Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Otwórz konto bankowe w Szwajcarii lub wymień gotówkę euro na Franki Szwajcarskie.

Napisany przez Zenturier
Cześć drodzy inwestorzy,
Mam kilka pytań dotyczących otwarcia konta bankowego w CH lub wymiany euro na franki szwajcarskie (gotówka).
Nie tylko z powodu obecnej ingerencji polityki w konflikt na Ukrainie, ale ogólnie ze względu na spadek wartości euro, chciałbym obecnie wymienić około 20 tys. euro na gotówkę w frankach szwajcarskich. Ponieważ nie znam nikogo prywatnie w Szwajcarii, moje pytanie brzmi, jak to najlepiej zorganizować?
Mój plan był taki, że skoro i tak planuję spędzić kilka dni w Szwajcarii, po prostu wymienię euro na franki szwajcarskie na kwotę poniżej 10 tys. euro. W ten sposób nie musiałbym niczego zgłaszać i nie musiałbym mieć dowodu pochodzenia pieniędzy przy sobie. Pytanie brzmi, czy to takie proste, czy można w Szwajcarii po prostu wymienić tę kwotę na gotówkę w BAR? Byłoby to oczywiście najprostsze rozwiązanie.
Drugi pomysł, równolegle założyć konto bankowe online w Szwajcarii, z wydaniem karty debetowej. Pomysłem jest wymiana pieniędzy między sobą za pomocą Transfer Wise i przelanie ich na konto w CH, a następnie wypłacenie gotówki w BAR z bankomatu lokalnie. Pytanie brzmi, czy można otwierać konta online, która bank się nadaje i czy w Szwajcarii istnieją ogólne limity wypłat w banku lub bankomatach?
Celem jest mieć ostatecznie około 20 tys. euro w gotówce w frankach szwajcarskich tutaj w D.
Jeśli oba powyższe sposoby nie są możliwe albo tylko z dużym nakładem pracy, planuję wymienić euro na franki szwajcarskie w kantorach podczas następnej podróży za granicę. Z pewnością wiązałoby się to z utratą na kursie, ale jeśli nie ma innego wyjścia, to tak właśnie.

Pozdrawiam
Centurion

Re: Otwórz konto bankowe w Szwajcarii lub wymień gotówkę euro na Franki Szwajcarskie.

Napisany przez bruno68
Cześć Z. Zajrzyj na stronę internetową Bank zweiplus. Kiedyś mieliśmy z nimi pewną współpracę, niestety są bardzo wymagający jeśli chodzi o przestępstwa, a współpraca z pośrednikami zawsze jest ograniczona czasowo. Jeśli chcesz tam zainwestować pieniądze, sprawdź, czy to odpowiada Twoim oczekiwaniom. bruno68

Napisany przez 2utopus
I dlaczego po prostu nie wymienić € na SF w niemieckim banku? Wtedy nie trzeba płacić za całe koszty podróży, itp.

Napisany przez Zenturier
Dziękuję za wskazówkę,

ale tutaj kurs jest naprawdę słaby.
10 tys. CHF kosztuje mnie w banku podróżnym na lotnisku 10 277,05 € + jednorazowa opłata za wymianę w wysokości 7,50 €.
W Wise 10 tys. CHF kosztuje mnie 9 817 € łącznie z opłatą za wymianę.

Kurs wymiany w banku podróżnym wydaje się więc być bardzo niekorzystny.

Napisany przez bruno68
Trzeba dokonać rozróżnienia!

Między handlem pieniężnym a pieniądzem bezgotówkowym! W przypadku handlu walutami wszystkie koszty, jakie występują, muszą być wypłacone. Ponieważ konieczne jest zamówienie gotówki, jej transport i dostarczenie do punktów sprzedaży.

Jeśli otworzą państwo konto w Szwajcarii, nie ma opłat w wysokości 5 SFr. lub €. Następnie przelew może kosztować około 2 €. Zamiana ta może następnie być zazwyczaj dokonana bez konieczności korzystania z gotówki w granicach kursu wymiany walut!

Także wpłaty gotówki bezpośrednio w banku obsługującym konto zazwyczaj są bezpłatne, ale kurs wymiany stosowany w danym dniu zależy od aktualnej sytuacji.

Niemniej jednak należy pamiętać, że wpłaty gotówki zawsze będą stratą, ponieważ koszty zawsze będą wyższe w przypadku wymiany walut.

bruno68

Napisany przez StGe1973
Jeśli masz mniej niż 10 000 euro, możesz przekroczyć granicę bez zgłaszania pieniędzy i wymienić je w banku na franki szwajcarskie, ale twoja tożsamość zostanie ustalona przez bank. Nie wiem, co bank zrobi z tą informacją ani czy zostanie ona dalej zgłoszona. Dodatkowo otrzymasz niekorzystny kurs wymiany, czyli kurs skupu euro przez bank.

Najtańszym rozwiązaniem jest założenie konta w Szwajcarii i przelewanie na nie na przykład 20 000 euro. Otrzymasz aktualny kurs wymiany (nie kurs skupu euro) i będziesz mieć franki szwajcarskie na koncie. Koszty obejmują przelew zagraniczny z twojego banku tutaj, w zależności od tego, czy wybierzesz opcję Share (mniej kosztów tutaj, ale także w banku odbiorcy) czy our (co oznacza, że wszystkie koszty ponosi bank nadawcy lub konto) podczas przelewu. Koszty zależą od banku, w naszym banku wynoszą od 25,00 euro do 125,00 euro. Jednak musisz zgłosić pieniądze powyżej 12 500 lub 15 000 euro. Jeśli nie chcesz tego robić, możesz dokonać dwóch przelewów po 10 000 euro.

Następnie w Szwajcarii po prostu wypłacaj gotówkę z konta i będziesz mieć franki szwajcarskie. Przy przekraczaniu granicy zawsze pamiętaj o kwocie 10 000 euro lub w alternatywnym przypadku zgłoś pieniądze podczas przekraczania granicy...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata