Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Podatek dochodowy, jeśli piszesz pracę magisterską i pracujesz jako asystent badawczy w firmie.

Napisany przez felix95
Cześć wszystkim,

pracuję na uczelni jako studenty w niepełnym wymiarze godzin (10 godzin/tydzień, 580€/miesiąc) i od stycznia zacznę pracować nad moją pracą magisterską (35 godzin/tydzień, 900€/miesiąc) w firmie. W ten sposób będę zarabiać 1480€/miesiąc, co nie jest już dochodem zatrudnienia w umowie o pracę o charakterze sezonowym i przekraczam roczny limit zwolnienia podatkowego w wysokości około 9400€ (12 360€ rocznie). Czy to zmienia moją klasę podatkową? Czy powinienem jakoś złożyć wniosek o przypisanie do klasy podatkowej 6 dla mojej pracy jako student w niepełnym wymiarze godzin, ponieważ zarabiam na niej mniej? Czy można otrzymać z obu źródeł dochód bez potrąceń podatkowych, ponieważ są to oba zajęcia studenckie? Jeśli nie, co powinienem zrobić, aby zapłacić jak najmniej podatku?

Jestem singlem, studentem, nie mam dzieci.

Z góry dziękuję

Re: Podatek dochodowy, jeśli piszesz pracę magisterską i pracujesz jako asystent badawczy w firmie.

Napisany przez 2titan1981
Jeśli chcesz płacić jak najmniej podatków, musisz utrzymywać swoje dochody podlegające opodatkowaniu na niskim poziomie lub pozostać poniżej kwoty wolnej od podatku. Jednak w sumie przekraczasz ją, więc podlegają one opodatkowaniu, choć tylko w niewielkim stopniu. Aby zaoszczędzić na podatkach, musisz złożyć deklarację podatkową lub zarabiać poniżej kwoty wolnej od podatku w ciągu roku...

Napisany przez felix95
Dziękuję za odpowiedź. Czy mogę odzyskać zapłacone podatki, jeśli złożę zeznanie podatkowe, mimo że zarabiam więcej niż kwota wolna od podatku? Czy byłoby możliwe zmniejszenie liczby godzin w pracy HiWi tak, aby zarabiać poniżej 450€. Następnie podać 885€ jako moją pierwszą pracę, a 450€ jako moją drugą pracę (klasa podatkowa 6). Teoretycznie na koniec nie musiałbym płacić podatków za pracę magisterską (lub gdy już to, to bardzo niewiele), ponieważ jest to zatrudnienie studenckie poniżej 1300€ oraz nie płacić podatków za pracę HiWi, ponieważ jest to praca w formie Mini-Job. Czy ten plan działa tak, jak opisałem?

Napisany przez Marc2512
Tak właśnie powinno być, unikanie podatków najlepiej JESZCZE PRZED rozpoczęciem właściwej ścieżki zawodowej. Szacunek.

Napisany przez StGe1973
Marc,

takie aspekty moralne są moim zdaniem nie na miejscu. Każdy stara się oszczędzać podatki, bez względu na wiek.

felix,

najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie jest przejście do pracy HIWI na 450 euro. Dzięki temu jest ona dla Ciebie całkowicie wolna od opodatkowania i składek społecznych (opłaca pracodawca), chyba że chciałbyś dodatkowo zwiększyć udział emerytalny, z czego jednak możesz się zwolnić. Praca dorywcza zawsze jest możliwa obok głównej pracy...

Twoją główną pracą będzie wtedy praca magisterska opłacana 900 euro miesięcznie. Jest to praca o charakterze średnim, na którą nie płacisz podatku dochodowego, podatku solidarnościowego ani podatku kościelnego, ponieważ Twoje dochody są niskie. Zapłacisz tylko trochę podatku dochodowego i składek społecznych, tego nie da się uniknąć...

Napisany przez Marc2512
No cóż, jeśli można sobie na to pozwolić ze względów podatkowych, rezygnując z pieniędzy podczas studiów (zmniejszając do 450 EUR), to studiowanie w D jest zdecydowanie za tanie. A jutro znowu rozpoczną się dyskusje o kredytach przeciwwypadkowych dla studentów z powodu koronawirusa...

Napisany przez bruno68
@felix95, co pan oblicza?

Lepiej zostawić wszystko tak, jak jest, ponieważ jeśli znów pojawi się lockdown lub choroba, znowu braknie dochodu!

Czy pan sobie na to pozwoli? Zamiast otrzymać zasiłek chorobowy, zasiłek dla bezrobotnych lub 900 €, w miejsce 1 480 €! Brakuje 580 € z powodu pracy dorywczej, z czego 60 % to 348 €, różnica 232 €! I to wszystko dla oszczędności podatkowych, może 50 € miesięcznie?

Trzeba wszystko przeliczyć, możliwe straty przy chorobie,... A także składki na ubezpieczenie zdrowotne, emerytalne, zasiłek dla bezrobotnych, aby dodatkowo obniżyć obciążenie podatkowe!

Wypalenie zawodowe, trzeba to przemyśleć, gdy otrzymuje się o 348 € mniej zasiłku chorobowego miesięcznie! Przez 2 lata! To już oznacza o 8 352 € mniej zasiłku chorobowego, zakładając, że jako student ma pan 8 000 € na koncie!

Należy pamiętać, że się dostaje tylko to, co się wpłaciło. A przy pracy za 450 € jest to niepewne! Również w przypadku klasy podatkowej 6 płaci się podatek, ale nie otrzymuje się zasiłku chorobowego!

Wypalenie zawodowe nie jest u studentów zawsze rzadkie, ale często się zdarza, zwłaszcza gdy przez wiele lat (jak studenci doktoranci) pracują na krawędzi, tak właśnie jak pan z tymi 45 godzinami!

bruno68

Napisany przez felix95
Cześć, najpierw dziękuję za odpowiedź.
Nie do końca zrozumiałem, o co chodzi.
Jeśli wygram 580€ w SK6, oznacza to miesięczną kwotę 65€ podatku dochodowego. Ale jeśli wygram tylko 450€ w SK6, to nie muszę płacić podatku dochodowego, prawda?
Czy sugerujesz, że mógłbym otrzymać mniejsze zasiłki chorobowe, jeśli zdecyduję się nie płacić podatku dochodowego?
Pozdrawiam
felix95

Napisany przez felix95
Cześć StGe1973,
dziękuję za Twoją odpowiedź.
Jeśli otrzymam 900+450€, to suma przekracza granicę zatrudnienia w ramach umowy midiJob. Czy muszę zapłacić dodatkowy podatek dochodowy, czy podatek jest pobierany osobno od każdej pracy?
Sądziłbym, że podatek dochodowy od 900€ byłby bardzo niski (może wynosić od 10 do 20€), ponieważ wciąż jest to umowa midiJob, czyż nie?

Pozdrawiam
felix95

Napisany przez StGe1973
Felix,

mogę odpowiedzieć tylko z perspektywy pracodawcy, dla wyczerpującej informacji musisz skonsultować się z doradcą podatkowym...

Jeśli zdecydujesz się na umowę o pracę w ramach tzw. ""mini-joba"", pracodawca odprowadzi składki ZUS oraz podatek w formie ryczałtu. Tobie pozostaje jedynie decyzja, czy zrezygnować z obowiązku ubezpieczeń emerytalnego (wtedy pracodawca odprowadzi 15% składki emerytalnej, a Ty otrzymasz wynagrodzenie brutto=netto = 450 euro) lub bez zwolnienia, pozostała kwota (do składki emerytalnej w wysokości obecnie 18,6% = 3,6%) zostanie odliczona od wynagrodzenia. W przeciwnym razie, praca w ramach ""mini-joba"" powinna być dla Ciebie całkowicie zwolniona z podatków i składek ZUS, ponieważ pracodawca odprowadza je ryczałtowo (podatki i ubezpieczenie społeczne).

Następnie weźmy pod uwagę Twoją podstawową pracę: ""midt-job"" na kwotę 900 euro i klasa podatkowa I (zgodnie z Twoimi danymi - stan wolny, bez dzieci):
Z powodu niskiego dochodu i kwoty wolnej od podatku, nie będziesz odprowadzać podatku dochodowego, podatku kościelnego ani ""Solidarnościowego"". Dzięki ""midt-jobowi"" obciążenie Twoich składek ZUS jest obniżone (twoja część) i obciążone minimalnym podatkiem dochodowym. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, wyszukaj w internecie ""tabela podatkowa 2020"" lub ""tabela podatkowa 2021"" (jeśli chcesz informacje na rok 2021). Wyszukaj swoje roczne wynagrodzenie brutto w wysokości 10 800 euro, aby sprawdzić podatek dochodowy. W przybliżeniu, Twoje miesięczne obciążenie wynosić powinno od 10 do 20 euro...

Jeśli nie znasz doradcy podatkowego, który mógłby udzielić Ci szybkiej i bezpłatnej porady, po prostu zadzwoń do urzędu skarbowego. Na pewno otrzymasz darmową informację od nich na temat ""midt-jobu"" (jako pracy podstawowej), ""mini-jobu"" jako dodatkowej pracy na część etatu oraz informację, czy ""mini-job"" w Twoim przypadku jest zwolniony z podatków i składek ZUS (z zwolnieniem od obowiązku ubezpieczenia emerytalnego), co powinno mieć miejsce.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata