Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: opłata za mieszkanie

Napisany przez Elex85
Kiedy rozmawiałem wczoraj z deweloperem na temat postępu prac budowlanych w naszym mieszkaniu, poruszyliśmy kwestię opłaty za mieszkanie.

Mamy tu do czynienia z nowym budynkiem z ciepłą wodą i 52 mieszkaniami w kompleksie.
Nasze mieszkanie ma 100 m kw. + miejsce parkingowe w garażu podziemnym

Na początku kalkulowano 4€ za metr kwadratowy, czyli 400€
Wczoraj powiedział mi, że lepiej jest liczyć z 6€ za metr kwadratowy, czyli 200€ więcej miesięcznie!?

Więc jeśli spojrzymy na rosnące koszty prądu i gazu, czy faktycznie trzeba doliczyć 2€ więcej za metr kwadratowy?

Czy ktoś już ma jakieś doświadczenia!?

Napisany przez BenniG
Jak dokładnie dzieli się opłata za używanie lokalu?

Ciepło z dostawą zdalną jest zawsze zupełnie inną sprawą.
Który nośnik energii jest wykorzystywany przez dostawcę?
Jak krótko- lub długoterminowe są umowy dostawcy z poszczególnymi dostawcami nośników energii?
W magazynie konsumenckim Markt opisano jeden przypadek ekstremalnego wzrostu cen:
https://www.ndr.de/fernsehen/sendung...arkt15450.html

Kiedy w zasadzie był początek, a kiedy był nabycie?

Napisany przez Elex85
On powiedział, że wynegocjował blokadę cenową jeszcze w 2020 r., ale nie był w stanie od razu powiedzieć, na jaką kwotę i na jak długo. Więc dostawcą jest Drewag tutaj. Na notarialny zakup pod koniec 2020 roku szacowano kwotę 4€...ponieważ dostawa zaczyna się dopiero we wrześniu 2022 roku, należy przewidywać 6€, jak dokładnie podzielą się koszty utrzymania mieszkania pozostaje jeszcze otwarte.

Napisany przez 2utopus
Opłaty za nasz Dom do tej pory kształtują się w następujący sposób:
Mieszkanie współwłasnościowe budowane w 1983 roku, 246 jednostek - Garaż podziemny/Centralne ogrzewanie - 96m² - 4 osoby

2005: 300€
2010: 350€
2015: 400€
2020: 450€ (z czego około 1/3 nie można zaliczyć do kosztów operacyjnych)

Po drodze były dodatkowe odpłatności za remont elewacji (przez 8 lat dodatkowo opłata 80€ miesięcznie) - dostosowanie 2. drogi ewakuacyjnej: jednorazowo 1800€.
Garaż podziemny/dach też pewnie kiedyś będą wymagały remontu.

Jak bardzo dotkną nas obecne podwyżki cen energii, będzie pewnie widoczne dopiero w przyszłym roku, gdy otrzymamy rozliczenie za 2022 rok.

Jednakże jeśli częściowo ceny prądu/gazu podwajają się, zobaczymy - zaplanowanie sobie pewnych rezerw na taką ewentualność z pewnością nie jest złym pomysłem. (Właśnie otrzymałem podwyżkę ceny prądu z 24 na 28ct/kWh - jeśli odpadnie opłata EEG, cena prawdopodobnie wróci prawie do poprzedniej - jednakże mój dostawca prądu obecnie nie oferuje nowych umów - a inni dostawcy według porównania cen są już przy 40ct ...)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata