Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Nie przegap już więcej wypadku drogowego? Darmowe narzędzie?

Napisany przez geldmaschi
Cześć wszystkim,

jak postąpiliście podczas kryzysu koronawirusa lub wcześniejszych korekt?

a) Zapuściłeś szansę - potrzebuję przypomnienia

b) Doskonale dokupiłeś, zawsze jesteś na bieżąco

Aktualnie mam 25 zainteresowanych darmowym narzędziem, które informuje Cię, kiedy twój osobisty portfel spadnie o x% od najwyższego poziomu wszech czasów.

Czy ktoś zna inne rozwiązanie niż klasyczne alarmy kursowe, gdzie można wpisać tylko stałe kursy?

Czy ucieszyłbyś się z takiego rozwiązania? Po prostu skomentuj literą a)!

Dziękuję z góry!

#nie #przegap #żadnego #kryzysu

Napisany przez 2utopus
Problem polega na tym, że nikt nie wie, że jest na dnie - sytuacja może się jeszcze pogorszyć...

W trakcie kryzysu koronawirusa kupiłem akcje DHL - od tego czasu zdecydowanie zyskały na wartości.

Informacje o spadkach na giełdzie powinny być widoczne w wiadomościach - ale idealne okazje do kupna/sprzedaży zazwyczaj widzi się dopiero w retrospekcji.

Tak, masz rację, ale możesz dokonywać zakupów stopniowo, na przykład po rabatach -15 -25 -30 -35 %. W ten sposób możesz upewnić się, że nie wstrzymujesz całego kapitału przy -15 %, a jednocześnie unikasz sytuacji, w której czekasz zbyt długo i nie inwestujesz w ogóle.

Napisany przez 2titan1981
i co zrobić z wszystkimi tytułami, których samemu się nie obserwuje? Trzeba byłoby wcześniej dokonać wyboru, aby odpowiednio otrzymywać powiadomienia, gdy wszystkie tytuły dostają powiadomienie, nie da się przeczytać wszystkiego, zanim kursy znowu wzrosną.
Większość osób obstawiających spadki kursów i dokonujących zakupów ma zazwyczaj swoje tytuły już na własnej liście obserwowanych.

Tak, masz absolutną rację, chodzi tutaj bardziej o inwestorów w ETF-y. Inwestorów, którzy nie zainwestowali wszystkiego w sposób zupełnie racjonalny i dlatego mieliby możliwość dokupienia podczas kryzysu.

Okej, większość inwestorów ETFów sprawdza swoje konto wtedy, gdy notowania spadają. Większość osób, które mają rachunki poniżej 30 000 €, z pewnością będą sprawdzać swoje konta w przypadku złych danych giełdowych, aby zdecydować, czy zainwestować czy nie. Ceny zazwyczaj nie spadają o 15% dziennie bez tego, aby pojawiły się w wiadomościach. Dla mnie dalej nie jest to jasne.

Osoby posiadające rachunki budują je w taki sposób, aby unikać nagłych wahnięć kursów. Dlatego też, dlaczego miałoby się pozostawić 12 000 € trzy razy na kontach, aż ceny spadną o 10, 20, 50%, aby wtedy dokonać zakupu? Przy całkowitym portfelu o wartości 100 000 €?

To faktycznie założenie, które można przypisać racjonalnym inwestorom. Przeanalizowałem 20 portfeli inwestorów DIY-ETF i żaden z nich, pomimo istnienia pozycji gotówkowych, nie dokupował w czasie kryzysu koronawirusa.

Przyglądając się portfelowi, ci inwestorzy mogliby tylko poprzez oddzielną kalkulację zauważyć, o ile % fundusz (od momentu osiągnięcia najwyższego wyniku) spadł. Brakowało im informacji i instrukcji, jak mogą inwestować w transzach.

Myślę, że 12 tys. z portfela o wartości 100 tys. to tylko fikcyjne liczby z wideo Akcje z głową. Dla większości inwestorów z portfelem

Na jakim tle społecznym znajdowali się ci 20 inwestorów ETF typu DIY? Jeśli pochodzili z obszaru, który bezpośrednio odczuł skutki, jest oczywiste, że nikt nie mógł zainwestować braku kapitału do inwestycji. Myślę, że w czasie pandemii niewielu pracowników hoteli czy aktorów rozszerzyło swoje portfele. Aby to ocenić, trzeba byłoby znać podstawowe dane dotyczące grupy, do której rzeczywiście należało te 20 portfeli, oraz porównać inwestycje innych osób z tej grupy i innych grup w stosunku do tego...Liczba próbek 20 jest jednak zdecydowanie za mała, aby wyciągnąć jakiekolwiek wnioski, chcąc były one solidne.

Napisany przez MoonKid
W związku z tytułem interesuje mnie narzędzie. Chciałbym móc obserwować ETF-y w moim portfelu (i być może inne) pod kątem zagięć krzywych (moje laikowskie określenie) i być alertowany w razie potrzeby.

Oznacza to, że jeśli dzisiejsza cena porusza się o (powiedzmy) 5% w górę lub w dół w porównaniu do ceny sprzed (powiedzmy) 7 dni, chciałbym otrzymać alarm.

Liczba 7 i 5 są oczywiście zmienne i wymienne. Dla analityka może to wydawać się mało sensowne, ale w gruncie rzeczy to dokładnie to, co zawsze sprawdzam ręcznie, gdy patrzę na wykres na stronie internetowej.

Dla mnie wystarczający byłby również prosty źródł danych (wraz z danymi historycznymi), które mogę odpytywać za pomocą skryptu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata