- czw sty 06, 2022 12:15 pm
Cześć wszystkim, szukając informacji i porad dotyczących finansowania domu, natrafiłem na to forum i po chwili zagłębienia w temacie doszedłem do wniosku, że założenie własnego wątku będzie najbardziej sensowne. Obecnie staram się zrozumieć, jaka forma finansowania byłaby najlepsza dla naszego projektu i sytuacji ogólnej. Na ten moment nie mam jeszcze konkretnych ofert. Poniżej przedstawiam skumulowane informacje dotyczące nas / budowy domu:
Jesteśmy: M 35 lat / W 33 lata, oboje pracujący w sprzedaży (na stałe zatrudnieni), małżeństwo
1 dziecko, prawie 2 lata / kolejne dziecko planowane na połowę 2022 r. / dalsze planowanie dzieci zakończone po 2022 r.
Moja żona obecnie na urlopie rodzicielskim i pozostanie w takiej sytuacji do połowy 2024 r., jeśli to możliwe
Syntetyzowana sytuacja dochodowa i majątkowa:
Dochód netto / miesiąc bez dodatkowych dochodów do połowy 2022 r.: 3.974 € (wynagrodzenie + zasiłek rodzicielski + zasiłek rodzinny) // Dodatkowe dochody ok. 2.500 € rocznie
Dochód netto / miesiąc bez dodatkowych dochodów między połową 2022 r. a połową 2024 r.: 3.788 € (wynagrodzenie + zasiłek rodzicielski + zasiłek rodzinny) // Dodatkowe dochody ok. 2.500 € rocznie
Deficyt w tym okresie wynoszący 186 € zostaje zrekompensowany z naszego kapitału własnego w wysokości 5.000 €. Ewentualnie wyższe koszty zostaną pokryte przez otrzymywany tymczasowo bawarski zasiłek rodzinny – dlatego pozostaje on poza aktualną analizą.
Dochód netto / miesiąc bez dodatkowych dochodów od połowy 2024 r.: 4.618 € (wynagrodzenie + 2x zasiłek rodzinny) // Dodatkowe dochody ok. 3.500 € rocznie
Kapitał własny:
1. Książeczka oszczędnościowa = 5.000 € (rekompensacja deficytu)
2. Książeczka oszczędnościowa = 4.000 € (stanowi zabezpieczenie i nie zostanie uwzględnione w finansowaniu)
3. Istniejąca nieruchomość // Wartość wg ekspertyzy (stan na połowę 2021 r.) 200.000 €, szacunkowa wartość rynkowa ok. 250.000 €
→ Otwarte zobowiązanie w wysokości 17.500 € z terminem spłaty do października 2023 r. i miesięczną ratą 500 € lub do stycznia 2025 r. Zniesienie obciążenia hipoteką w wysokości 65.000 €
Podsumowując, nie mamy dodatkowego kapitału własnego, posiadamy tylko nieruchomość, która ma być w całości przeznaczona na nasz projekt budowy domu.
Obecny plan zakłada, że po przeprowadzce sprzedamy Dom // planowane na połowę 2024 r.
Sytuacja wydatków:
Aktualne kumulowane wydatki: Spłata kredytu hipotecznego: -500 € // najlepiej spłata do 10/2023 lub ewentualnie 06/2024 (sprzedaż nieruchomości) Inne koszty: 2.571 € Koszty ogółem: 3.071 € Szczegółowy podział kosztów na 2 lata, z uwzględnieniem pewnych miesięcznych wahań z powodu rocznych płatności. Włączając wyższe pojedyncze wydatki, co czyni tę kwotę bardzo wiarygodną.
Wolny budżet / stopa oszczędnościowa: 903 € miesięcznie – bez podwójnej obciążenia ok. 1.400 € Sytuacja kosztowa jest uznawana za zrównoważoną, tj. Wyższe koszty związane z nową nieruchomością (np. podatek od nieruchomości, ubezpieczenie budynku) będą równoważone przez niższe koszty (np. koszty energii).
Suma dochodów i wydatków: Dochody ogółem: Minimum 3.974 € Wydatki ogółem: 3.071 € Saldo 903 € z czego czynią sumę czynsz netto i odpuszczalne wkłady oszczędnościowe (np. rata kredytu 1) 500 €
Koszty budowy lub zakupu: Koszty działki budowlanej // ok. 145.000 w tym koszty dodatkowe Koszty budowy lub zakupu (wraz z architektem, statykiem): ok. 450.000 € Koszty ogółem ok. 595.000 €
Mamy luksus zatrudnienia pewnych rzemieślników w rodzinie. Dlatego budowa będzie miała miejsce z dużą ilością własnej pracy.
Aktualny plan: Całkowite koszty materiałów 270.000 € Zlecenie zewnętrzne (praca i materiały): 180.000 € Łączna ilość własnej pracy: ok. 2.800 godzin w ciągu 2 lat budowy
Około 95% usługodawców ma na ten moment aktualne oferty lub koszty materiałów – dlatego koszty są obecnie dość wiarygodne. Prognozowane wahania cen nie zostały uwzględnione.
Planowany jest Dom jednorodzinny z 2 pełnymi piętrami // częściowym podpiwniczeniem (40 m²) // parter (90 m²) + piętro (90 m²) // dach dwuspadowy, więc również piętro jest pełnym piętrem // garaż dwustanowiskowy.
Obecnie ma to być co najmniej Dom KFW40, co zostało potwierdzone w pierwszej rozmowie z doradcą energetycznym. (ewentualnie może to być Dom KFW40 Plus, ale dowiemy się o tym dopiero po szczegółowej rozmowie z doradcą energetycznym)
Region to Dillingen an der Donau.
Pozostałe koszty: Meble / wyposażenie / kuchnia / lampy itp.: ok. 55.000 €
Podsumowanie kosztów: Koszty ogółem: 650.000 € Możliwy kapitał własny: ok. 250.000 € - jednak musi zostać przefinansowany. Na krótką metę: 250.000 € // Na dłuższą metę: 400.000 € → Żądane oprocentowanie wynosiłoby 1.350 € przy 5% dodatkowej spłacie // Zabezpieczenie oprocentowania na 25 lat
Sytuacja ogólna // Pytania
Ogólnie jestem niepewny, jak powinno wyglądać odpowiednie finansowanie w naszym przypadku (czyli jakie składy finansowania będą krótko i długoterminowo odpowiednie). Dodatkowym problemem jest sposób uwzględnienia naszej obecnej nieruchomości. Szczególnie wartość sprawia mi pewne trudności. Czy powinniśmy liczyć tylko wartość wg. ekspertyzy w wysokości 200.000 € – czy wartość 250.000 € jest akceptowalna? Otrzymaliśmy oferty rynkowe między 250.000 a 340.000 € i przyjęliśmy najniższą wartość. Wydaje się, że nawet ta kwota będzie dla nas bardzo atrakcyjna w obecnej sytuacji. Jeśli przyjęta wartość jest zbyt niska (np. osiągniemy 320.000 €) – co zrobić z różnicą? Spłata poprzez 5% specjalne warunki zajmie lata?
Doświadczenia do tej pory
Dla innego projektu mieliśmy spotkanie z doradcą finansowym, który zaproponował nam (bez KFW wówczas) dwie propozycje. Sprzedaż domu teraz z odszkodowaniem najmu na 2 lata dla kupującego + długoterminowy kredyt ratalny. → Odrzuciliśmy tę opcję, ponieważ nie chcieliśmy pozostać tu 2 lata, gdy Dom nie będzie już nasz. Wariantem 2 były dwa kredyty, jeden krótkoterminowy do czasu sprzedaży domu i spłata dzięki tym dochodom, drugi długoterminowy kredyt ratalny. To dla nas było w porządku – dziwne było jednak to, że doradca skierował nas do lokalnych banków w sprawie krótkoterminowego kredytu, a długoterminowy zaproponował przez inną bankowość. Dla mnie było to dziwne, bo miało dwie hipoteki w dwóch bankach, co z reguły jest źle oceniane – nie kontynuowaliśmy tego dalej, ponieważ nie doszło do zakupu.
Marzeniem byłaby możliwie najdłuższa wiązalność (25 lat), co jednak nie zostanie osiągnięte, jeśli skorzystamy z możliwych kredytów KFW (maksymalnie 10 lat przy łącznej kwocie kredytu w wysokości 220.000 € wg mojej oceny)
Czy warto tutaj na przykład korzystać z kredytów KFW, czy może bardziej opłaca się ubiegać o dotacje i skorzystać z kredytów o dłuższej wiązalności?
Wreszcie pierwsze konkretne pytanie brzmi, jak powinien wyglądać najlepszy pakiet finansowania biorąc pod uwagę nasze warunki? Najlepiej z doświadczeniem w porównaniu oprocentowania dla naszych pierwszych ofert.
Z góry dziękuję!