Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Niezameżna, zakup domu, w przypadku separacji podzielić zysk z wzrostu wartości?

Napisany przez TomHub
Cześć wszystkim,
Jestem tutaj nowy i przeczytałem już wiele różnych forów, ale niestety nie znalazłem jeszcze rozwiązania.
Moja dziewczyna i ja (nie jesteśmy małżeństwem, nie mamy dzieci) chcemy kupić Dom. Dom jest podzielony na dwie mieszkania. Mieszkalibyśmy na górze, a mój ojciec na dole. W księdze wieczystej właścicielami byłaby moja dziewczyna w 25 procentach (połowa górnej części mieszkania) i ja w 75 procentach. Mój ojciec wnosi wkład własny. kredyt na górne mieszkanie jest na moje nazwisko, ale połowę spłaca moja dziewczyna. Resztę kwoty za dolne mieszkanie spłaci mój ojciec innym kredytem.
Już ustaliliśmy, co ma dziać się w przypadku śmierci. Teraz jednak pojawia się kwestia ewentualnego rozstania. W przypadku rozstania moja dziewczyna zrezygnuje ze swoich 25 procent udziału w domu i chciałaby zamiast tego otrzymać zwrot kwoty, jaką do tej pory spłaciła. Chce również, aby została zawarta klauzula dotycząca wzrostu wartości, jeśli rynek nieruchomości zmieni się radykalnie. Obowiązywałaby ona również w przeciwnym przypadku spadku wartości. Znaczy to, że w przypadku rozstania, jeśli wartość nieruchomości wzrośnie, otrzyma nie tylko spłaconą przez siebie sumę, ale także odpowiednio wyższą kwotę. Jej zdaniem, w przeciwnym wypadku w przypadku rozstania byłaby bez wyjścia i otrzymałaby zwrot pieniędzy, których nie byłaby w stanie wykorzystać, ponieważ mogą być one mniej warte, a ceny nieruchomości mogły wzrosnąć, a finansowanie w tym czasie mógłoby być mniej korzystne niż obecnie.
Czy coś takiego jest powszechne?
Przecież ja ponoszę całe ryzyko, ponieważ pożyczka jest na moje nazwisko.
Kwotę, którą oboje spłacamy, mógłby spokojnie spłacić nawet jeden z nas.
Co o tym myślicie? Czy taka klauzula dotycząca wzrostu wartości jest sensowna, czy dla mnie jest to nieuzasadnione obciążenie?
Z góry dziękuję
Tomek

Re: Niezameżna, zakup domu, w przypadku separacji podzielić zysk z wzrostu wartości?

Napisany przez 2utopus
Jeśli się pobierzecie, w przypadku majątku wspólnego byłoby to również odpowiednie. Jeśli dziewczyna tutaj inwestuje swoje pieniądze, moim zdaniem powinna również uczestniczyć w zyskach - skoro alternatywnie mogłaby zainwestować pieniądze na przykład w ETF-y albo w swoje własne (wynajmowane) mieszkanie, to prawdopodobnie mogłaby uzyskać podobny zysk. (Dlaczego miałbyś ty (za jej pieniądze) czerpać korzyści?)

Oczywiście jest to wasza prywatna sprawa - teoretycznie ceny mogą także spaść ...
Naturalnie można było to także rozwiązać inaczej - ty jesteś właścicielem całego domu, a dziewczyna płaciłaby (niewielką) czynsz/nakłady miesięczne ...

Napisany przez NaTwoim13
Jak mają być zabezpieczone oba kredyty kredyt Ojca i jej kredyt? Jeden długoterminowy, drugi w pierwszej linii?

Napisany przez bruno68
@TomHub,

Gdy czytam Wasze pragnienie, wydaje się, że będziecie musieli założyć Wspólnotę Własności Mieszkaniowej.

W ten sposób Wasze pragnienie zostanie spełnione, ponieważ moglibyście podzielić swoją własność na 1/1000 udziałów. Moglibyście zatem zabezpieczyć swoją część 750 / 1.000 udziałów, a Wasza przyjaciółka 250 / 1.000 udziałów w księdze wieczystej!

Jednakże, czy dojdzie również do ogólnego finansowania, to inna sprawa, ponieważ oboje muszą być w stanie opłacać swoje udziały!

Przy sumie finansowania w wysokości 400 000 €, Wasz udział wynosiłby 300 000 €, a udział Waszej przyjaciółki 100 000 €. To byłaby proporcjonalna zasada udziałów finansowych.

Ważne jest, abyście byli świadomi specyfiki Wspólnoty Własności Mieszkaniowej, zwłaszcza w kontekście małżeństwa i śmierci!
ogólnie:
Wzajemne prawo pierwokupu można obejść poprzez podarowanie!
Bez małżeństwa
Prawo spadkowe odnosi się zawsze tylko do spadkodawcy: jeśli ktoś umrze przed małżeństwem lub przed narodzinami dziecka, dziedziczy linia rodzinna zmarłego!
Jeśli istnieje wspólne dziecko, dziedziczy ono wyłącznie udział zmarłego, w najlepszym przypadku 750 / 1000 domu!
Żonaci
Prawo spadkowe odnosi się zawsze tylko do spadkodawcy: jeśli ktoś umrze w małżeństwie i przed narodzeniem dziecka, dziecko dziedziczy wszystko!
Jeśli istnieje wspólne dziecko, dziedziczy ono 50% udziału zmarłego, w najlepszym przypadku 375 / 1000 domu! Pozostałe 375 / 1.000 dziedziczy pozostały małżonek.

Niemniej jednak jest iluzoryczne wierzyć, że pozostający małżonek lub małżonkowie z nieletnimi dziećmi w ogóle będą w stanie pokryć koszty odsetek i spłaty, notabene osiągając dodatkowy dochód powyżej ustalonej kwoty wolnej od zajęcia egzekucyjnego zgodnie z § 850 c ZPO!

Natomiast jakie zasady dziedziczenia obowiązują, gdy Dom zostanie zbudowany przed lub w trakcie trwania małżeństwa! Ponieważ małżeństwo odnosi się do jednej daty, daty urzędnika stanu cywilnego, która nie budzi wątpliwości pod względem podatkowym, obowiązuje rok, ale pod względem prawa spadkowego jest to dzień dokładny!

Proszę skonsultować się z prawnikiem i/lub doradcą podatkowym, aby dowiedzieć się na temat szczegółów dotyczących Wspólnoty Własności Mieszkaniowej, a także jak to wygląda pod względem podatkowym w przypadku dziedziczenia dla osób niezamężnych i zamężnych.

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata