Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości BHW - hipoteka stała i umowa oszczędnościowa na budowę.

Napisany przez lueneburg
Cześć,

Otrzymałem ofertę BHW na zakup nieruchomości.

Całkowita cena z kosztami zakupu 536.600 €

Stała hipoteka 260.000 €
Stopa nominalna 2,43 %
Stopa efektywna 3,02 %
12 lat okresu wiązania

Umowa oszczędnościowa BHW WohnBausparen Plus (FX2N)
Stopa 2,35 %
pożyczka budowlana: około 169.500 €

Mam kilka pytań:
1. Jak oceniać te warunki? Czy to dobra oferta? Biorąc pod uwagę obecną wzrostową tendencję w zakresie stóp procentowych, byłem mile zaskoczony stopą procentową na poziomie tylko 2,43%. Oczekiwałem raczej stopy na poziomie 2,6-2,7%.

2. Stopa efektywna wynosząca prawie 0,6 punktu procentowego jest znacząco wyższa niż stopa nominalna. Moim zdaniem głównym powodem tego jest to, że BHW uwzględnia miesięcznie dodatek GVV w wysokości 50,40 € do spłaty stałej hipoteki. Jest to rzekoma ubezpieczenia na życie związane z ryzykiem, które podobno można rozwiązać po roku. Czy tak rzeczywiście jest? Czy w ogóle muszę to zawierać, jeśli mam już prywatne ubezpieczenie na życie na moją żonę i mnie w kwocie 180.000 €?

3. Czy istnieją doświadczenia, jak duże obniżenie kary za wcześniejszą spłatę BHW (lub innego dostawcy) oferuje, jeśli zaciągnę następną pożyczkę tam?

Dziękuję za waszą ocenę!

Re: Finansowanie nieruchomości BHW - hipoteka stała i umowa oszczędnościowa na budowę.

Napisany przez NaTwoim13
Nie, główną przyczyną tego jest opłata końcowa!
.
Nawiasem mówiąc, jest to jedynie efektywna stopa procentowa dla kredytu hipotecznego, na skutek kredytu z ostateczną spłatą efektywna stopa procentowa jest jeszcze wyższa przez cały okres kredytowania.

Uważam warunki dotyczące wcześniejszego kredytu na 12 lat jako niezbyt korzystne, biorąc pod uwagę poziom obciążenia zastawem!!

Przy tym oferowany przez Alte Leipziger jest lepszy niż BHW!!

Napisany przez lueneburg
Opłata za zamknięcie wynosi 2 600 €. Dzięki temu oprocentowanie efektywne ma być o 0,6 punktu procentowego wyższe niż oprocentowanie nominalne?!? Trudno mi to sobie wyobrazić, biorąc pod uwagę moją skromną wiedzę finansową, nawet patrząc na inne oferty, które otrzymałem. Przy podobnych warunkach oprocentowanie efektywne jest wyższe tylko o 0,1.

Jaki atrakcyjny, realny oprocentowany kurs byłby możliwy przy tych warunkach dzisiaj?

Napisany przez NaTwoim13
Dokładnie opłata manipulacyjna, obok innych opłat, takich jak opłata za prowadzenie konta, jest istotną główną przyczyną, obok normalnej różnicy spowodowanej miesięczną metodą płatności, podczas gdy stopa efektywna według rozporządzenia dotyczącego informacji o cenach jest obliczana rocznie (strata odsetek odsetek).

Najlepszej stopy procentowej, najlepszego ogólnego planu nie można określić z marszu, musisz złożyć zapytanie za pośrednictwem naszej strony internetowej poprzez elektroniczne samooposaczenie, dzięki czemu będę miał wszystkie indywidualne informacje!

Napisany przez StGe1973
Do opracowania koncepcji finansowania skontaktuj się z noemlmaxim....

Bank nie obniży rekompensaty za przedterminową spłatę. To jest prawo banku, z którego on korzysta, ale nie do końca rozumiem, co masz na myśli mówiąc o następczym kredycie....

Standardowym przypadkiem rekompensaty za przedterminową spłatę jest istnienie uzasadnionego powodu (bank musi się zgodzić), na przykład sprzedaż nieruchomości podczas okresu obowiązywania oprocentowania. Wówczas całkowity kredyt wraz z rekompensatą za przedterminową spłatę jest spłacany z dochodu ze sprzedaży. Kupując nową nieruchomość, oczywiście w pełni decydujesz, z jakiego banku skorzystasz w przypadku ewentualnego nowego kredytu.

Istnieje sytuacja, w której bank nalega na zawarcie następczego kredytu, ale ma to sens tylko wówczas, gdy można odliczyć rekompensatę za przedterminową spłatę jako koszty:

Mieliśmy sytuację z większą nieruchomością, w której mieliśmy znacznie więcej kapitału niż możliwe były spłaty i dodatkowe spłaty. Ponieważ stopy procentowe również znacząco spadły, zapytaliśmy nasz bank, czy dobrowolnie zgodziłby się na rekompensatę za przedterminową spłatę. Bank zgodził się, ale tylko pod warunkiem, że następny kredyt (reszta kwoty minus dostępny kapitał na spłatę) również zostanie zawarty w tym samym banku.

Ma to sens tylko wtedy, gdy można odliczyć rekompensatę za przedterminową spłatę jako koszty, jednocześnie spłacić większe sumy i stopy procentowe odpowiednio spadną.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata