Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Trwałe zobowiązanie kredytowe na Dom itp.

Napisany przez Mariherrma
Cześć,

Kupiliśmy Dom w Hamburgu 8 lat temu za 260 000 euro. Dom ma 92 metry kwadratowe powierzchni mieszkalnej + 36 metrów kwadratowych powierzchni użytkowej + ogród. Do tej pory spłaciliśmy 70 000 euro. Teraz mój mąż dostał pracę w Dolnej Saksonii i musimy się tam przeprowadzić. Zatrudniliśmy dwóch różnych pośredników, aby oszacować nasz Dom. Pierwszy powiedział, że Dom możemy sprzedać za 450 000 euro, a drugi stwierdził, że więcej niż 400 000 nie dostaniemy. Myślę, że Dom jest warty raczej 400 000 euro, ale mój mąż chce mimo wszystko spróbować sprzedać go za 450 000 euro. Nasz doradca kredytowy twierdzi jednak, że wartość domu to tylko 300 000 euro, co nie odpowiada rzeczywistości.

Znaleźliśmy świetny Dom w wiosce niedaleko pracy mojego męża. Dom kosztuje 430 000 euro. Dwa tygodnie temu dostarczyliśmy doradcy kredytowemu wszystkie dokumenty, a on powiedział, że brakuje tylko oficjalnej oceny powierzchni mieszkalnej, ale możemy złożyć wniosek o kredyt. Rodzina zarezerwowała ten Dom dla nas (sprzedaż prywatna). Ale od dwóch tygodni czekamy na decyzję kredytową. A teraz są święta i nic się nie będzie działo. Dlaczego to trwa tak długo? Mój mąż jest urzędnikiem, zarabia 6000 euro netto, a ja pracuję na pół etatu i zarabiam 1700 euro. Mamy 2 dzieci, oprócz kredytu na Dom mamy również kredyt samochodowy. Mój mąż ma dobrą polisę na życie, która wypłaci 150 000 euro za 15 lat. Nie mamy długów, ale niestety tylko 30 000 euro kapitału własnego na opłacenie kosztów dodatkowych. doradca kredytowy jest pewny, że dostaniemy zgodę, ale martwię się, nie mogę spać, bo Dom jest zarezerwowany od ponad 2 tygodni, a właściciele zaczynają tracić cierpliwość. Czy decyzja kredytowa zawsze trwa tak długo? W internecie czytam, że odpowiedź powinna być w ciągu 3 dni.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Mariherrma, już sam fakt, że ktoś odpowiada teraz przypadkowo 30.12. na Twoje pytanie - widzisz, między latami banki działają nieco wolniej. Zazwyczaj z czystym finansowaniem, takim jak twoje, bez haczyków i zakamarków, decyzja kredytowa powinna być dostępna w najkrótszym możliwym czasie, w ciągu kilku dni. Tutaj obliczenie powierzchni mieszkalnej? Oficjalne? Czy myślisz o budynku administracji? Często można także użyć formularza z rzutem, nawet samemu zmierzyć, czyli prawie na kartce z zeszytu matahehetycznego. To powinno wystarczyć. Super, jeśli masz odłożone kapitału na koszty dodatkowe. W przeciwnym razie, jaki jest Twój plan? Czy pożyczkę, która działa na istniejącej nieruchomości od 8 lat, przeliczyć z ceną sprzedaży? Oczywiście można także uwzględnić pożyczkę pośrednią. Tak, jak sobie życzysz. Przy pensji EUR 6 000 jest dużo manewru i nie powinno trwać tak długo jak dotychczas. Gdzie została złożona prośba o finansowanie?
W zasadzie powinno dać się ją bez problemu sfinansować.

Cześć i dzięki za odpowiedź. doradca kredytowy powiedział nam, że otrzymamy decyzję dopiero w nowym roku, ale zapewnił nas, że dostaniemy zgodę i nawet zaproponował zadzwonić do właściciela domu, aby was uspokoić. Wydaje mi się, że coś jest nie tak w całej tej historii. Potrzebujemy pośredniego finansowania, bo sprzedaliśmy nasz Dom. Podejrzewam, że doradca kredytowy złożył wniosek o kredyt dopiero tuż przed Świętami, a nie 13.12, jak twierdzi. Zastanawiam się, co do tej pory zrobił. Wszystkie potrzebne dokumenty przekazaliśmy mu 10.12.

Cześć Mariherrma, życzę Ci szczęśliwego Nowego Roku.
Rozumiem, że Twoja sytuacja jest niezadowalająca.
Jednak można to łatwo rozwiązać, jasno formułując finansowemu doradcy, że musi on ujawnić, jaka jest obecna sytuacja.
Kiedy sprawa została kompletnie złożona itd.
Jeśli jest to wniosek złożony w banku online, istnieją doświadczenia, ile trwa czas obróbki akurat w tym banku.

Coś innego.
Nie kupujesz parę Schufa, tylko nieruchomość.
Jeśli masz niepokój i czujesz się źle prowadzony, zawsze możesz skontaktować się z innym doradcą, bankiem.
Wydaje się, że to raczej wina obecnego doradcy, a nie Twoja, że czujesz się źle.
W takim przypadku rozwiąż po prostu problem, żądając od niego natychmiastowych zrzutów ekranu, e-maili, aby można było zrozumieć co zrobił.
Nie polegałbym już wyłącznie na mailu od niego napisanym.

Napisany przez Beachlifestyle
Jeśli chodzi o same dane, nie martwiłbym się, gdyby głosy były zgodne, również obietnica nie powinna stanowić problemu. Co do długiego czasu oczekiwania, mogę także powiedzieć, że w efekcie końcowym u nas również zajęło to 10-15 dni roboczych po pełnym złożeniu dokumentów, zanim ostatecznie otrzymaliśmy zielone światło. Druga obietnica pojawiła się nawet kilka dni przed terminem notarialnym (który ustaliliśmy po pierwszej obietnicy).

A co do waszego obecnego domu, jedno to to, co pokazuje system, drugie to, co się sądzi, że się otrzyma, a trzecie to to, za ile ktoś jest gotów zapłacić. Ostatecznie od kilku lat rynek jest czasami kompletnie chaotyczny i za nieruchomości o słabej jakości płaci się dobre/bardzo dobre ceny. Niezależnie od tego, zawsze sprzedawałbym bez pośrednika (i już kilka razy to zrobiłem), warto dla was, aby wartość nieruchomości dla banku raczej odgrywała rolę jedynie w tle. Mianowicie, to, że kupujący wokół tej ceny prawdopodobnie także otrzyma finansowanie i powinien mieć resztę jako wkład własny albo przynajmniej się zainteresuje i być może zacznie podważać cenę.

W przypadku nieruchomości, którą niedawno zakupiliśmy, mieliśmy różnice w bankach od 700 do 980 tys. euro, czyli taka jest wartość naszego M. .

A co do pośrednika, zawsze bym brał kogoś renomowanego z dobrymi opiniami i siecią lokalną. Ostatecznie pośrednicy są po prostu pośrednikami i sprzedawcami, którzy otrzymują pieniądze dopiero po podpisaniu umowy. Oczywiście może on obiecywać lub oceniać wiele wcześniej, ale ostatecznie trzeba znaleźć osobę chętną na zakup nieruchomości i zobaczyć, ile jest gotowa zapłacić. Jeśli wasze poczucie wobec pośrednika o wartości 400 tys. euro jest lepsze, ale chcielibyście pójść nieco wyżej, poproście o dokładne wyjaśnienie jego kalkulacji cenowej i szczerze podzielcie się tym, co powiedział inny pośrednik. W przeciwnym razie zacznijcie od wyższej kwoty, na przykład 430 tys. euro, i obserwujcie reakcje.

Do tej pory zawsze znalazłem cenę na rynku innych nieruchomości porównywalnych oraz różnych oszacowań, która ostatecznie została zapłacona. W przypadku pierwszego mieszkania nawet pośrednik postawił mi zakład, że nigdy nie zrealizuję tego prywatnie, a jeśli tak, to zapewni mi drogie weekendy z wellness, hotele itp. W końcu wygrałem, zainteresowany nawet nie chciał negocjować, od razu się zakochał.

Dziś doradca finansowy wreszcie się odezwał. Otrzymaliśmy odmowę, ponieważ Commerzbank wycenił nasz Dom na 213 tys. Jestem załamany. 2 różni pośrednicy wyceniają nasz Dom na ponad 400 tys. Spróbuje w innych bankach, ale zastanawiam się, dlaczego Hüttig und Rompf wycenił nasz Dom na około 300 tys... doradca kredytowy spróbuje w inny banku, ale czy wycena tak bardzo się różni między bankami?

Napisany przez bruno68
Tak właśnie jest, prawda nie jest bajką!

Commerzbank to nie jest przedszkole! Już wie, jaka będzie wartość domu za 10 lat! To, co ocenili agenci nieruchomości, to raczej frazesy sprzedażowe i ma niewiele wspólnego z rzeczywistością.

Frazesy w ofertach sprzedaży nieruchomości nie gwarantują jakości nieruchomości 05.05.2020 Rechtsprechung
W ofertach sprzedaży agenci informują o cechach nieruchomości. Potencjalni nabywcy mogą w zasadzie polegać na tych informacjach, zgodnie z orzecznictwem sądów najwyższej instancji. Ale występują także frazesy - służące jedynie reklamie, stwierdził OLG w Dreźnie.

Osoba kupująca nieruchomość nie może traktować każdej wskazówki sprzedawcy - lub agenta, którego wynajął - z oferty sprzedaży dosłownie.

Nie każde określenie można traktować jako konkretny opis stanu budynku i tym samym jako gwarancję jakości i na tej podstawie dochodzić roszczeń - tak orzekli sędziowie OLG w Dreźnie (postanowienie z dnia 17.03.2020 r.; 4 U 2183/19).

Wydział cywilny OLG w Dreźnie powołał się w swoim uzasadnieniu na postanowienie w sprawie informacyjnej z dnia 16.01.2020 r., w którym sąd doszedł do tego samego wniosku.

Spór dotyczył stanu budynku mieszkalnego i potrzeb remontowych
W niniejszym przypadku sprzedano budynek mieszkalny z 1920 r., który w umowie sprzedaży opisany był jako wymagający remontu. Powodowie (nabywcy) chcieli skorzystać z gwarancji sprzedawcy (sprzedającego) i zgłosić roszczenia z tytułu wad rzeczowych, ponieważ informacja z oferty sprzedaży o konieczności przeprowadzenia prac remontowych nie była wystarczająca - powodowie twierdzili, że sprzedający powinien w ofercie wskazać konieczność przeprowadzenia gruntownych prac remontowych.

Sędziowie z Drezna mieli inne zdanie.

• Stwierdzenie w ofercie, że Dom jest gotowy do zamieszkania przez nowych właścicieli po niewielkich poprawkach nie uznali za konkretny opis stanu, ale za pustą frazes.
• Informacje nie stanowiły gwarancji jakościowego stanu mieszkalnego i remontowego domu.
• Nawet jeśli po sprzedaży okazało się, że wymaga on gruntownego remontu, to w rezultacie było słusznym, że Dom jest gotowy do zamieszkania po niewielkich poprawkach - sprzedający sam zamieszkiwał nieruchomość do przekazania.
• Ponieważ w tym przypadku nie było także przypadku oszustwa, nabywca musiał ponieść koszty remontu samodzielnie.

Wyłączenie roszczeń z tytułu wad na podstawie informacji z oferty sprzedaży

Z powodu niewystarczającej konkretnej lub w ogóle określonej treści oświadczenia, wydział cywilny OLG w Dreźnie wyłączył roszczenia z tytułu wad nabywcy na podstawie informacji z oferty sprzedaży.
Nawet przywołane przez powodów orzeczenie BGH z dnia 9.2.2018 r.; V ZR 274/16, zgodnie z którym do jakości objętej umową należą także cechy, których nabywca mógł się spodziewać na podstawie publicznych wypowiedzi sprzedawcy lub agenta, nie uzasadnia innej oceny niniejszej sprawy.
Orzeczenie BGH oparte było na sytuacji, w której sprzedawcy określali budynki w swojej ofercie internetowej jako luksusową nieruchomość, która została zmodernizowana według najnowszych standardów.

Zatem ocena nieruchomości przez agenta jest bezwartościowa, liczy się tylko to, co powie i co będzie w stanie sfinansować wierzyciel.

Wątpię, że inny bank sfinansuje ten Dom według swoich warunków (400 000 €). Dlatego też wycena jest przedmiotem dyskusji wśród banków!

Gdyby budynek rzeczywiście wart był, jak mówi bank, tylko 213 tys. € zamiast 400 tys. €, to byłoby to 187% obciążenie! A tego nie ma!

Jeśli zechcieliby Państwo poszukać dodatkowego finansowania, to możliwe, że w Biurze Informacji Kredytowej pozostaje otwarte pierwsze zapytanie o pożyczkę! Drugi wierzyciel mógłby uznać pierwsze otwarte zapytanie o pożyczkę za decyzję odrzucenia przez pierwszego wierzyciela!

bruno68

Istnieją inne banki partnerskie niż Commerzbank. Nie każdy bank ocenia obiekt tak samo. I oczywiście ocena Commerzbank na pewno NIE krąży wśród banków!

Napisany przez BenniG
Mariherrma pisze:
Dziś doradca finansowy wreszcie się odezwał. Otrzymaliśmy odmowę, ponieważ Commerzbank wycenił nasz Dom na 213 tys. Jestem załamany. 2 różni pośrednicy wycenili Dom na ponad 400 tys. doradca spróbuje w innych bankach, ale zastanawiam się, dlaczego Hüttig und Rompf wycenili nasz Dom na około 300 tys... doradca kredytowy spróbuje w innych bankach, ale czy wycena domu tak bardzo się różni między bankami?

Wasze dotychczasowe mieszkanie zostało wycenione na 213 000 € czy to Dom, który was interesuje?
Czy próbowaliście już kiedyś wystawić wasze dotychczasowe mieszkanie na popularnych platformach?

Jeśli chcecie kupić Dom za 430 000 € i potrzebujecie tylko 200 000 € kredytu, to przy innych warunkach na pewno otrzymacie zgodę. Liczyć na niesprawdzone wartości jest po prostu głupie i bardzo ryzykowne dla banku.

Dokładnie, moje dotychczasowe mieszkanie zostało wycenione na 213 euro, przy czym kupiliśmy je 8 lat temu za około 270 tys. bez wkładu własnego. Zainwestowaliśmy sporo pieniędzy w mieszkanie... ale do tej pory spłaciliśmy tylko 190 tys. Nowe mieszkanie, które chcemy kupić kosztuje 430 tys. plus dodatkowe koszty, bez prowizji. Niestety mamy tylko 30 000 na dodatkowe koszty, ale myśleliśmy, że nowe mieszkanie zostanie wycenione wyżej (około 300 tys.) i faktycznie będziemy musieli pożyczyć tylko 130 tys.

Napisany przez BenniG
W początkowym poście napisałeś, że spłaciłeś tylko 70 000 €, a teraz masz jeszcze tylko 23 000 € długu? To prawie jak w bajce. Z takimi dochodami netto powinniście być w stanie dostać kilka pożyczek na łączną kwotę 500 000 €. Coś tu się nie zgadza.

Teraz czy coś mylę, czy po prostu nie ogarniam?

Ogólnie rzecz biorąc, jak już pisałem, wycena starego domu przez bank jest dla Was istotna tylko wtedy, gdy istniejący kredyt ma być zwiększony i tym samym bank ma dokonać nowej wyceny lub gdy znaleziono nabywcę, ale ten nie ma zbyt dużo własnych środków i musi sfinansować dużą część domu.

Dlaczego dla Was jest decydująca wartość bankowa Waszego istniejącego domu? Czy dobrze rozumiem Waszą sytuację?

1) Sprzedaż istniejącego domu za 400 tys. € (obecnie mówicie już o 300 tys. €), z czego do banku musi zostać jeszcze spłacone 190 tys. €.
W rezultacie dostępne byłoby między 110 a 210 tys. € kapitału własnego, które chcecie dodać do już posiadanych 30 tys. €, co ostatecznie pozwoliłoby na uzyskanie kwoty między 140 a 240 tys. €, a resztę chcecie sfinansować przy zakupie nowego domu?

To, co mówi agent nieruchomości, nie ma znaczenia ani dla Waszej starej nieruchomości ani dla nowej, ponieważ nie musi on oceniać zabezpieczenia ani pożyczać Wam pieniędzy. W zasadzie jednak warto zastanowić się, gdy obiekt jest wyceniany o prawie 50% mniej niż zakładana cena sprzedaży. Prawdopodobieństwo jest duże, że wartość banku jest bardziej realistyczna niż cena wyobrażeniowa. Ale obecnie istnieje wystarczająco dużo osób, które ignorują wiele rzeczy i kupują jak szalone.

Byłoby świetnie, gdybyś mógł się jeszcze raz wypowiedzieć. Dla mnie Twoje wypowiedzi są zrozumiałe tylko wtedy, gdy chcesz dodatkowo obciążyć stary Dom, aby uzyskać niższe obciążenie albo gdy wartość nowego domu nie jest tak duża, jak oczekiwania kupującego według banków.

Jak bym podszedł do tej sprawy na podstawie Waszych danych:

Sprawdziłbym możliwość 100% finansowania nowego domu (jeśli występują koszty pośrednika, może warto zapytać sprzedającego, czy mogą one zostać uwzględnione w cenie sprzedaży, czyli czy on je w pełni pokryje! Oczywiście, pod warunkiem, że wycena na to pozwala) i sprzedałbym stary Dom. Poprzez sprzedaż spłaciłbym stary kredyt, a to, co pozostaje jako nadwyżka, wykorzystałbym na dodatkową spłatę nowego kredytu (lub można zrobić dwa moduły, jeden większy z długim okresem spłaty i mniejszy np. 50-100 tys. € jako kredyt zmienny, który może być spłacony w każdej chwili)

Cześć, Po odrzuceniu wczoraj przez Commerzbank (ponieważ wycenili nasz obecny Dom o 100k taniej niż nasz doradca kredytowy), dzisiaj otrzymaliśmy akceptację od innego banku. Na razie nic jeszcze nie podpisaliśmy. Jak długo zazwyczaj trwa teraz do oddania kluczy? Z góry dziękujemy.

To będą wiedzieć tylko zaangażowane osoby...
Spojrzenie na projekt umowy kupna mogłoby pomóc, ponieważ tam powinno być ustalone, kiedy nastąpi przekazanie kluczy.
Wszelkie inne spekulacje są dzikie... Ale ponieważ sprzedawca prawdopodobnie nie przekaże Ci kluczy przed dokonaniem płatności, a dla notariusza muszą zostać spełnione pewne warunki, możesz się spodziewać przynajmniej 5-6 tygodni po podpisaniu umowy.

Napisany przez NaTwoim13
Katastrofa, proszę skontaktować się z doświadczonym i niezależnym pośrednikiem finansowym. To w dużej części nieczytelne, przepraszam, można to przeczytać bez poczucia strachu i niepokoju! Nawet jeśli mają Państwo potwierdzenie, co stanowi pewność co do terminu notarialnego, to na pewno będą mieli Pa Państwo złą koncepcję finansowania z wysokimi oprocentowaniem, mam co do tego pewność!

@Mariherrma, Podpisanie umowy kredytowej w banku to tylko jedna część całego procesu zakupu.
Wraz z dokumentacją dotyczącą umowy kredytowej otrzymasz dokument zatwierdzający ustanowienie hipoteki, który należy złożyć u notariusza.
U tego samego notariusza podpisujesz także umowę zakupu.
Jedynie warunki przekazania w umowie sprzedaży są wiążące, określają one kiedy nastąpi zapłata ceny zakupu i kiedy otrzymasz klucze.
Oczywiście właściciel może dać Ci klucze przed dokonaniem zapłaty ceny zakupu.
Jest to jednak związane z ryzykiem, że jako nowy przyszły właściciel np. wyrządzisz niezamierzoną szkodę na nieruchomości przed zapłatą ceny zakupu.
Dlatego zawsze najłatwiej jest przekazać klucze dopiero po zapłacie ceny zakupu.
To wszystko to normalne rzeczy, o których doradca bankowy powinien Ci bez problemu powiedzieć.

Napisany przez BenniG
pisze:
Oczywiście właściciel może dać Ci klucz z góry przed zapłaceniem ceny zakupu.
Jednakże wiąże się to z ryzykiem, jeśli jako nowy przyszły właściciel przypadkowo spowodujesz szkodę w obiekcie przed zapłaceniem ceny zakupu.
Dlatego zawsze najprościej jest przekazać klucz dopiero przy zapłacie ceny zakupu.
To wszystko to normalne rzeczy, o których doradca bankowy może powiedzieć, musi powiedzieć bez problemu.

A co by było, gdyby między zapłatą ceny zakupu a przekazaniem kluczy wystąpiła przypadkowa szkoda w obiekcie?
Ja jako sprzedający chciałbym możliwie szybko zrzec się odpowiedzialności, a nabywca jak najwcześniej mógłby wejść do pomieszczeń, co w połączeniu z odpowiednim dokumentem, finansowym zabezpieczeniem ze strony nabywcy i umową o odszkodowanie w przypadku niezawarcia umowy kupna, powinno przemawiać za niezwłocznym przekazaniem po notarialnym ustaleniu.

@BenniG czy niezamierzona szkoda na obiekcie po zapłaceniu ceny zakupu, ale przed przekazaniem kluczy?
Czyli szkoda nie została spowodowana przez kupującego, ponieważ jeszcze nie miał klucza.
Jaka to mogłaby być szkoda?
Zazwyczaj w takich przypadkach płatność za zakup i przekazanie kluczy odbywają się jednocześnie.

Napisany przez BenniG
Wyrzuciłeś jednak pojęcie szkody niezamierzonej na pierwszy plan.
Może to być rura uszkodzona z powodu wieku.

Harmonogram zakupu mojego mieszkania przedstawiał się następująco:
- 26 września podpisanie umowy
- 4 października upewnienie się, że poprzednia lokatorka się wyprowadziła
- 5 października przekazanie mojego wkładu własnego (23% ceny zakupu)
- 13 października bank wypłacił kredyt
- 17 października przekazanie kluczy

Zgodnie z umową zakupu płatność ceny miała nastąpić do 31 października.

Chociaż chciałbym otrzymać klucze już 4/5 października, to bank działał powoli.
Jednak dla mnie 12 dni nie mieszczą się w jednej dłoni - albo mój proces zakupu nie był normalny.

Nadal nie podpisaliśmy umowy kredytowej. Warunki w Commerzbank były bardzo złe, ponieważ nasz Dom został źle wyceniony. Od 7 stycznia doradca kredytowy próbuje uzyskać kredyt w DSL Bank dla nas. Co 3 dni bank żąda nowych dokumentów. Myśleliśmy, że w tym tygodniu wreszcie otrzymamy umowę kredytową, ale nagle pojawiają się nowe pytania dotyczące naszej obecnej nieruchomości. Mój mąż uważa, że warunki tej banku są bardzo dobre i musimy mieć cierpliwość. Nie wiem już, co mam myśleć. Po prostu jestem załamana. Nasz Dom jest zarezerwowany dla nas od 10 grudnia, a dotąd nie otrzymaliśmy umowy kredytowej.

Napisany przez NaTwoim13
noelmaxim pisze:
Katastrofa, proszę skontaktować się z doświadczonym i niezależnym maklerem finansowym. To można w pewnym stopniu, przepraszam, nawet nie przeczytać, nie denerwując się!

Nawet jeśli mają Państwo zobowiązanie, co czyni termin notarialny pewną pewnością, będą mieli Państwo złą koncepcję finansowania z wysokimi odsetkami, jestem tego pewny!

Niestety, nikt się ze mną nie skontaktował i obawiam się, że istnieje wiele innych rzeczy, które nie są w porządku, albo źle opracowane i nie zostały włączone do sensownej koncepcji.

@Mariherrma, mam pytanie odnośnie umowy z DSL Bank. Czy podpisała Pani wniosek kredytowy DSL Bank, który wygląda jak umowa? Czy może jeszcze nie podpisała Pani niczego, co wyglądałoby jak umowa, ale zgodnie z ustawą o kredycie konsumenckim jest to wniosek o pożyczkę? Ponieważ pisze Pani, że doradca kredytowy próbuje uzyskać kredyt. Brzmi to trochę tak, jakby Pani nie była zbyt dobrze obsłużona przez tego doradcę kredytowego. Zazwyczaj dobry doradca finansowy starannie przygotowuje wszystko od samego początku, wie, jakie dokumenty są wymagane i przekazuje tę informację dalej. Faktycznie, Pani nie otrzymała jeszcze żadnej informacji zwrotnej od DSL Bank, tylko od doradcy, prawda?

Cześć, podpisaliśmy wniosek, w którym znajdowały się wszystkie nasze dane, w tym dane dotyczące nieruchomości. Wyglądało to jak umowa, ale tak naprawdę był to tylko wniosek o kredyt. Sami nigdy nie nawiązaliśmy kontaktu z bankiem. doradca kredytowy zajmuje się wszystkim. Od samego początku mówił mężowi, że ten bank jest bardzo biurokratyczny. Zamiast od razu powiedzieć, czego potrzebują, co jakiś czas zgłaszają nowe wymagania. Przesłaliśmy wszystkie dokumenty, a potem powiedzieli, że musimy zmierzyć wszystkie pomieszczenia w domu, bo plan nie wystarcza. W zeszłym tygodniu chcieli zobaczyć umowę kredytową, którą podpisaliśmy na nasz drugi samochód, mimo że chodziło tylko o 120 euro miesięcznie. Wysłaliśmy to i 4 dni później poprosili o informacje dotyczące naszych emerytur, również to przesłaliśmy. doradca twierdził, że chodzi o formalności itd. Dzisiaj chcieli wiedzieć, co odnowiliśmy w łazience, oraz zobaczyć zdjęcia.

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, ale pośrednik finansowy, który nie dołącza umów kredytowych istniejących kredytów??? Co się dzieje, coraz gorzej, to jest straszne, co czasem tu czytam, jak to u niektórych działa! Czy DSL Bank jest biurokratyczny? Ten, kto tak twierdzi, albo zaczął wczoraj albo nie ma pojęcia. W każdym banku jest jasne, jakie dokumenty są wymagane, często określa to prawo kredytowe, niektórzy żądają dodatkowych dokumentów, jak na przykład wiele banków spółdzielczych zaświadczenia z konta z ostatnich 3 miesięcy, a inni polisę ubezpieczenia budynku i/lub certyfikat energetyczny. Ale jedno jest pewne, umowy kredytowe istniejących kredytów są wymagane przez wszystkie banki, wszystkie, bez nich żaden bank nie zaczyna procedury finansowania! Co gorsza, mam doradcę, który jest jak straganiarz i zagraża uzyskaniu zgody na zakup domu, ponieważ nie uzyskuje szybkiego potwierdzenia finansowania, z powodu ciągłego żądania dodatkowych dokumentów, a jak dużo zapału ma pracownik obsługujący tego typu finansowania, to chyba każdy może sobie wyobrazić! Nie do pomyślenia, jaka jest ta ignorancja w kwestii przygotowania i złożenia wniosku finansowego!!

Cześć Mariherrma, tak się składa, że pośrednik finansowy dokładnie wie, jakie dokumenty musi dostarczyć bankowi.
I tutaj jest to także ludzkie, jeśli z perspektywy złego doradcy finansowego mamy plan generowany komputerowo, ładnie pokolorowany, ale bez wymiarów, który możemy przedstawić jako plan.
Mamy nadzieję, że wszystko się ułoży.
Bo oczywiście, jeśli nie mamy pomiarów planu, musimy skorzystać z usług pośrednika, a jeśli nawet on nie posiada niczego, musimy udać się do urzędu budowlanego... lub zarządu budynku i tak dalej.

Ale Pani Mariherrman, to tak właśnie jest. To tylko przykład tego, że u niezbyt dobrego pośrednika finansowego mogą naprawdę zdarzyć się takie myśli lub błędy.

Dobry pośrednik finansowy przygotowuje wszystko od samego początku i powinien również od razu powiedzieć, przepraszam, brakuje pomiarów planu, więc nie możemy jeszcze złożyć wniosku.

Brzmi to trochę tak, jakby doradca nie miał nawet bezpośredniego dostępu DSL, a korzystał z pośredniczącej platformy.
I ta platforma szybko sprawdza, czy brakuje jeszcze jakichś dokumentów.

Zrób to, co chce ten doradca, jeśli chcesz.
Ale jeśli masz skany, kopie wszystkich dokumentów, istnieją również inne banki partnerskie, w których można od razu otrzymać aprobatę finansową, czyli takie jakby wstępne zatwierdzenie.

Napisany przez Saskia
Otrzymaliśmy dość długą listę wymaganych dokumentów od doradcy finansowego lub jego biura po rozmowie konsultacyjnej, którą następnie odpracowaliśmy (byliśmy już całkiem dobrze przygotowani, ale brakowało jeszcze kilku rzeczy). Istnieje platforma, na której możemy wysłać wszystkie dokumenty za pomocą linku. Istnieje grupa WhatsApp z doradcą i odpowiednią osobą biurową. Jeśli czegoś brakuje, zostaniemy o tym poinformowani za pośrednictwem e-maila. Wszystko przebiega dosyć sprawnie.
A jeśli chodzi o niewielką umowę kredytową... mam wciąż trwające finansowanie 0% do czerwca (70 € miesięcznie). Nie ma dla tego umowy kredytowej, ponieważ wszystko odbyło się online. Bank inwestycyjny chciałby ją jednak, i uważa to za warunek wypłaty. W zasadzie to drobnostka, ale oni ustalają zasady gry. Więc teraz rozwiązałem ten problem.
Po prostu musisz się raz obnażyć... to też zrozumiałe. W końcu chcesz mieć te pieniądze.
...Znajdźcie sobie innego doradcę!

Napisany przez NaTwoim13
Dobry raport, zupełnie nie ma sensu prowadzić z bankami dyskusji na temat zasad i każdy bank ma swoje powody, dlaczego chce określone dokumenty, głównie (ustalone jednolicie na podstawie ustawy o kredycie i refinansowaniu oraz ich statutach) nawet musi otrzymać!

Dlatego doradcy i pośrednicy finansowi doskonale wiedzą, jakie dokumenty są potrzebne i robimy zarówno sobie, jak i klientom dużą przysługę, żądając tych dokumentów od samego początku, wraz z zestawieniem (część dokumentacji doradczej, zawierającej ofertę).

No cóż, ci naprawdę dobrzy nawet pomagają, jeśli czegoś brakuje, co można również przeczytać w relacjach dla potwierdzenia.

Jeśli jestem leniwy albo płaczliwy, to ryzykuję utratę możliwości wyboru nieruchomości, bo jeśli po pewnym czasie nadal nie ma decyzji, ponieważ brakuje połowy dokumentów i zamiast dostarczyć, jest marudzenie albo stopniowe dostarczanie, to wykonuję słabą pracę i pozbawiam klienta jego marzenia!!!

I na rynku znajdziesz wystarczającą ilość tych drewnianych głów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata