Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy w przypadku jedynego dziedzica / jedynego dziecka – gdy istnieje pełnomocnictwo ogólne – potrzebny jest akt spadku?

Napisany przez Bisky
Hej,

Moja matka zmarła już kilka lat temu, a teraz niestety również mój ojciec. Jego konto w Sparkassen mogę bez problemu zamknąć (ze świadectwem zgonu + księgą rodzinną). Miał jednak również konto w ING DiBa. Ja również mam tam konto. Pełnomocnictwo istnieje od wielu lat.

Ok. rok temu, kiedy dzwoniłam do DiBa, powiedziano mi, że w przypadku zgonu będę potrzebować zaświadczenia spadkowego. Teraz mogę tylko mieć nadzieję, że od tego czasu coś się zmieniło albo nie dostanę standardowej odpowiedzi z call center.

Dotąd nie powiadomiłam jeszcze ING DiBa, ale już słyszałam od wielu banków, że chcą widzieć zaświadczenie spadkowe. Znam wyrok BGH z 2016 r. (sygn. XI ZR 440/15). Jednak mowa tam o testamencie. Mój ojciec nie miał testamentu.

Jednakże sytuacja w naszym przypadku jest naprawdę prosta: jestem jedynakiem. Nie mam przyrodniego rodzeństwa, w księdze rodzinnej są tylko 3 osoby: moi dwaj zmarli rodzice i ja. Ponadto mam notarialnie poświadczone pełnomocnictwo ogólne, które pozwala mi także zarządzać, zakładać i zamykać konta nawet po śmierci.

Czy ktoś ma doświadczenie z ING DiBa (lub innymi bankami) w tej kwestii? Jeśli rozmowa z DiBa okaże się trudna: jakie mam prawa, na jakie wyroki sądów mogę się powołać? Czy mogą mi pomóc organizacje konsumenckie? Ostatecznie chodzi tylko o to, żeby ktoś z DiBa przeglądnął wszystkie dostępne dokumenty (pełnomocnictwo/księgę rodzinną itp.) zamiast automatycznie kierować mnie na zaświadczenie spadkowe...

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie dobre rady.

Serdeczne podziękowania!!

Re: Czy w przypadku jedynego dziedzica / jedynego dziecka – gdy istnieje pełnomocnictwo ogólne – potrzebny jest akt spadku?

Napisany przez Bisky
W regulaminie ING DiBa w przypadku zgonu klienta znajduje się następujący zapis:

Po śmierci klienta osoba powołująca się wobec ING na sukcesję (dziedziczenie) klienta musi udokumentować swoje uprawnienia spadkowe w odpowiedni sposób. Jeśli ING zostanie przedstawiona kopia lub poświadczony odpis ostatniej woli (testamentu, umowy spadkowej) wraz z protokołem otwarcia, ING może uznawać osobę, która jest w nim wymieniona jako spadkobiercę lub wykonawcę testamentu za uprawnioną, może jej dokonywać wypłat i zwalniać się z odpowiedzialności za takie działania. Zasada ta nie obowiązuje, jeśli ING wie, że osoba wymieniona w dokumencie (np. z powodu zakwestionowania testamentu lub jego nieważności) nie ma prawa do dysponowania majątkiem, albo jeśli to nie jest jej znane z powodu niedbalstwa.

Innymi słowy:
Mam pełnomocnictwo po śmierci, które umożliwia mi rozwiązanie konta.
Jednak ING Diba wymaga przedstawienia testamentu lub zaświadczenia spadkowego.
Moi rodzice prawdopodobnie myśleli, że pełnomocnictwo zastąpi testament, ponieważ jestem jedynakiem.

Teraz drogie porady... a w przypadku uzyskania zaświadczenia spadkowego są one naprawdę drogie. Dodatkowo, mieszkam za granicą i za 3 dni (po pogrzebie) muszę wyjechać....

Napisany przez BenniG
Ponieważ twoje pełnomocnictwo dotyczące konta w ING obowiązuje po śmierci, czy nie możesz po prostu przelać pieniędzy ze konta twojego ojca na swoje własne konto? Czy też jesteś zobowiązany poinformować bank o śmierci swojego ojca?

Napisany przez 2utopus
Czy znasz to już?https://www.finanztip.de/erbschein/Jeśli bank żąda od ciebie zaświadczenia spadkowego, mimo że możesz jednoznacznie udowodnić, że jesteś spadkobiercą, powinieneś poinformować bank o orzecznictwie Federalnego Trybunału Sprawiedliwości. W jednym przypadku bank musiał pokryć koszty w wysokości 1 770 euro za zaświadczenie spadkowe, który zażądał, chociaż nie było to konieczne (FTS, wyrok z dnia 5 kwietnia 2016 r., sprawa XI ZR 440/15).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata