Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Minimalne wymagania kapitałowe dla banków

Napisany przez Crizzles
Dobry wieczór, Ogólnie wydaje mi się ważne, czy bank musi mieć więcej pieniędzy niż pożycza, czy mniej. Nie jestem pewien, jak to się oblicza, zakładając, że mam jako instytucja wagi ryzyka w wysokości 20% i pozycję ryzyka w wysokości 20%, to na: wymagany kapitał własny = Pozycja ryzyka * Waga ryzyka * 8% wynosi 0,0032%. Gdzie: Całkowita kwota wszystkich pozycji ryzyk jest zobowiązana do pokrycia kapitałem własnym, zgodnie z art. 92 ust. 1 CRR, jest dalej ograniczona do 12,5-krotności kapitału własnego. To znaczy, że jeśli pożyczę sobie 12,5 miliona, bank musi mieć 1 milion przetrzymać? Czy musi to być rezerwa w postaci złota? Ponieważ jeśli zwrócę bankowi 2 miliony na wymagania dotyczące minimalnego kapitału własnego, to czy mógłby mi pożyczyć 25 milionów? I jeśli bank powiedziałby na to nie, a milion, który bank miałby założenie, że ma, inwestuje w minimalne wymagania dotyczące kapitału własnego banku. (Załóżmy, że potrzebna jest rezerwa w postaci złota lub podobnych aktywów) Mimo wszystko potrzebny jest kredytobiorca, aby wygenerować wartość z niej. Chętnie stanę w kolejce. Zakładając teraz, że bankier powie tak, czy nie wystarczy, jeśli zwrócę mu 4 miliony z 8 milionów, które pożyczam, wtedy mógłby on wprowadzić dodatkowe rezerwy w minimalne wymagania dotyczące kapitału własnego na kwotę 2 milionów. Wygeneruje 1 milion zysku i będzie mógł zaoferować to samo następnemu. Kiedyś czytałem/usłyszałem, że banki muszą mieć rezerwę w postaci złota... Jeśli mogę ponownie zacytować poprzedni przykład: Zakładając, że 3 mln złota, które teraz ma, 1 mln było wymaganiami dotyczącymi minimalnego kapitału własnego, 2 mln z 4 mln, które zwróciłem, zostały zainwestowane. Jeśli kupię złoto z 4 milionów, które mam teraz, powiedzmy również 2 mln po cenie początkowej 55 000 za kg, a następnie powtórzę grę z bankiem, odkupię cały rynek. Cena wzrośnie do 60 000, 70 000, aż w końcu cena za kilogram wzrośnie do 1,2 mln. Czy nie zrobiłem czegoś dobrego dla wszystkich, którzy wciąż posiadają złoto? Wartość złota zdeponowanego przez bankiera na początku wzrosła o ponad dwadzieścia razy. Wadą byłoby to, że technologia stanie się nagłe droższa z powodu złota w płytach. Więc cierpieć będą firmy technologiczne. Ale czy ktoś potrzebuje technologii do przeżycia? Nie można jej zjeść ani wypić. Wtedy chętnie zainwestuję 25% z pozostałych 50% w spółdzielnie rolnicze/związki, które wchodzą na giełdę. Tyle na ten temat. Życzę miłego wieczoru.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata