 pisze:
Zła historia kredytowa w Schufa, brak nowej umowy na telefon (nie chodzi o umowę prepaid), brak nowego konta osobistego, brak karty kredytowej, brak kredytu samochodowego, finansowania na 0% itp. Jest wiele rzeczy, na których trzeba zrezygnować, jeśli wartość jest za niska.

Wszystko, co ma związek z historią kredytową w Schufa, musi zostać potwierdzone za zgodą do przeprowadzenia zapytania w Schufa.

W zależności od sytuacji, może minąć wiele lat zanim ponownie osiągniesz obszary, w których oprocentowanie stanie się znośne. Wtedy jest przykro, gdy przez lekkomyślność zniszczyłeś swoje wartości w Schufa i teraz nie dostaniesz taniego kredytu 1%, tylko taki z oprocentowaniem 5%.

Teraz spadł do 84%...
Nie wiem dlaczego.

Założyłeś [url]konto[/url] osobiste z kartą kredytową i Biuro Informacji Gospodarczej nie zna cię jako osoby, więc nie wie, jaka jest Twoja uczciwość płatnicza w przypadku długów, dlatego Twój wynik spadł do 84%. Chyba że istnieje coś, czego nie wspomniałeś.

Napisany przez Niklas01
To znaczy, że będę potrzebował 10 lat, zanim będą mogli mnie ocenić? Czy [url]konto[/url] osobiste bez debetu jest traktowane negatywnie? A właściwie potrzebuję też nowej umowy na telefon. Widzę, że moja ocena już spada do 60. Z poważaniem

titan1981 pisze:
Każda zmiana jest początkowo negatywna dla wartości w Schufa. Wartość ta poprawia się ponownie, gdy nie ma już żadnych zmian. Więc nie rób nic więcej do następnego kwartału, a wynik stopniowo się poprawi.

patrz powyżej

Napisany przez hanes
Niklas01 pisze:
Oznacza to, że potrzebuję 10 lat, zanim będą mnie w stanie ocenić?
Czy konto osobiste bez debetu jest uważane za negatywne?
I w sumie potrzebowałbym również nowej umowy na telefon. ? Już widzę, jak spadnie do 60.

Z poważaniem

Spróbuj szczęścia w Klarmobil, są niedrogo i nie ma wpisu do Schufy.

Napisany przez Birgit
Marc2512 pisze:
Właściwie istotne tylko w przypadku, gdy osoba pytająca potrzebuje kredytu / finansowania itp., prawda? W przeciwnym wypadku wartość może być równa 5.

Gdy szuka się nowego mieszkania, punktacja w bazie danych Biura Informacji Gospodarczej (Schufa) ma znaczenie.
Podczas składania zamówienia w sklepie internetowym, czasami również sprawdzany jest Schufa-Score.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Niklas, jak wspomniano wcześniej, zmiana jest zazwyczaj postrzegana negatywnie.
Poczekanie i brak zmian w dłuższej perspektywie ma sens.
Następnie wynik w Schufie zmienia się znowu co 3 miesiące po obliczeniu.

PS odnośnie mojej sytuacji - jak zmienia się wynik w Schufie podczas przeprowadzki.
Byłem 20 lat pod tą samą adresem, a potem przenieśliśmy się w październiku 2018 na nowe miejsce. Od stycznia 2019 do chwili obecnej mieszkam na nowym adresie.
Wynik w Schufie spadł drastycznie tylko z powodu dwóch przeprowadzek w ciągu 4 miesięcy, teraz stopniowo się poprawia.
Ale nadal nie jest tak jak wcześniej...
Więc przeprowadzki, zwłaszcza kilka w krótkim czasie, wpływają szybko na wynik w Schufie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata