Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: pożyczka z kapitalizacją odsetek

Napisany przez Klose6307
Dobry wieczór, mam kredyt odsetkowy w Sparda Bank lub Schwäbisch Hall (umowa oszczędnościowa budowlana), obecnie minęło pierwsze 10 lat i chcę teraz spłacić kredyt odsetkowy poprzez sprzedaż mojej nieruchomości i zakup innej nieruchomości, która zostanie sfinansowana zwykłym kredytem ratalnym. Kwota kredytu odsetkowego wynosiła wtedy 150 000 € (200 € miesięcznie trafia do umowy oszczędnościowej budowlanej, 400 € do banku). Według banku po 10 latach nadal pozostało do spłaty 150 000 €, a około 25 000 € oszczędności z umowy oszczędnościowej zostaną mi wypłacone po sprzedaży nieruchomości. Ale co z około 48 000 €, które spłaciłem bankowi w ciągu 10 lat? 400 € miesięcznie x 10 lat to około 48 000 €.

Napisany przez 2utopus
Być może bankowi wypłacono tylko odsetki, ponieważ miały być spłacone za pomocą umowy oszczędnościowej?
Czy trzeba zerknąć do umów - czy będzie naliczana opłata za wcześniejszą spłatę?
Jak wysokie były koszty uboczne zakupu - oraz jaka była ówczesna cena zakupu i jaka jest przypuszczalna obecna cena sprzedaży?

Napisany przez 2tneub
Mogę śmiało powiedzieć, że ktoś znowu nie zrozumiał produktu oszczędzania na cele budowlane.
Około 4800 € odsetek od pożyczki w wysokości 150 000 € stanowi około 3,2% odsetek. Była to raczej realistyczna stopa procentowa sprzed 10 lat.
Zdumiewające jest to, że po 10 latach spłacono zaledwie 16-17% zadłużenia.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Tak,
właściwie całkowicie jasne, że przez te 10 lat opłacałeś tylko odsetki i równocześnie oszczędzałeś na planie budowy. W związku z tym suma długu jest nadal otwarta.
Plan budowy miał wtedy stać się gotowy do przydziału w chwili X, a wtedy (oszczędności + kredyt budowlany) byłoby spłacone 150 000 EUR i spłacane.

Napisany przez NaTwoim13
Co za szaleństwo, jaka wiedza konsumenci posiadają na temat tego, co podpisali, a nadal dzisiaj jest tak sprzedawane, a to sprzedane jest niezrozumiałe. kredyt ze zmienną stopą procentową mówi wszystko. Płacisz tylko odsetki i rozkładasz spłatę w produktach spłaty. Nie ma efektu spłaty, podczas gdy płacisz 3,2% odsetek - aby za pomocą oszczędności mieszkaniowych kupić stopę procentową, której nie możesz wykorzystać - otrzymałeś 1% odsetek od stanu konta BSV i zapłaciłeś co najmniej 1,500€ prowizji za założenie oraz opłaty za prowadzenie konta. Nie trzeba być ekspertem finansowym, aby zrozumieć, że takie produkty mogą mieć sens, ale nie można było przewidzieć, że poziom odsetek spadnie tak nisko (przy stopie procentowej 8% zarabiałbyś teraz na kredycie mieszkaniowym Bauspardarlehen), ale przynajmniej muszę wiedzieć, co podpisuję, zrozumieć konstrukcję i to - zazwyczaj dla indywidualnych użytkowników - g...robić można teraz nawet przy dofinansowaniu Riester, a najlepiej u najgorszej grupy, jaką są Schwäbisch Hall! Życzę im teraz szczęśliwszych i czujniejszych rąk, zwłaszcza że sytuacja staje się teraz jeszcze bardziej złożona, ponieważ część zysku ze sprzedaży może być konieczna do sfinansowania zakupu.

Napisany przez kub0185
Dobra wiadomość jest taka, że teraz można wyjść z umowy po 10 latach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata