Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wüstenrot, stary kontrakt, premia odsetkowa

Napisany przez bsv_munich
Cześć wszystkim,

Mam stary plan oszczędności mieszkaniowych z 1996 roku. Mój taryfa nosi nazwę: IDEAL BAUSPAREN (ABB 7). Oszczędzam na niego od kilku lat (długo pozostawał niespłacony) i teraz mam zaledwie prawie 40% sumy oszczędności mieszkaniowych. Taryfa ta oferuje oprocentowanie odsetek w wysokości 2,5% z bonusem odsetkowym wynoszącym 80%.

Moja doradczyni doradziła mi teraz zmianę opcji, aby otrzymywać bonus odsetkowy corocznie na osobnym koncie. Wówczas nie musiałbym go opodatkować jednorazowo w momencie alokacji ani gdy zechcę wypłacić oszczędności wraz z wszystkimi bonusami.

Wiem, że te umowy są niekorzystne dla kas oszczędności mieszkaniowych. Dlatego jestem bardzo podejrzliwy wobec wszelkich sugestii - wcześniejsze zmiany, które mi proponowali, odrzuciłem, ponieważ były dla mnie ewidentnie niekorzystne.

Jak można ocenić tę propozycję? Oszczędności podatkowe są w każdym razie ograniczone, ponieważ pełna kwota wolna od podatku (1 602 euro) i tak nie byłaby mi dostępna.

Dziękuję za Wasze opinie!

Pozdrowienia

Napisany przez marco-finance
Sprawdź stronę internetową sądu w Dolnej Saksonii i szukaj sprawy STRE200371830 - ta sprawa ma pewne podobieństwa do zmiany twoich opcji, może to sprawi, że będziesz jeszcze bardziej podejrzliwy.

Obecnie wszystkie kasy oszczędności budowlanej chcą szybko i tanio pozbyć się swoich starych umów, osobiście nie zdecydowałbym się na nic, o ile nie jest to dla mnie konieczne. Prawdopodobnie nie zaoferują ci opłacalnej oferty w przypadku umów, które uważają za uciążliwe.

Napisany przez 2tneub
Przez wiele lat miałem również konto oszczędnościowo-budowlane w firmie Wüstenrot. Pomimo tego, że to może nie brzmi imponująco, dodatkowe odsetki naprawdę się skumulowały. Kwota oszczędności w moim koncie to tylko 4 cyfry, a mimo to otrzymałem niewielki, czterocyfrowy bonus na koniec, co sprawiło, że musiałem się mocno zastanowić, jak go wykorzystać zgodnie z kwotą wolną od podatku w danym roku.

Wüstenrot próbował mnie również przekonać do zerwania umowy. Na przykład wysyłał regularnie pisma. Ponadto, od czasu do czasu pojawił się doradca z propozycją. Propozycje te były naprawdę godne uwagi. Na przykład mógłbym przekształcić umowę w nową (trochę większą) umowę, opłacając dotychczasowe saldo oszczędności wraz z dodatkowymi odsetkami i biorąc pod uwagę dotychczasowe opłaty. Uważałem to za uczciwą propozycję, zwłaszcza że moja umowa i tak nie mogła już być kontynuowana wiecznie.

Jednak ponieważ nie chciałem nowej umowy, kontynuowałem oszczędzanie, a następnie kilka dni przed 10 latami po otrzymaniu kredytu zrezygnowałem z niego i dokonałem dodatkowej wpłaty na finansowanie nieruchomości.

Na podstawie twojego opisu, wygląda na to, że to nie jest atrakcyjna oferta. W takim przypadku lepiej byłoby kontynuować oszczędzanie.

Napisany przez bsv_munich
Dziękuję za informacje.
Tak, nie mam tutaj żadnej motywacji.
Umowa będzie nadal opłacana bez żadnych zmian.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata