Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy udzielenie pożyczki jest niemożliwe, jeśli partner ma umowę o pracę na czas określony? Własne środki są dostępne.

Napisany przez garrett2560
Witajcie drodzy użytkownicy forum,

Zarejestrowałem się tutaj, ponieważ stajemy przed większą lub mniejszą przeszkodą:

My (30/29) potrzebujemy finansowania budowy dla naszego domu jednorodzinnego KFW55 (127m^2) w 33165.

Pożyczki potrzebne:
120k KFW 55
170k pożyczka bankowa na 15-20 lat, 2,5% odsetek z opcją dodatkowej spłaty
= 290k €

Działka (750m^2) jest dostępna i opłacona (32k), w razie potrzeby mamy jeszcze trochę oszczędności, ale na razie nie chcemy ich wydawać, bo w ten sposób czujemy się trochę bezpieczniej. Nasz wkład to prace zewnętrzne, brukowanie itp. + wykończenie podłóg/ścian itp. w domu. (10k?)

Dochód:
On: 1620€ netto (media/druk), od 5 lat
Ona: 1530€ netto + 13 pensja (handel detaliczny) od prawie 2 lat

Brak planów na dzieci, brak kredytów, czyste BIK, tanie/opłacone auta (samodzielnie wykonuję obsługę - tak, wiem, banku to nie obchodzi, ale mnie to bardziej interesuje).

Punkt zapalny:
Ona ma umowę czasową do 31.03.2021 i niestety nie ma jeszcze informacji, czy można będzie kontynuować pracę na czas nieokreślony. Zatrudnienie miało miejsce 2 lata temu.

Szeroko znany pośrednik od razu obniżył nasze szanse do zera z powodu Covid19. Kto ma praktyczne doświadczenia w tej dziedzinie?

Jesteśmy pewni, że damy radę (900€ kredyt, ~300€ opłaty dodatkowe = 1200€) (nawet jeśli przez kilka miesięcy otrzymałaby zasiłek dla bezrobotnych). Ogólnie jesteśmy bardzo oszczędnymi i szczerze mówiąc skromnymi młodymi ludźmi, którzy nauczyli się radzić sobie z mniej.

Czy banki woleliby, gdyby szybko znalazła nową PRACĘ NA CZAS NIEOKREŚLONY z 3-6 miesięcznym okresem próbnym, czy lepiej byłoby przedłużyć umowę na kolejny rok (najlepiej oczywiście na czas nieokreślony) u tego samego pracodawcy? Osobiście sądzę, że pierwsze rozwiązanie?

Dziękuję za wasz trud!

Re: Czy udzielenie pożyczki jest niemożliwe, jeśli partner ma umowę o pracę na czas określony? Własne środki są dostępne.

Napisany przez BenniG
Skoro już macie tę działkę, to w zasadzie nie musicie się spieszyć. Czy naprawdę tak bardzo zależy Wam na tym, żeby wprowadzić się do swojego domu 6 miesięcy wcześniej, zamiast poczekać, aż jej przyszłość zawodowa będzie wyjaśniona?

Napisany przez NaTwoim13
Nieograniczony czas trwania nie jest konieczny. Przydatne, ale także nieobowiązkowe, byłoby przedłużenie umowy na czas określony.

Czy data wylotu jest zaznaczona na fakturze?

Napisany przez 2utopus
Jaki jest wasz bufor podczas budowy domu?
Dodatkowe koszty w wysokości 300€ wydają mi się dość korzystne - czy obejmuje to podatek od nieruchomości/abonament radiowo-telewizyjny/internet/energię elektryczną/śmieci/ciepło/rezerwę na bieżące naprawy/ubezpieczenia/wodę/itp.?
Materiały do prac własnych trzeba i tak kupić.

Jaka to sieć detaliczna? Czy jest dotknięta lockdownem?

@Benni:
Mamy tutaj podpisany kontrakt budowlany z bardzo korzystnymi warunkami, ale dzięki klauzuli możemy po prostu się wycofać, ale trzeba to zrobić wkrótce.
Przed pandemią sytuacja była jakoś lepiej zaplanowana, miało to być już unieważnione, ale duże przedsiębiorstwa lubią trochę zwlekać z decyzjami. Koszty budowy rosną o około 5% rocznie, więc może lepiej jest teraz znaleźć finansowanie i zgodzić się na wyższe odsetki? Ponadto trzeba będzie płacić czynsz przez dłuższy czas...

@noelmaxim: Tak, niestety jest to odnotowane. Czy byłoby pomocne otrzymanie pisemnego potwierdzenia przedłużenia?

KFW55 Dom, dwóch pracowników na pełny etat, Internet 20€, wywiercenie studni głębinowej, bardzo niski podatek od nieruchomości u nas. Zrobiłem rozeznanie, sprawdziłem ile aktualnie zużywają nasi najemcy, itd. Znalazłem około 250€, pomimo że nie zaokrągliłem żadnej kwoty, napisałem jednak 300€. Mam trudności z sensownym oszacowaniem rezerwy na utrzymanie, gdy chodzi o nową budowę... edycja: Handel detaliczny to H&M, niestety, jest dotknięty, tak. To sprawia, że sprawa jest skomplikowana :/

Napisany przez NaTwoim13
garrett2560 pisze:
@noelmaxim: Tak, niestety jest zaznaczone. Czy coś pisemnego pomogłoby, żeby zostało przedłużone?

tak, to by wystarczyło.

Napisany przez RefleXx
Cześć Garrett2560

Ja jako osoba nie będąca specjalistą finansowym, ale będąca deweloperem w 2020 roku, mogę powiedzieć.

Kiedy piszesz, że masz 10 000 € na zewnętrzne wykończenia, podłogi i ściany, to bardzo ryzykowna kalkulacja.
Może to zadziałać dobrze, jeśli kupisz tylko materiał i zrobisz wszystko samodzielnie.

Ważne jest, czy w kwocie 290 000 € zawarte są już wszystkie koszty, które umożliwią Ci zamieszkanie w domu.
Chcesz mieć lampy, meble i kuchnię i będziesz musiał je kupić lub przewieźć.

Kiedy budujesz z deweloperem, często wiele rzeczy nie jest wliczone w cenę.
Pozwolenie na budowę
Wpis do księgi wieczystej
Podłączenie telefonu/internetu/kabla
Podłączenie wody
Podłączenie prądu
Ewentualne podłączenie gazu
Kanalizacja
Geodeta
Wnioskowanie o pozwolenie na budowę
Prace ziemne - w wielu umowach obejmuje to tylko wykop fundamentu. Wywiezienie ziemi i materiału, który ma być ponownie użyty do zasypania, nie jest wliczone.
Badanie gruntów
Skrzynka rozdzielcza na prąd budowlany
Zabezpieczenie terenu budowy

Co może być niespodzianką, ale wpływa pozytywnie, to na przykład dofinansowanie do ogrzewania.

Dlatego stwierdzenie, że trzeba mieć troszkę pieniędzy na czarną godzinę, jest bardzo trafne, ponieważ zawsze pojawiają się koszty, których się nie przewiduje.

900 € jako rata kredytu wydaje się całkiem odpowiednia dla osoby 30-letniej przy 290 000 €.

Napisany przez Professor
Dobry wieczór,To brzmi dość zwięźle, ale wykonalne. Handel detaliczny H&M to oczywiście kluczowy punkt, teraz jest zamknięty i prawdopodobnie jesteś na częściowym czasie pracy zerowym, co może się zdarzyć po ponownym otwarciu, jeśli w końcu do tego dojdzie, grozi zwolnienie pracowników.Chciałbym zapytać, czy już kiedyś sprawdziłeś umowę budowlaną przez niezależnego eksperta za opłatą? Może on szybko stwierdzić, czy brakuje większych pozycji, które musiałbyś jeszcze zapłacić.Jeśli piszesz, że masz 10 000 € na zewnętrzne wykończenia podłóg i ścian, to jest dość ciasno obliczone.Zgadzam się. Czy próbowałeś już kiedyś zaprojektować ogród? Niech firma budowlana nie powie musisz sam zająć się wykopem....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata