Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Częściowa wypłata z prywatnego ubezpieczenia emerytalnego

Napisany przez cdmarker
Cześć na forum i szczęśliwego Nowego Roku 2021!

Chciałbym dokonać częściowego odkupu prywatnego funduszu emerytalnego VorsorgeInvest Zurich.
Wydaje się, że proces został zablokowany lub sztucznie opóźniony. Może ktoś zna standardowy przebieg takiej transakcji?

Pod koniec listopada telefonicznie zapytałem o wartość ubezpieczenia i poprosiłem o ofertę częściowego odkupu, która została przekazana dopiero 21 grudnia po dwukrotnym ponowieniu zapytania telefonicznie, ponieważ początkowo została wysłana na niewłaściwy adres i po pierwszym zapytaniu nie działo się nic dalej.

Tego samego dnia zaakceptowałem ofertę pisemnie listem i również e-mailem.

4 stycznia zapytałem telefonicznie, czy moje pismo dotarło, lecz nie otrzymałem na nie odpowiedzi, jedynie informację, że wypłaty są zawsze dokonywane dopiero 20. dnia miesiąca, więc przed 20.01 nie zobaczę pieniędzy. Dodatkowo dwukrotnie po prostu odłożono słuchawkę.

Generalnie mam wrażenie, że od momentu wyrażenia chęci częściowego odkupu każdy kontakt z nimi jest niegrzeczny i pełen chmur burzowych, podczas gdy wcześniej panowała czysta uprzejmość.

Moje pytania:
1. Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Nagła zmiana nastawienia na obsługę klienta po wyrażeniu chęci odkupu?
2. Czy faktycznie trzeba zaakceptować, że wypłaty są dokonywane tylko 20-go każdego miesiąca?
3. Czy jest normalne, że po zaakceptowaniu oferty o częściowym odkupie nie otrzymuje się potwierdzenia pisemnego e-mailem lub listem?
4. Co robić, jeśli do 20.01 nadal nie będzie wypłaty, a ja jestem dalej zwlekany? Nie mam niczego na piśmie.
5. Czy Zurich jest aktualnie znane z takich utrudnień?

Dzięki za każdą odpowiedź/pomoc, jest to moje pierwsze doświadczenie z czymś takim.

Serdeczne pozdrowienia

Mark

Napisany przez Dante
Do 1.) Często słyszałem, ale nie doświadczyłem osobiście. Złożysz skargę czy zignorujesz. W przeciwnym razie cała sprawa stanie się tylko większym obciążeniem niż warte jest wysiłku. Do 2.) Takie rzeczy są dość normalne i do tej pory nie miałem sytuacji, że ustalonych terminów nie było. Do 3.) Czy wysłałeś to przyjęciem odbioru? Przy całkowitym odwołaniu również potwierdzenie otrzymałem dopiero w dniu wypłaty. Do 4.) Upewnij się, że masz coś na piśmie i w następnej sytuacji podjęj kroki prawne. Do 5.) Nic na ten temat nie mogę powiedzieć.

Napisany przez cdmarker
Dziękuję Dante, to bardzo mi pomaga!
Tym razem nie wysłałem listu poleconego, zastanawiam się poważnie nad ponownym wysłaniem oferty w formie listu poleconego.
Ale prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem jest po prostu zignorowanie i oszczędzenie swoich nerwów. Mam nadzieję, że wypłata zostanie zrealizowana zgodnie z telefonicznym potwierdzeniem na 20.01. :-/
Jeśli ktoś ma jakieś specyficzne doświadczenia, proszę o podzielenie się nimi, dzięki!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata