Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno domu w wieku 25 lat?

Napisany przez Julian95
Cześć,
Znalazłem Dom w naszej okolicy, który rozważam zakup.
Jest to wolno stojący Dom jednorodzinny za około 160.000€ (na licytacji komorniczej, wartość rynkowa powyżej 250.000€) z 1900 roku, odnowiony w 2013 roku z izolacją, ogrzewaniem gazowym, dobudówką, itp...

Moje miesięczne dochody netto wynoszą około 1750€.
A kapitał własny mam około 10.000€.
Jak dotąd zapytałem tylko u mojego banku (Sparkasse) i rozmawiałem z nimi pobieżnie, gdyż w tamtym czasie cena domu wynosiła 180.000€.
Wówczas zaproponowano mi kredyt na około 30 lat i około 700€ miesięcznie.
Słyszałem też o kredytach, które trwają tylko 10 lat, po czym brany jest nowy kredyt... ?

Obecnie oszczędzam miesięcznie 720€ na książeczkę oszczędnościową i 250€ w fundusze ETF oraz akcje.
Planowałem zmniejszyć tę kwotę do 50€, aby nadal mieć coś na małą rezerwę finansową.

Mieszkam sam, mam 24 lata i tak naprawdę nie mam jeszcze dużych wydatków.

Chciałbym więc zapytać, jaka jest wasza opinia, gdyż wśród moich znajomych jest na to różne podejście.

-Czy to jest zalecane, czy raczej nie?
-Na co powinienem koniecznie zwrócić uwagę przy kredycie?

Jeśli to nie jest sensowne... dlaczego?

Napisany przez tomy778
Czy planujesz tam wprowadzić się czy wynająć?
Miej na uwadze, że rata to jedno, a opłaty dodatkowe i rezerwy to drugie.

Kupowanie domu jako singiel? Nie, ale to moje osobiste zdanie.
Lepiej kupić ładne mieszkanie, ponieważ ryzyko jest tam mniejsze, a odpowiedzialność spoczywa na społeczności.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć Julianie,

Zalety:
Prawdopodobnie jesteś w środku swojego życia zawodowego właścicielem nieruchomości bez zadłużenia.

Wady:
Prawdopodobnie będziesz musiał przeznaczyć ponad połowę swoich przychodów na finansowanie i utrzymanie nieruchomości (rata 600-700 EUR + opłaty dodatkowe 300-400 EUR). Dodatkowo musiałbyś odkładać 150-200 EUR miesięcznie na fundusz naprawczy, aby po 10-15 latach, gdy zaczną się pierwsze naprawy, móc je opłacić.
Będziesz również tymczasowo niewolny zawodowo, ponieważ będziesz mieć przypięty do nogi Dom.
Jak już napisał tomy, kupno mieszkania byłoby teraz prawdopodobnie lepszym rozwiązaniem....

Napisany przez Julian95
Tak, Dom miał być przeznaczony do użytku własnego. Moim celem/wyobrażeniem było być również wolnym od długów w okolicach 50. Na razie nie wchodzi w rachubę zakup mieszkania na własność, ponieważ mieszkam bardzo wiejsko i w najbliższej okolicy nie ma pięknych mieszkań na własność. Są tylko domy, które jeszcze są budowane i w których cena za mieszkanie będzie znacznie wyższa niż za Dom. Ponadto chcę mieć coś swojego bez współlokatorów, gdzie mogę czasem być głośny i usiąść z przyjaciółmi za domem, nie zważając na innych mieszkańców.

Przy wynajmie jest ten punkt, że płacę miesiącami/lata i na końcu nie posiadam niczego własnego.

Co do kosztów, obecnie mam:

1700 dochód
- 720 oszczędności na książce
- 190 ETF-y
- 50 kosztów telefonu
- 120 mieszkanie
- 220 inne (ubezpieczenia, paliwo...)

W przypadku zakupu, 720€ oszczędności z książki by zniknęły, 120 na mieszkanie i ewentualnie skróciłbym plany oszczędzania na ETF-y, wtedy powinno się udać. Gdybym wynajął tu mieszkanie o powierzchni 70-80m² w dobrym stanie, musiałbym też płacić 600-800€ włącznie z opłatami.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Jeśli wynajmę tu mieszkanie o powierzchni 70-80 m² w dobrym stanie, zapłacę za nie ostatecznie 600-800 € miesięcznie.

I wtedy wszystkie koszty są rozliczone. W przypadku domu płacisz gdzieś pomiędzy 1.200 a 1.500 EUR miesięcznie i musisz sam się o wszystko zatroszczyć, czyli jesteś bardzo niewydolny z powodu Twojej lokalizacji.
Jeśli uważasz, że to Ci odpowiada, to w porządku.

Wynajmując mieszkanie, pozostaje Ci jeszcze potencjał oszczędności i dobre, elastyczne życie. Obydwa mają swoje zalety i wady.....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata