- śr lip 21, 2021 7:47 am
Cześć,
obecnie jesteśmy tuż przed zakupem domu.
Podstawowe informacje:
Bliźniak z 1973 roku o powierzchni 150 m² + 70 m² piwnicy, mało odnowiony/odnowiony, poza jedną z łazienek, oknami na parterze i ogrzewaniem z 1998 roku.
Koszty domu dla naszego regionu są w porządku (~ 450 tys. zł).
To, co sprawia mi nerwowe, to koszty remontu, ponieważ brakuje doświadczenia, a rzemieślnicy są obecnie tak bardzo zajęci, że nie są w stanie tak po prostu przygotować wycen. Raczej stoją w kolejce.
Teraz samemu przeprowadziłem badania i chciałbym dowiedzieć się, czy następujące koszty są realistyczne lub wiarygodne:
Szacowane koszty:
Cała nowa instalacja elektryczna: 15000€
Remont łazienki 5m² i WC 2m²: 20000€
Usunięcie ściany kuchennej: 2000€
Drzwi 8 sztuk: 4000€
Grzejniki 10 sztuk: 5000€
Koszty materiałów wewnętrznych*: 10000€
Materiały na zewnątrz: 2000€
*Tapety, farby, materiały podłogowe, panele sufitowe (opcjonalnie), cokoły
Prace własne:
Usuwanie tapet, tapetowanie
Usuwanie i układanie nowych podłóg
Montaż cokołów
ewentualnie sufit drewniany
Szacowane łączne koszty: 58000€ bez prac własnych
Chciałbym zatem zabezpieczyć 70000€ na koszty remontu, bez uwzględniania działań energetycznych.
Czy to jest wiarygodne? Czy coś przeoczyłem?
Działania energetyczne, takie jak okna, nowe ogrzewanie, izolacja, chciałbym sfinansować później za pomocą kredytu KfW.
W tej sprawie już zgłaszałem pytanie tutaj: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?p=195039
Z góry dziękuję!
obecnie jesteśmy tuż przed zakupem domu.
Podstawowe informacje:
Bliźniak z 1973 roku o powierzchni 150 m² + 70 m² piwnicy, mało odnowiony/odnowiony, poza jedną z łazienek, oknami na parterze i ogrzewaniem z 1998 roku.
Koszty domu dla naszego regionu są w porządku (~ 450 tys. zł).
To, co sprawia mi nerwowe, to koszty remontu, ponieważ brakuje doświadczenia, a rzemieślnicy są obecnie tak bardzo zajęci, że nie są w stanie tak po prostu przygotować wycen. Raczej stoją w kolejce.
Teraz samemu przeprowadziłem badania i chciałbym dowiedzieć się, czy następujące koszty są realistyczne lub wiarygodne:
Szacowane koszty:
Cała nowa instalacja elektryczna: 15000€
Remont łazienki 5m² i WC 2m²: 20000€
Usunięcie ściany kuchennej: 2000€
Drzwi 8 sztuk: 4000€
Grzejniki 10 sztuk: 5000€
Koszty materiałów wewnętrznych*: 10000€
Materiały na zewnątrz: 2000€
*Tapety, farby, materiały podłogowe, panele sufitowe (opcjonalnie), cokoły
Prace własne:
Usuwanie tapet, tapetowanie
Usuwanie i układanie nowych podłóg
Montaż cokołów
ewentualnie sufit drewniany
Szacowane łączne koszty: 58000€ bez prac własnych
Chciałbym zatem zabezpieczyć 70000€ na koszty remontu, bez uwzględniania działań energetycznych.
Czy to jest wiarygodne? Czy coś przeoczyłem?
Działania energetyczne, takie jak okna, nowe ogrzewanie, izolacja, chciałbym sfinansować później za pomocą kredytu KfW.
W tej sprawie już zgłaszałem pytanie tutaj: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?p=195039
Z góry dziękuję!