Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Odszkodowanie za wcześniejszą spłatę预¿yczki - czy to tak pasuje?

Napisany przez MaWegi1488
Cześć wszystkim,

około 2,5 roku temu kupiliśmy Dom. Teraz zdecydowaliśmy się na rozwód i z tego powodu będziemy sprzedawać Dom. Został już poinformowany bank DSL, a kupiec praktycznie już jest znaleziony.

Teraz do właściwego tematu. Nadal martwi nas odszkodowanie za wcześniejszą spłatę, ponieważ nie otrzymaliśmy jeszcze precyzyjnego wykazu. Przeszedłem prawie wszystkie kalkulatory kredytów, ale moim zdaniem kwota jest znacznie zbyt niska. Inny doradca powiedział, że bank nie może żądać odszkodowania za wcześniejszą spłatę, ponieważ obecne stopy procentowe są obecnie znacznie wyższe niż wcześniej. Być może ktoś z większym doświadczeniem mógłby to sprawdzić, abyśmy przynajmniej mogli oszacować kwotę, o której mniej więcej mówimy.

Kredyty mają następujące parametry:

DSL Bank

Kwota kredytu: 230.000,00 €
Całkowite koszty: 81.889,99 €
Całkowita kwota: 311.889,99 €
Stopa procentowa do 31.12.2029
Efektywna stopa roczna: 1,84
Stopa procentowa: 1,80 % rocznie
Wysokość raty: 728,33 €
Możliwa spłata dodatkowa: 11.500,00 €
Pozostała kwota: 221.036,41 € (wg stanu na styczeń 2022 r. według banku)

Wychodzi mi tutaj tylko 530,44 euro.

Kredyt KfW 3 lata spłaty odroczonej

Kwota kredytu: 100.000,00 €
Całkowite koszty: 12.283,19 €
Całkowita kwota: 112.283,19 €
Stopa procentowa do 31.01.2030
Efektywna stopa roczna: 0,88%
Stopa procentowa: 0,85% rocznie
Wysokość raty: 70,67
Możliwa spłata dodatkowa
Pozostała kwota: 100.000,00 €

Chętnie także prywatnie

Z góry dziękuję!

Pozdrowienia

Napisany przez sebkoch
Wysokość odszkodowania za wcześniejsze spłacenie kredytu faktycznie może być odpowiednia ze względu na obecnie bardzo wzrostowe stopy procentowe na rynku kapitałowym.

Decydujące nie są tu stopy procentowe od kredytów hipotecznych, ale te dla bezpiecznych papierów wartościowych na rynku kapitałowym (listy zastawne). Dla okresów kredytowania dłuższych niż 2 lata znacznie przekroczyły one poziom 1%, dzięki czemu straty banku są minimalne.

Ponieważ te stopy również gwałtownie wzrosły, odszkodowanie za wcześniejsze spłacenie jest faktycznie tak niskie.

Jednakże bank musiał wcześniej udzielić tej informacji zgodnie z § 493 ust. 5 zd. 2 BGB.

Wysokość odszkodowania za wcześniejszą spłatę [url]kredytu[/url] może faktycznie być odpowiednia ze względu na obecny znaczny wzrost stóp procentowych na rynku kapitałowym.

Decydujące nie są stopy procentowe [url]kredytów[/url] hipotecznych, lecz te dla bezpiecznych papierów wartościowych na rynku kapitałowym.

Ponieważ również one znacznie wzrosły, odszkodowanie za wcześniejszą spłatę [url]kredytu[/url] faktycznie jest tak niskie.

Bank musiał jednak udzielić informacji o tym zgodnie z § 493 ust. 5 zdanie 2 BGB.

Cześć sebkoch,

Dziękujemy za Twoją odpowiedź.

Oczywiście byłoby świetnie, gdyby to było naprawdę prawdą. Pracownica przez telefon, która nie mogła mi udzielić informacji, twierdziła, że moje wyniki są nierealistyczne. Ciekawe, co napisze mi DSL Bank.

Jeśli wprowadzę dane [url]kredytu[/url] KfW, otrzymuję wynik ujemny. Na pewno będzie trzeba zapłacić wyższą sumę.

Czy muszę samemu upominać się o pozostałą kwotę w KfW Banku? Czy również DSL Bank to załatwi, ponieważ cały [url]kredyt[/url], wraz z dofinansowaniem, został złożony poprzez DSL?

Dziękuję :-)

Pozdrowienia

Napisany przez sebkoch
kredyt KfW jest refinansowany tylko przez KfW. Pożyczkodawcą jest DSL, więc to on również jest odpowiedzialny za udzielenie informacji.

Napisany przez StGe1973
Więc ten wynik generalnie bardzo mocno kwestionowałbym albo prawdopodobnie został obliczony za pomocą metody aktywnej-aktywnej, co oznacza, że założono, iż bank ponownie udziela pożyczki zwróconego kredytu.

Na ile mi wiadomo, bankowi wolno również rozliczać się w oparciu o metodę aktywno-pasywną, co oznacza, że pieniądze nie są ponownie udzielane jako kredyt, a 100% jest inwestowane np. w obligacje hipoteczne. Oczywiście są to zupełnie inne stawki procentowe niż w przypadku metody aktywnej-aktywnej.

W ostatecznym rozrachunku będziesz musiał poinformować bank i ten obliczy dla Ciebie opłatę za wypowiedzenie umowy i poinformuje Cię o niej. Wówczas, jeśli adwokat po przeprowadzeniu przeglądu jest przekonany, że bank naliczył zbyt wysoką opłatę, możesz złożyć pozew.

To, czy zbierzesz opinie z góry, skorzystasz z kalkulatora internetowego itp., nie zmieni obliczeń banku.

StGe1973 pisze:
Takie wyniki przypuszczalnie mocno kwestionowałbym, być może zostały one obliczone metodą aktywną-aktywną, co oznacza, że zakładano, iż bank ponownie udzieli udzielonej pożyczki jako kredyt.

Według mojej wiedzy bank ma również prawo rozliczać się metodą aktywno-pasywną, co oznacza, że pieniądze nie są ponownie udzielane jako kredyt, ale są 100% inwestowane np. w listy zastawne. Oczywiście oprocentowanie przy tej metodzie jest zupełnie inne niż w przypadku metody aktywno-aktywnej.

W końcu nie pozostaje Ci nic innego, jak poinformować bank, a ten obliczy dla Ciebie opłatę za przedterminową spłatę i powiadomi Cię. Następnie możesz zdecydować się na pozew przeciwko bankowi, jeśli adwokat po przeprowadzeniu analizy jest przekonany, że bank naliczył zbyt dużo.

Niezależnie od tego, czy zbierasz opinie wcześniej, korzystasz z kalkulatorów internetowych, nic nie zmieni obliczeń banku.

Cześć StGe1973,

Obliczenia zostały dokonane przez kalkulator samego banku DSL, który, według informacji udzielonej przez pracownicę telefoniczną, wykorzystuje metodę aktywno-pasywną.

Dlatego powinieneś mieć pewność, że obliczenia nie są całkowicie błędne. Ale tak, na końcu pozostaje tylko czekać na pisemne wyniki banku.

Dzięki i pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
To my wszystko załatwiamy, państwo brokerzy finansowi! Trochę cierpliwości, jesteśmy na wakacjach, mamy mnóstwo pracy i pijemy do upadłego. W przeciwnym razie, pan Sebkoch udzielił odpowiedzi, którą ja również już im przekazałam.

noelmaxim pisze:
To wszystko robimy, jesteśmy waszymi pośrednikami finansowymi!

Trochę cierpliwości, jesteśmy na urlopie, mamy mnóstwo pracy i trochę popijamy.

W innym przypadku, Panie Sebkoch dostarczył odpowiedź, którą miałem również przekazać.

Witaj Panie Buhmann,

Ponieważ byłeś naszym pośrednikiem finansowym, wcześniej napisałem do Ciebie przez WhatsApp, niestety nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi.

Oczywiście czekamy z niecierpliwością na wynik. Dziękuję Panu Buhmann.

Pozdrowienia
Wegener

Napisany przez NaTwoim13
Wszystko w porządku, może uda mi się to zrobić teraz

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata