Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy BHW

Napisany przez Yason
Cześć, chciałbym skorzystać z Waszej wiedzy w moim problemie. Otrzymałem dokumenty od BHW dotyczące umowy oszczędnościowej na cele budowlane. doradca Banku Pocztowego nie wspomniał nic o umowie oszczędnościowej, przez cały czas zakładałem, że chodzi o kredyt ratalny i nie wiedziałem, że Bank Pocztowy współpracuje z BHW. Czy możecie mnie doradzić, czy to dobra oferta czy raczej nie? Przeczytałem wiele negatywnych opinii na temat Banku Pocztowego/BHW. Dołączam dokumenty.

Napisany przez Yason
Niestety mogłem załączyć tylko 5 zdjęć. Czy istnieje możliwość późniejszego dodania pozostałych dokumentów?

Napisany przez BenniG
Hm, na pierwszej stronie widnieje tylko oferta, ale już na piątej stronie wygląda to jak stała umowa oszczędnościowa.
Co dokładnie już podpisałeś?

Twój doradca/BHW zyskuje na kombinacji oszczędnościowej co najmniej 20.000 € ...

Napisany przez brainy
Ubogi pośrednik też musi żyć. Czy Deutsche Bank ma w ogóle jeszcze pracowników w dziale sprzedaży?

Czy mogłaby to być (prawie) przez wszystkich nas nienawidzona konstrukcja: umowa oszczędnościowa i pożyczka z góry.

Wybrałbym kredyt ratalny na co najmniej 10 lat okresu związanego z oprocentowaniem. Jeśli pozostałe zadłużenie po 10 latach nadal wydaje się dość duże, wybrałbym 15 lat okresu związanego z oprocentowaniem.
20 lat moim zdaniem jest zbędne, ponieważ inflacja na pewno nadejdzie teraz.

Napisany przez 2utopus
Niebezpieczne przy takiej konstrukcji jest z jednej strony wysoka opłata za umowę oszczędnościową z towarzystwem budowlanym / prowizję / zarządzanie kontem (20t€ to całkiem sporo...) oraz to, że z powodu nagromadzenia się bardzo niskich odsetek na koncie oszczędnościowym towarzystwa budowlanego, nie następuje spłata kredytu, a więc obciążenie odsetkami pozostaje wysokie przez długi czas - a wtedy raty mogą być znacząco wyższe po alokacji.

Oczywiście nikt nie jest w stanie przewidzieć przyszłości i wiedzieć, co się wydarzy za 10/15/20 lat - i gdzie będą wtedy stopy procentowe.
Możliwe jest obecnie zabezpieczenie bardzo korzystnych stóp procentowych na długi czas - albo być może w przyszłości będą nawet ujemne stopy procentowe dla finansowania nieruchomości?
(Ale oczywiście, jest to również możliwe w przypadku kredytu ratalnego.)

Napisany przez KingRollo
Czy już coś podpisałeś, dlatego ta świadectwo?

Poleciłbym unikać umów oszczędnościowych na rzecz spłaty kredytu. Samo prowizja byłaby dla mnie niedopuszczalna. Wolałbym zwykły kredyt ratalny i spłacać go od razu, a co najwyżej dodatkowo założyć małą umowę oszczędnościową na przykład na przyszłe modernizacje.

Ach, Postbank i BHW zawsze były ze sobą związane, o ile mi wiadomo.

Tylko kredyt ratalny nie przynosi obecnie dużych zysków, dlatego prawdopodobnie próbują Ci wcisnąć wielką umowę oszczędnościową. Być może już się udało, skoro zauważyłaś świadectwo.

Moja rada: Znajdź niezależnego pośrednika.

Ponadto brakuje tutaj szczegółowych danych, takich jak dochody, sytuacja zawodowa i osobista, informacje o obiekcie zakupu itp., aby uzyskać analizę lub nawet względnie konkretne liczby dotyczące alternatywnych sposobów finansowania.

Napisany przez Yason
Niestety nie mogłem przesłać reszty, w innym wypadku bym to zrobił. Podpisałem już dokumenty Bhw, nie zdawałem sobie sprawy, że to jest kredyt budowlany. Przez cały czas zakładałem, że to będzie kredyt z ratalnym spłacaniem, doradca nie wspomniał o tym, również okres spłaty (omówiony na 20 lat) został zmieniony na 15 lat, a oprocentowanie jest trochę wyższe niż to, co było omówione

Napisany przez Yason
KingRollo pisze:
Czy podpisałeś już coś, dlatego masz dokument?

Osobiście nie polecam umowy oszczędnościowo-kredytowej. Samo prowizja byłaby dla mnie nie do przyjęcia. Wolę standardowy kredyt ratalny i spłacanie bezpośrednio, a dodatkowo ewentualnie zawrzeć niewielką umowę oszczędnościowo-kredytową na przykład na późniejsze modernizacje.

Postbank i BHW zawsze były ze sobą powiązane, o ile mi wiadomo.

Obecnie nie da się za wiele zarobić na kredycie ratalnym, dlatego próbują wcisnąć ci grubą umowę oszczędnościowo-kredytową. Być może im się udało, skoro masz taki dokument.

Mój poradnik: znajdź sobie niezależnego pośrednika.

Oczywiście brakuje tu wielu informacji, takich jak dochody, sytuacja zawodowa i osobista, dane dotyczące nieruchomości itp., aby móc ocenić sytuację lub nawet uzyskać w miarę konkretne parametry dotyczące alternatywnych finansowań.

Tak, niestety podpisałem już dokumenty w poniedziałek 28.06.21, ale teraz mam nadzieję, że uda mi się to odwołać w ramach okresu odstąpienia od umowy albo uzyskać inny kredyt poprzez niezależnego doradcę finansowego.

Napisany przez Yason
Dzięki za szybką odpowiedź!!! Czy istnieje możliwość wysłania więcej zdjęć? Niestety mogłem wysłać tylko 5.

Napisany przez NaTwoim13
Nie ma zasadniczej potrzeby, mam sytuację pod kontrolą, a większość użytkowników tutaj wyraża to, co ci pierwsi już wiedzieli.

Bardziej martwi mnie fakt, że konsumenci muszą szukać informacji na forum dotyczących swojej inwestycji życiowej. To, że nie znają terminów odstąpienia od umowy, świadczy o bardzo złym doradztwie. Istnieje również druga strona rzeczy, którą mogą chętnie podzielić się z innymi. Ja teraz tego nie zrobię, tylko wykonam swoją pracę w taki sposób, aby Państwa inwestycje życiowe były realizowane oszczędnie zgodnie z Państwa oczekiwaniami i przede wszystkim, abyście Państwo również rozumieli, co podpisujecie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata