Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy szacunek kosztów remontu jest realistyczny?

Napisany przez kuvinuse
Cześć,
obecnie jesteśmy tuż przed zakupem domu.

Podstawowe informacje:
Bliźniak z 1973 roku o powierzchni 150 m² + 70 m² piwnicy, mało odnowiony/odnowiony, poza jedną z łazienek, oknami na parterze i ogrzewaniem z 1998 roku.

Koszty domu dla naszego regionu są w porządku (~ 450 tys. zł).
To, co sprawia mi nerwowe, to koszty remontu, ponieważ brakuje doświadczenia, a rzemieślnicy są obecnie tak bardzo zajęci, że nie są w stanie tak po prostu przygotować wycen. Raczej stoją w kolejce.

Teraz samemu przeprowadziłem badania i chciałbym dowiedzieć się, czy następujące koszty są realistyczne lub wiarygodne:

Szacowane koszty:
Cała nowa instalacja elektryczna: 15000€
Remont łazienki 5m² i WC 2m²: 20000€
Usunięcie ściany kuchennej: 2000€
Drzwi 8 sztuk: 4000€
Grzejniki 10 sztuk: 5000€
Koszty materiałów wewnętrznych*: 10000€
Materiały na zewnątrz: 2000€

*Tapety, farby, materiały podłogowe, panele sufitowe (opcjonalnie), cokoły

Prace własne:
Usuwanie tapet, tapetowanie
Usuwanie i układanie nowych podłóg
Montaż cokołów
ewentualnie sufit drewniany

Szacowane łączne koszty: 58000€ bez prac własnych

Chciałbym zatem zabezpieczyć 70000€ na koszty remontu, bez uwzględniania działań energetycznych.

Czy to jest wiarygodne? Czy coś przeoczyłem?

Działania energetyczne, takie jak okna, nowe ogrzewanie, izolacja, chciałbym sfinansować później za pomocą kredytu KfW.
W tej sprawie już zgłaszałem pytanie tutaj: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?p=195039

Z góry dziękuję!

Napisany przez Marc2512
kuvinuse pisze:
Witaj,
aktualnie jesteśmy tuż przed kupnem domu.

Dane:
Bliźniak z 1973 roku o powierzchni 150 m² + piwnica 70 m², słabo odnowiony/remontowany, z wyjątkiem jednej z łazienek, okna na parterze i ogrzewanie z 1998 roku.

Koszty domu dla naszego regionu jak dotąd są OK (~ 450 tys. euro)
To, co mnie niepokoi, to koszty remontu, ponieważ brakuje doświadczenia, a rzemieślnicy są obecnie tak zajęci, że nie robią po prostu w oczywisty sposób wycen. Raczej stają w kolejce z tyłu.

Samodzielnie przeprowadziłem badania i chciałbym wiedzieć, czy następujące koszty są realistyczne lub wiarygodne:

Szacunki kosztów:
Nowa instalacja elektryczna: 15000€
Remont łazienki 5m² i WC 2m²: 20000€ Jest dopłata do remontu z myślą o osobach niepełnosprawnych...
Usunięcie ściany w kuchni: 2000€ Czy to ściana nośna? W przeciwnym razie, zrób to sam. Wywóz gruzu przy użyciu kontenera, w zależności od ilości około 400 EUR. Jeśli to ściana nośna, będzie drożej...
Drzwi 8 sztuk: 4000€
Grzejniki 10 sztuk: 5000€ Czy jeden grzejnik kosztuje nie 500 EUR?
Koszty materiałów wewnątrz*: 10000€
Koszty materiałów na zewnątrz: 2000€

*Tapety, farby, wykładziny podłogowe, panele sufitowe (opcjonalnie), listwy przypodłogowe

Prace własne:
Usuwanie tapet, tapetowanie
Usuwanie podłóg, układanie nowych
Montaż listew przypodłogowych
opcjonalnie sufit drewniany

Szacowane łączne koszty: 58000€ bez uwzględnienia prac własnych

Chciałbym więc finansować koszty remontu w wysokości 70000€ z 20% rezerwą, bez ocieplenia budynku.

Czy to jest wiarygodne? Czy coś przeoczyłem?

Ocieplenie budynku, takie jak wymiana okien, ogrzewanie, izolacja, chciałbym finansować później za pośrednictwem kredytu KfW.
W tym celu już zadałem pytanie tutaj: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?p=195039

Z góry dziękuję!
Powodzenia w planowanych działaniach.

Napisany przez Sephir0th
Koszty wydają się być rozsądne dla wymienionych środków, ale mogą być niewystarczające. Ogólnie rzecz biorąc, inne prace renowacyjne mogą być odsunięte w przyszłość, ale nie bez końca. Niektóre prace energetyczne, takie jak izolacja stropu piętra lub dachu, czy rur ogrzewania, muszą zostać zrealizowane w ciągu roku od zakupu. Istnieją również terminy dotyczące wymiany instalacji grzewczej (chyba 2 lata).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata