Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Sprzedam fundusz?

Napisany przez AntonB
Cześć!

Rok temu zakupiłem fundusz z jednorazowym wkładem (Raiffeisen-Nachhaltigkeit-Mix) o wartości 5000 [url]euro[/url] (grudzień 2018) i od tego czasu regularnie dokładam dodatkowo 75 [url]euro[/url] miesięcznie.

Teraz ten fundusz wzrósł o 8,26%, i chciałem zapytać, czy przy sprzedaży pojawią się dodatkowe ukryte koszty? Czy to będzie mój zysk netto? positionsuebersicht.pdf

Czy uważasz, że opłaca się go sprzedać, aby zabezpieczyć tę wartość wzrostu?

Dzięki i pozdrawiam

Anton

Napisany przez 2utopus
Czy opłaty/emisje są zawarte w kosztach nabycia? Oczywiście, w przypadku sprzedaży te opłaty znikną (lub trzeba je będzie ponownie zapłacić przy nowej inwestycji) - czy kwota wolna od podatku od dochodów kapitałowych jest wystarczająco wysoka, aby można było zysk rozliczyć bez podatku? Czy trzeba zapłacić opłaty za sprzedaż? Co zrobić z pieniędzmi po sprzedaży?

Napisany przez AntonB
utopus pisze:
Czy opłaty/emisje są zawarte w kosztach nabycia?

Teraz sporządziłem ogólny wykaz wszystkich wydatków i załączam go jako plik PDF. Płatności związane z funduszem do listopada 2019 r..pdf

W kosztach nabycia w wysokości 5932,13 € uwzględnione są opłaty/emisje.

Czy poprawnie obliczyłem rentowność netto?

Cytat od utopus

Czy kwota wolna od podatku od zysków kapitałowych jest wystarczająco wysoka, aby móc otrzymać zysk wolny od podatku?

W Austrii musimy chyba zawsze płacić 25% podatku od zysków kapitałowych. Skontaktowałem się z moim doradcą bankowym w tej sprawie.

Cytat od utopus

Czy są jakieś opłaty sprzedaży do zapłacenia?

Nic o tym nie widzę w dokumentach, więc nie. Niemniej jednak, skontaktowałem się dla pewności z moim doradcą bankowym.

Cytat od utopus

Co ma być zrobione z pieniędzmi po sprzedaży?

Zainwestuję je ponownie

Napisany przez peer
Tu-od i wstecz sprawia, że portfele są puste. Nie znam wyników tego funduszu. Ale jeśli można nadal oczekiwać średniej stopy zwrotu na poziomie 8%, to super.

Napisany przez Cici
AntonB pisze:
Zamierzam zainwestować te pieniądze ponownie

Też podchodzę do tego trochę sceptycznie, skakać co roku z jednej inwestycji do drugiej. Jak długi jest tutaj horyzont inwestycyjny? Czy pieniądze będą potrzebne w najbliższych latach? W co ponownie mają zostać zainwestowane te pieniądze?

Napisany przez AntonB
Cici pisze:
Ja, patrzę na to też z lekką rezerwą, skakać co roku z jednego funduszu do drugiego. Jak długi jest horyzont inwestycyjny w tym przypadku? Czy pieniądze będą potrzebne w ciągu najbliższych lat? W co ponownie chcesz zainwestować środki?

Horyzont inwestycyjny według broszury wynosi 8 lat. Chcę ponownie zainwestować w ten sam fundusz. W ten sposób zabezpieczam sobie już część zysków. Jeśli na przykład przez następne lata fundusz będzie się tylko pogarszał, mam już część zysków zabezpieczoną z góry. W przeciwnym razie musiałbym sprzedać wszystko z stratą, a tak przynajmniej mam około 5% zwrotu, co jest naprawdę świetne w porównaniu z książeczką oszczędnościową.

Pod adresem https://www.rcm.at/RCMAT/Fonds_C/Eckd...Locale%3Dde_DE znalazłem informacje o funduszu.

Napisany przez 2utopus
Jeśli chcesz ponownie zainwestować w ten sam fundusz, wiąże się to tylko z kosztami - a też nie jest to bezpieczniejsze przy nowej transakcji. (Dlaczego udziały funduszu miałyby być bezpieczniejsze, gdy są sprzedawane i kupowane ponownie?) Jak widać tutaj, ponoszą Państwo również opłatę wyjścia w wysokości 3% - co na pewno tracicie - i być może będziecie musieli opodatkować zysk. (Nie jestem zaznajomiony z opodatkowaniem w AT.) Wypłata Kapitału Kapitalizacja ISIN AT0000859517 AT0000805361 Obliczona Wartość 93,67 119,93 Cena Emisji 96,48 123,53 Cena Wykupu 93,67 119,93 Czyli na przykład sprzedaliby Państwo za 119,93 € - musieliby opodatkować 8% zysk (3 €?) i kupić ponownie za 123,53 €. -> 3,60 € opłaty wyjścia plus podatki (3 €?), które trzeba zapłacić - czyli łącznie stracono przez każdy udział w założeniu 6,60 €. (Jak opisano powyżej: Przechodzenie od jednej rzeczy do drugiej -> Puste kieszenie) Jeśli wszystko zostanie bez zmian, 119,93 € nadal generują odpowiednią stopę zwrotu - przy zakupie i sprzedaży na zmianę pozostaje tylko 113,33 €, które mogą generować stopę zwrotu.

Napisany przez AntonB
utopus pisze:
Wszystko pozostaje bez zmian, 119,93€ nadal generuje odpowiedni zysk

Dobrze, postanowiłem kontynuować inwestowanie w fundusz zeszłego roku i w tym roku w maju anulowałem plan oszczędzania, więc nie kupuję już nowych jednostek.

Chciałbym lepiej zrozumieć, jak działają fundusze? Jak generowany jest opisany powyżej zysk? Roczinie wypłata wynosi minimalnie (około 0,xx %).

Spróbowałem teraz zrozumieć zasadę działania funduszy za pomocą tabeli Fond-Zahlungen.pdf z udziałami, wartością jednostki itp. Czy poprawnie obliczyłem wartości (plik Excel znajduje się w archiwum zip Fond-Zahlungen.zip).

Dziękuję i miłego weekendu

Napisany przez 2utopus
AntonB pisze:
Chciałbym lepiej zrozumieć, jak działają fundusze? Jak osiągnięty jest opisany wyżej zwrot z inwestycji? Coroczna wypłata jest minimalna (około 0,xx %).

Właściwie powinno się zrozumieć, jak coś działa, zanim się to kupi/zawrze ... ogólnie rzecz biorąc ten fundusz prawdopodobnie będzie nabywał odpowiednie instrumenty finansowe za pieniądze klientów i wypłacał odpowiednie zyski (np. dywidendy) oraz zależnie od rozwoju wartości tych instrumentów, będą one wzrastać/spadać na wartości.

Gdy mowa o horyzoncie inwestycyjnym, prawdopodobnie miało to na myśli twój własny prywatny ram czasowy, a nie to, co fundusz pisze w swoich prospektach.

Napisany przez AntonB
utopus pisze:
Właściwie powinniśmy zrozumieć, jak coś działa, zanim to kupimy/zawrzemy umowę

Masz absolutną rację. Kiedyś dałem się przekonać przez mojego banku, ponieważ zwykłe formy oszczędzania prawie nie przynoszą zysków.

Cytat od utopus

Chyba chodziło o twój własny czas inwestycji, a nie to, co fundusz pisze w swoich prospektach.

Mój czas inwestycji nie jest zbyt precyzyjny. Chcę całkowicie sprzedać fundusz w ciągu najbliższych 5 lat, aby użyć tej części środków na nieruchomość. Chciałbym jednak znaleźć odpowiedni moment, kiedy kurs jest możliwie wysoki, aby uzyskać jak największy zysk.

Czyli coroczne wypłaty powiększają nieco wartość moich udziałów w funduszu (choć minimalnie), a główny zysk pochodzi wtedy, gdy sprzedam udziały po wyższej cenie niż to, po jakiej je zakupiłem?

Napisany przez 2titan1981
Jeśli za 5 lat potrzebujesz pieniędzy na nieruchomość, to sugeruję, żebyś wycofał się z inwestycji z zyskiem tak szybko, jak to możliwe. 5 lat to zbyt krótki okres na osiągnięcie pewnego zysku z funduszy. Może się okazać, że będziesz znacząco na minusie, gdy za 5 lat będziesz potrzebował swoich pieniędzy.... Aktualnie kursy ponownie są relatywnie wysokie, a gospodarka znajduje się w punkcie, w którym ponownie zaczyna spadać.... Ale ryzyko jest dla Ciebie jasne.

Wypłaty zwiększają udziały w funduszach, jeśli wypłaty są ponownie reinwestowane, ale nie zwiększają wartości. Wartość jest regulowana przez podaż i popyt. Może się więc zdarzyć, że dostajesz więcej udziałów poprzez wypłaty, ale są one znacznie mniej warte. Ponadto firmy zawarte w funduszu muszą wypłacać część swoich środków, co oznacza, że część ich wartości zostaje obniżona, ponieważ pieniądze przechodzą w ręce innych właścicieli.
Jeśli wartość na giełdzie rośnie, to rośnie również wartość Twojego portfela.

Napisany przez AntonB
Dziękuję bardzo za dotychczasowe porady, dzięki którym teraz dość dobrze rozumiem ten fundusz.

Obecnie kurs osiągnął wartość, której fundusz nie miał od początku istnienia, czyli około 15 lat.

Rozważam teraz, czy sprzedać cały fundusz dzisiaj czy w ciągu najbliższych dni.

Moje pytanie teraz brzmi, czy obliczyłem wszystko poprawnie w załączonym pliku PDF? W Austrii mamy 25% podatek od zysków kapitałowych, po odliczeniu tego otrzymałem stopę zwrotu netto 9,16%.

Myślę, że można być zadowolonym z takiego wyniku w przypadku funduszu, prawda? Mam ten fundusz trochę ponad 2 lata, co oznaczałoby, że mam roczne oprocentowanie na tej inwestycji wynoszące około 4,6%?

Napisany przez 2titan1981
Ponieważ nie widzę sposobu liczenia, a inni również go nie widzą, nikt ci nie będzie mógł odpowiedzieć. Chyba że ktoś przeliczy wszystko ręcznie. Niewielu ma na to czas/chęci....

Zwrot zainwestowany podzieliłbym przez 3, ponieważ dla mnie okres 2018-2021 to 3 lata.

Napisany przez AntonB
titan1981 pisze:
ponieważ nie widzę sposobu liczenia i inni także nie widzą, nikt ci na to nie odpowie. Chyba że ktoś zechce przeliczyć wszystko ręcznie. Ale mało kto będzie miał na to czas/ochotę...

Zrozumiałe. Wysłałem plik Excel w formacie zip.

Cytat od titan1981

Roczny zwrot przyjmę jako 3, ponieważ dla mnie lata 2018-2021 to 3 lata.

Zacząłem w grudniu 2018 roku i teraz mamy 2 lata i 2 miesiące później (dokładnie 2,16, licząc po przecinku).

Odpowiada to rocznej stopie zwrotu netto na poziomie 4,24%.

Czy mogę być zadowolony z tej funduszu?

Napisany przez 2tneub
Czy nie należałoby uwzględnić również udziałów w kapitalizacji? Jeśli występują coroczne koszty, także je zignorowałeś. Ponadto obliczenie rentowności jest znacznie uproszczone, ponieważ powinieneś obliczyć różne stopy zwrotu dla poszczególnych wpłat. Twoje obecne obliczenie stopy zwrotu zakłada jednorazową wpłatę całej kwoty na początku. Być może w twoim przypadku różnica nie byłaby duża, ponieważ faktycznie wpłaciłeś większą część na początku. Niemniej jednak obliczenia są błędne.

Napisany przez AntonB
tneub pisze:
Czyż nie należałoby również uwzględnić udziałów w kapitalizacji?

W grudniu 2019 roku jak dotąd jedyna wypłata miała wartość 0,xx. Gdzie mogę zobaczyć to w moim depozycie online?

Cytat od tneub

Jeśli pojawiają się roczne opłaty, to są one również pominięte.

Jak mogę to sprawdzić? Koszty zakupu już zostały uwzględnione w kwocie emisji.

Cytat od tneub

Ponadto obliczenie stopy zwrotu jest mocno uproszczone, ponieważ dla każdej wpłaty musiałbyś obliczać różne stopy zwrotu. Twoje obecne obliczenia stopy zwrotu zakładają jednorazową wpłatę całej kwoty na początku. To może nie różnić się znacznie w Twoim przypadku, ponieważ faktycznie wpłaciłeś dużą część na początku. Niemniej jednak obliczenia są błędne.

Czy chodzi Ci o wystąpiłą inflację?

Napisany przez 2tneub
Jak to widzisz na koncie, nie mam pojęcia. Choć używam Elba w pracy, to jedynie do bieżącego prowadzenia konta małej firmy. Musisz mieć niewielką różnicę w ilości jednostek funduszu w porównaniu do stanu według twojego zestawienia. Nie miałem na myśli inflacji, tylko twoje wpłaty. Wszystkie kolejne wpłaty są mniejsze niż 2,16 lat trwania inwestycji. Pierwsze dwie wpłaty były w niej przez 2,16 lat (26 miesięcy). Następna wpłata tylko przez 25 miesięcy, czyli 2,08 roku itd. Wyobraź sobie, że zacząłeś 2,16 lata temu od 75€ i dopiero miesiąc temu dodałeś jednorazową wpłatę 5000€. Według twojej metody założyłbyś, że również na 5000€ okres trwania inwestycji to 2,16 lat.

Napisany przez 2utopus
Jakie odsetki zostały wygenerowane rocznie, osobiście by mnie to mało interesowało. Zamiast tego bardziej zwracałbym uwagę na zysk netto w euro.

Ile razem zapłaciłeś w ciągu ostatnich 2 lat i 2 miesięcy - wliczając opłaty za prowadzenie konta/depozytu/udziałów, itp. i ile zostanie z tego jako zysk po zapłaceniu podatków po sprzedaży?

W rzeczywistości celem funduszu jest zwykle to, żeby jego wartość zawsze rosła w miarę czasu - nie jest to zatem wyjątkowa sytuacja, ale raczej pożądane zachowanie - Oczywiście prognozowanie przyszłości jest trudne - więc możliwe, że wartość będzie dalej rosła - ale oczywiście może pozostać taka sama lub nawet spadać.

Jakie jest planowane obecnie finansowanie twojej nieruchomości?

Napisany przez AntonB
tneub pisze:
Nie miałem na myśli inflacji, ale twoich wpłat. Wszelkie dalsze wpłaty są mniejsze niż 2,16 lat w portfelu. Pierwsze dwie wpłaty były w portfelu przez 2,16 lat (26 miesięcy). Kolejna wpłata była tylko przez 25 miesięcy, czyli 2,08 roku itd.

Wyobraź sobie, że zacząłeś 2,16 lat temu od 75€ i dopiero miesiąc temu dodałeś jednorazową wpłatę w wysokości 5000€.
Z twoją metodą zakładasz również okres inwestycji dla 5000€ wynoszący 2,16 lat.

Okej, rozumiem. To już nie jest tak łatwe do policzenia. Jak mogę to uwzględnić lub jaką formułę mogę użyć do obliczenia tego?

Cytat tneuba

Czy nie powinno być również uwzględnione udziały kapitalizacji?

W usłudze bankowości elektronicznej znajduje się: Ostatnie wypłaty
EUR 0,18 (16.12.2019)

Czy oznacza to, że dodano 0,18 udziałów?

Cytat utopusa

Ile łącznie zapłaciłeś w ciągu ostatnich 2 lat i 2 miesięcy - włączając prowadzenie konta/depozytu/opłaty za transakcje itp. i ile zostanie z tego jako zysk po opodatkowaniu po sprzedaży?

Przez jakiś czas próbowałem ustalić koszty, ale wciąż nie do końca się połapałem. Już uwzględniłem prawie 3% kosztów zakupu, ujmując cały zakup z kosztami jako wydatek.

Dokumenty, które użyłem do tego celu, to: https://www.rcm.at/cs/Satellite?blob...&ssbinary=true

Preis- u.Leistungsausweis_2018.pdf

Preis- u.Leistungsausweis_2019.pdf

Niestety, uważam, że to wszystko jest tak skomplikowane.

Cytat utopusa

Na kiedy jest obecnie zaplanowane sfinansowanie twojej nieruchomości?

Nieruchomość kupiłem w styczniu tego roku i wziąłem kredyt hipoteczny.

Chciałbym wykorzystać fundusz w tym roku na wyposażenie, ale jeśli nie jest mądre go sprzedać, to mogę go też kontynuować i poczekać z wyposażeniem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata