Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Obligacja skarbu rządowego z ujemnym oprocentowaniem?

Napisany przez MoonKid
Właśnie uczę się o obligacjach skarbowych. Tutaj przykład obligacji federalnych Bundesanleihe jako Bundesschatzbrief:

https://www.deutsche-finanzagentur.d.../DE0001104826/

Zamierzam trzymać tę jednostkę do jej wygaśnięcia. Dlatego interesują mnie tylko roczne odsetki, które otrzymuję.
Jednak nie mogę ich znaleźć w dokumencie. Czy to jest to, co nazywane jest Kupon w %? Tam jest napisane 0%.

Oczywiście, to sprawia, że ta obligacja dla mnie jest mało atrakcyjna. Nie mam zamiaru nią handlować, ponieważ jeszcze nie rozumiem tego procesu wystarczająco dobrze. Chodzi mi tutaj wyłącznie o maksymalnie bezpieczne lokowanie kapitału.

Czy dobrze to oceniam?

Napisany przez Yvonne_H
To nie jest list skarbowy związkowy, lecz zwykła skarbowąAnweisung związku. Listy skarbowe związku już nie istnieją, były to rodzaj małych obligacji związkowych dla inwestorów indywidualnych. SkarboweAnweisungen to zwykłe obligacje związku, które są przede wszystkim utrzymywane przez inwestorów instytucjonalnych (ubezpieczyciele, banki, fundusze), ale także przez osoby prywatne.
Kupon (stopa procentowa) wynosi tutaj faktycznie 0%. W obecnej sytuacji jest to całkowicie normalne, obligacje związku rentowności są ujemne. Ujemna rentowność powstaje z powodu kursu (powyżej 100, tutaj średnio 101,545), w związku z czym z początku przekazujesz Związkowi więcej pieniędzy (= Twoja inwestycja), niż otrzymasz na końcu okresu spłaty (tylko wartość nominalną).
Technicznie uwarunkowanym jest to, że wartość kuponu nie jest ujemna. Dlatego nie musisz przekazywać Związku żadnych odsetek. Różnica między ceną zakupu a ceną wykupu stanowi ujemną rentowność.
Takie obligacje są notowane na giełdzie, kurs jest ciągle zmienny. Ogólnie rzecz biorąc, wzrost stóp procentowych na rynku prowadzi do spadku kursów istniejących obligacji, a spadek stóp procentowych do wzrostu kursów.
Obligacje związku uważane są (pomijając rentowność...) za bardzo bezpieczne inwestycje, chociaż absolutnego bezpieczeństwa nie ma. Moim zdaniem są one bezpieczniejsze niż depozyty bankowe, zwłaszcza jeśli chodzi o większe kwoty (powyżej ustawowego ubezpieczenia depozytów, które obowiązuje w przypadku lokat terminowych i terminowych).
Obligacje, które mają obecnie dodatnią rentowność, nie będą bezpieczne. Możesz na przykład mieć ryzyko emitenta (firmy, które mogą zbankrutować) lub ryzyko kursowe (obligacje państw bezpiecznych, ale nie denominowane w euro). Dla zwykłych inwestorów indywidualnych, depozyty terminowe lub lokaty w bankach z dobrymi ratingami powinny zazwyczaj pasować, jeśli limit zabezpieczenia w wysokości 100 000 euro na bank jest przestrzegany. Ale jak już powiedziałem, niestety nie ma absolutnego bezpieczeństwa.

Napisany przez MoonKid
Cześć Yvonne,
dziękuję za twój wyczerpujący wyjaśnienie.

To oznacza, że jeśli poszedłbym bezpieczną drogą i zachowałbym bon skarbowy do końca, otrzymałbym z powrotem wartość kredytu od państwa (czyli to, co zapłaciłem), ale bez żadnych odsetek?

Napisany przez Cici
MoonKid pisze:
To oznacza, że jeśli poszedłbym bezpieczną drogą i trzymałbym obligację skarbową do końca, otrzymałbym zwrot wartości kredytu (czyli to, co zapłaciłem), ale nie otrzymałbym żadnych odsetek?

Nie otrzymasz zwrotu tego, co zapłaciłeś. Otrzymasz zwrot wartości wynoszącej 100, bez znaczenia, jaką cenę zapłacisz za obligację. Obecnie byłoby to więc mniejsza suma do zwrotu niż przy zakupie. A jeśli stopa kuponu wynosi 0%, to również nie ma dodatkowych odsetek.

Napisany przez MoonKid
Cici pisze:
Nie odzyskasz tego, co zapłaciłeś. Otrzymasz wartość nominalną 100, bez względu na kurs, po jakim kupiłeś obligację.

Na pewno źle to zrozumiałem. Chciałem jednak zaznaczyć, że kurs nie ma dla mnie znaczenia, ponieważ nie handluję obligacją.
Po prostu udzielam Bundowi kredytu, a na koniec okresu kredytodawca zwraca go. Ja, w swym laickim słownictwie, nie określiłbym tego jako handel.

Dlatego też nie zapłaciłem za obligację, lecz pożyczyłem komuś pieniądze.

Napisany przez 2utopus
W takim razie można to ująć w ten sposób: pożyczasz komuś 101 €, a on zwraca ci 100 € - nie wygląda to na zbyt korzystny interes, prawda?

Napisany przez StGe1973
Tak więc, aby rozwiązać wszelkie wątpliwości:

Obligacje skarbowe są sprzedawane na aukcjach, czyli np. Państwo oferuje obligacje skarbowe o wartości 100 euro z oprocentowaniem 0%. W tej aukcji obecnie oferuje się na te obligacje np. 102 euro, co prowadzi do ujemnego oprocentowania, czyli płacę 102 euro, otrzymuję 0% oprocentowania przez cały okres trwania i na końcu otrzymuję tylko 100 euro z powrotem.

Dla inwestorów indywidualnych dzieje się to samo na giełdzie, gdzie obowiązują bieżące kursy dla takich obligacji. Tutaj również obecnie występuje ujemne oprocentowanie, czyli jak opisano powyżej: Kupujesz obligacje za 102 euro na rynku, otrzymujesz 0% oprocentowania i na końcu otrzymujesz tylko 100 euro z powrotem.

Teraz zapytasz, dlaczego ktoś miałby to zrobić:
Istnieją inwestorzy instytucjonalni (takie jak fundusze emerytalne, izby emerytalne itp.), którzy muszą inwestować część swoich środków w obligacje państwowe o ratingu AAA, ponieważ te środki są uznawane za bardzo bezpieczne. Również EBC na rynku kupuje niemieckie obligacje skarbowe, do których musi alokować określony procent swoich inwestycji w niemieckie obligacje skarbowe. Popyt ten zmusza do ponoszenia strat, ponieważ muszą kupować obligacje skarbowe, a ta konieczność zakupu prowadzi do gotowości do ponoszenia strat.

Drugim punktem są inwestorzy, którzy oczekują deflacji (co spowodowałoby wzrost siły nabywczej pomiarowej) lub po prostu mówią: Ok, tracę tylko 0,5%, a spodziewałbym się jeszcze większych strat z innymi inwestycjami.

Napisany przez 2utopus
Albo spekuluje się, że w przyszłości stopy procentowe jeszcze bardziej spadną, dzięki czemu dotychczasowe obligacje automatycznie zyskają na wartości i być może będzie można je sprzedać na giełdzie za 103€.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata