Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy z KFW + Bankiem NRW + Bankiem domowym

Napisany przez Juliano87
Witajcie,

chcemy kupić nieruchomość przy następujących warunkach:

Cena zakupu wraz z kosztami dodatkowymi: 470 000 €
Koszty modernizacji: 150 000 €

Wkład własny: 120 000 €

Co daje nam sumę kredytu w wysokości 500 000 €. Moje życzenie co do raty to około 1800 €.

Moje bank początkowo zaoferował mi 15 lat okresu obowiązywania oprocentowania, oprocentowanie 1,9% i 2,75% kapitałowego, z czym nie jestem zbyt zadowolony.

Teraz poruszyłem kwestię dofinansowania Wohneigentum oferowanego przez bank NRW.

Moim pomysłem teraz jest następujące rozwiązanie:

Kredyt banku NRW: 285 000 € (25 lat okresu obowiązywania oprocentowania, całkowite spłacenie zadłużenia, oprocentowanie 1,69%)
Kredyt KFW-Wohneigentum: 100 000 € (10 lat okresu obowiązywania oprocentowania, oprocentowanie 1,08%, 1 rok karencji, początkowe kapitałowego: 3,65%)
Kredyt banku domowego: 115 000 € (10 lat okresu obowiązywania oprocentowania, 1,3% oprocentowanie?, początkowe kapitałowego: 1,5%)

Tak więc wychodzi mi rata całkowita około 1850 €. Po 10 latach będę musiał refinansować około 150 000 €.

Czy w ogóle jest to takie możliwe? A co dzieje się z moim wkładem własnym? Kto ponosi koszty odsetek za modernizację?

Bardzo bym się ucieszył z odpowiedzi!

Pozdrawiam,

Julian

Napisany przez NaTwoim13
Juliano87 pisze:
1) Moje bank oferuje mi pierwszą ofertę na 15 lat związania oprocentowania, 1,9% oprocentowania i 2,75% spłaty, z którymi nie jestem teraz zadowolony.

Teraz zwróciłem się do banku w sprawie wsparcia NRW-Bank Wohneigentum.

2) kredyt NRW-Bank: 285 000 € (25 lat oprocentowania, pełna spłata, 1,69% oprocentowania)
kredyt KFW-Wohneigentum: 100 000 € (10 lat oprocentowania, 1,08% oprocentowania, 1 rok bez spłaty, początkowa spłata: 3,65%)
kredyt banku mieszkaniowego: 115 000 € (10 lat oprocentowania, ?1,3% oprocentowania?, początkowa spłata: 1,5%)

1) Stopa procentowa jest zdecydowanie za wysoka

2) Stopa procentowa jest zdecydowanie za wysoka, a 10-letnie związanie? Czy to konieczne i pożądane? Nawiasem mówiąc, ta stopa procentowa także jest zdecydowanie za wysoka

Szkoda, że trzeba zwracać się do swojego banku w sprawie funduszy regionalnych.

Napisany przez Juliano87
Cześć Panie Buhmann,

dziękuję za odpowiedź.

Też uważam, że oprocentowanie jest zbyt wysokie. Otrzymałem ofertę alternatywną od innego banku na całą kwotę i 15 lat na stałe oprocentowanie 1,35%. Chciałbym jednak zrealizować modernizację z moim obecnym bankiem, ponieważ proces uzyskania środków na modernizację jest tam prosty.

Myślę, że skorzystanie z drugiej opcji z dofinansowaniem z NRW może mieć sens.

Napisany przez NaTwoim13
Nie wiadomo, co powinno przebiegać bezproblemowo w przypadku modernizacji, wypłat i rozrachunków, czy też czy to wymaga bliskiego kontaktu z bankiem, który bywa bardzo drogi.

Wypłaty dotyczące modernizacji mogą trwać nawet pół roku, ale odsetki są do zapłacenia przez co najmniej 10 lat. Niezależnie od tego, czy wypłaty związane z modernizacjami przebiegają bez zakłóceń i są kontrolowane przez wybrane banki za pośrednictwem pośrednika. Również tylko usługi branżowe, przewidywane koszty oraz prace własne muszą zostać wymienione, a doświadczony pośrednik przedstawi plan kosztów, który zostanie potwierdzony przez architekta domu i zatwierdzony przez bank.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata