Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jakie mam możliwości dodatkowego finansowania?

Napisany przez DavidKa
Cześć,

chciałbym opisać nasz problem. W 2020 roku zbudowaliśmy nowy Dom i finansowanie zostało wykonane przez BHW, z czego 150 000 euro pochodziło z KfW Bank. Całkowita kwota to prawie 290 000 euro.

Dużym błędem w finansowaniu było zapomnienie o tym, że chcieliśmy, aby Dom (budynek prefabrykowany Okal) został obłożony klinkierem. To również zostało wykonane. Doszły znaczne dodatkowe koszty, które nie były uwzględnione w planie. Fundament pod garaż musiał zostać wymieniony. Połączenie z kanałem było bardziej problematyczne niż się spodziewano i ostatecznie bardziej kosztowne. Podsumowując, okazało się, że brakowało niemal 90 000 euro w porównaniu z pierwotnym planem finansowania.

Doradca bankowy próbował uzyskać kredyt dalszego rzędu w BHW. Po miesiącach analiz, czasu pełnego stresu, ponieważ trzeba było regulować rachunki, a odpowiedzi od BHW nie było, otrzymaliśmy odmowę. Wartość zabezpieczenia nie pasowała. Zauważyłem bardzo wysokie odpisy ze względu na lokalizację nieruchomości. Dom znajduje się w terenie wiejskim, ale porównywalne nieruchomości są warte od 380 000 do 450 000 euro. Nie ma co się jednak rozpamiętywać, nic nie można tu zmienić.

Brakujące pieniądze zostały pozyskane z dwóch kredytów konsumenckich od DSL i DKB, spłacanych przez dziesięć lat. Oczywiście zwiększa to miesięczne raty dość znacznie. Zastanawiamy się teraz, co można zrobić? Czy istnieją inne instytucje oferujące kredyty dalszego rzędu na długi okres? Planowane finansowanie w BHW przewiduje okres spłaty do 30 lat. Może więc najpierw kredyt na dłuższy okres. Zawsze można później dokonać refinansowania.

Pod względem finansowym nie powinno nam to sprawiać problemu. Zarabiamy całkiem dobrze. Jestem urzędnikiem, a moja żona pracuje w sektorze publicznym. Nasz miesięczny dochód netto to 5 000 euro.

Macie jakieś pomysły? Z góry dziękuję za pomoc.

Napisany przez 2utopus
1. To nie doradca bankowy, ale sprzedawca bankowy. (Który sprzedaje produkt, który przynosi bankowi największy zysk.)

2. Czy doradca uwzględnił dodatkowe koszty - które w razie niepotrzebności mogą być natychmiast spłacone/odjęte?

3. Czy znane są Wady Umowy Oszczędnościowej? Mam nadzieję, że nie ma w niej Produktu Riester?

4. Jakie są stopy procentowe kredytów?

Ogólnie, przypominają mi się kredyty mieszkaniowe w ING - musicie sprawdzić, czy to może być ewentualna alternatywa - czy są jakieś opłaty związane z rezygnacją z kredytów konsumenckich?

Napisany przez DavidKa
Tak, masz rację, lepiej spotkać się z sprzedawcą. Rezerwa na dodatkowe koszty została niestety zaplanowana tylko w bardzo niewielkim zakresie. Jak już wspomniałem, nie chodziło tylko o cegłę, było też kilka innych rzeczy. Teraz chciałbym mieć większą rezerwę, ale cóż, tak to już jest. Więc Riester nie wchodzi w grę. Mamy stopę procentową wynoszącą 2,2% i po zabezpieczeniu przez umowę oszczędnościową z Bausparkasse 2,4% gwarancji. Pożyczki z KfW mają stopę 1,8%, chyba że się mylę. Czyli jest świetnie.
Przy wypowiedzeniu należy uiścić jedno procent pozostałej sumy.

Napisany przez peer
Myślę, że Utopusowi chodziło raczej o stopy procentowe kredytów konsumpcyjnych na dofinansowanie. Aby ocenić, czy kredyt mieszkaniowy w Ing jest może tańszy.

Napisany przez KingRollo
Być może powinniście się zwrócić do niezależnego pośrednika. Może on pomóc w uzyskaniu kolejnej pożyczki w tle, choć możliwości są tu prawdopodobnie ograniczone, zwłaszcza teraz, gdy dodatkowo macie na głowie kredyty konsumenckie.

Ogólnie rzecz biorąc, wygląda na to, że wtedy poszliście tylko do jednego banku (Postbank?), zamiast zwrócić się do niezależnego pośrednika. W takim przypadku prawdopodobnie nie zostałoby utworzone to konstrukt kredytowy z umową oszczędnościową, a być może zbudowano by trochę większe zabezpieczenie. Niestety, nic już nie da się zmienić.

Napisany przez DavidKa
Tak naprawdę był to niezależny pośrednik, przynajmniej tak nam się przedstawiał. Być może zarabiał najwięcej na produktach BHW. Niestety, nic już nie zmienimy. Stopa procentowa kredytów konsumenckich wynosi 3,5%. Myślę, że po wzroście stóp procentowych trudno będzie znaleźć coś tańszego.

Napisany przez KingRollo
Czy sami nie zleciliście pośrednika? Gdyby tak było, na pewno wiedzielibyście, kogo wynajęliście. Oczywiście jeśli pochodzi on od banku lub kasy oszczędnościowo-budowlanej, to nie będzie niezależny.

Napisany przez DavidKa
Oczywiście zleciłamy mu. Zbudowaliśmy Dom z Okal i miał on praktycznie biuro również w parku domów wzorcowych. Wtedy również zasięgnęłam dwóch, trzech innych ofert i były one bardziej niekorzystne pod względem oprocentowania. Trzeba jednak dodać, że nasze dochody w 2020 roku były niższe, a moja żona pracowała wtedy tylko na umowę terminową.
Nazywa się FinanzenOhnesorge. Ma stronę internetową i dla mnie nie wygląda na to, że pracuje tylko dla Postbanku czy BHW.

Napisany przez KingRollo
Ok,

jak powiedziałem, skontaktuję się z niezależnym pośrednikiem. Tutaj na forum są osoby, które być może mają rozwiązanie, pomimo niższego priorytetu.

Napisany przez DavidKa
Dziękuję Ci. Zrobię to, nawet jeśli dziecko może już spadło do studni.

Napisany przez KingRollo
Prawdopodobnie.

Lepszym rozwiązaniem byłoby prawdopodobnie uzyskanie subordynowanego kredytu gdzie indziej, podczas oczekiwania na decyzję BHW.

Napisany przez 2utopus
ING Wohnkredit prawdopodobnie się nie opłaca: https://www.ing.de/kredit/wohnkredit/ Efektywna stopa roczna od 4,89% do 7,89% Kiedyś mieli także 2,99% - wówczas normalne finansowania wynosiły 1% lub mniej.

Napisany przez NaTwoim13
DavidKa pisze:
Witaj,

opiszę tutaj nasz problem.

W 2020 roku zbudowaliśmy nowy Dom i sfinansowaliśmy go przez BHW, z czego 150 000 euro zostało wzięte od banku KfW. Całkowita kwota to prawie 290 000 euro.

Dużym błędem w finansowaniu było zapomnienie o tym, że chcieliśmy obłożyć Dom (Dom gotowy Okal) cegłą. To również zostało zrobione. Do tego doszły znaczne dodatkowe koszty, które nie były uwzględnione w pierwotnym planie. Fundament garażu musiał zostać zrekonstruowany. Połączenie z kanałem było bardziej problematyczne niż się spodziewano i ostatecznie kosztowniejsze. Podsumowując, wydaliśmy prawie 90 000 euro więcej niż początkowo zakładano przy finansowaniu.

doradca bankowy oczywiście próbował uzyskać kredyt pod hipotekę od BHW. Po miesiącach analiz, okropny czas, gdy trzeba było płacić rachunki, a BHW nie miało jeszcze decyzji, otrzymaliśmy odmowę. Wartość zastawu nie pasowała. Bardzo mocno obniżono wartość nieruchomości z powodu lokalizacji. Dom znajduje się na terenie wiejskim, ale porównywalne nieruchomości są warte 380 000 do 450 000 euro. Trudno. Nic nie można zrobić.

Brakujące pieniądze zostały pożyczone w formie dwóch kredytów konsumpcyjnych - od DSL i DKB, i spłacane przez dziesięć lat. Oczywiście prowadzi to do znacznego wzrostu miesięcznych rat. Zastanawiamy się oczywiście, co można zrobić? Czy istnieją inni dostawcy kredytów pod hipotekę z długim okresem spłaty? Rzeczywiste finansowanie w BHW jest na 30 lat. A może najpierw zaciągnąć kredyt na dłuższy okres. Przecież zawsze można przenieść kredyt.

Finansowo nie powinno to być problemem. Nie jesteśmy słabo opłacani. Jestem urzędnikiem, a moja żona pracuje w sektorze publicznym. Nasze miesięczne dochody netto to 5000 euro.

Macie jakieś pomysły? Z góry dziękuję za pomoc.

Postbank i BHW, znowu ta kombinacja, ileż to już historii, którymi się tu podzieliliśmy - również z moim osobistym doświadczeniem - jakże aktualnym!

1) Jakie są oprocentowania dla obu podpisanych kredytów (czy to są 2?)
2) Jakie są raty z tych kredytów?
3) Jaka jest wysokość kredytu?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
DavidKa pisze:
Przy wypowiedzeniu nalicza się jeden procent z pozostałej kwoty.

Czy masz teraz na myśli DSL & DKB Bank?
Mieliśmy to za pośrednictwem Noelmaxim (dzięki jeszcze raz za to!) jako finansowanie przejściowe naszego domu w Danii z wykorzystaniem kredytu od banku DSL&SWK i po sprzedaży naszego domu w Niemczech mogliśmy spłacić oba kredyty bez żadnych opłat.

Oczywiście, jeśli obecnie oprocentowanie innych kredytów jest wyższe, to to także nie pomaga Wam teraz.....

Napisany przez DavidKa
Cześć,

O, to zabawne, że jesteś z Braunschweig. Pracuję tam.

Finansowanie budowy składa się z trzech kredytów. Dwa od KfW (50 000 i 100 000 euro) oraz 144 000 euro od BHW. Stopa procentowa dla KfW to chyba 1,8%, a dla BHW 2,3%, zabezpieczona umową o oszczędności mieszkaniowej 2,4% po 10 latach okresu wiążącego. Miesięczna rata dla wszystkich trzech to 1200 euro. Oczywiście najbardziej dotkliwe są raty kredytów konsumenckich, ponieważ okres kredytowania wynosi tylko 10 lat.

Napisany przez DavidKa
Niestety, stopy procentowe również wzrosły, co naprawdę nam nie pomaga. Chodzi o dwa kredyty w DSL i DKB.

Napisany przez Martin79HN
Czy pytający ma w ogóle możliwość skorzystania z prawa do specjalnego wypowiedzenia umowy po spłacie po 10 latach + 1/2 roku? (zmiana kredytu lub wcześniejsza spłata kredytu?)

Chodzi o pożyczkę i umowę oszczędnościową (pożyczka bez spłat i prawie zerowe oprocentowanie w umowie oszczędnościowej). Jednak elastyczny kredyt konsumpcyjny do dalszego finansowania jest w porządku, oprocentowanie wynoszące 3,5% to chyba dobra oferta (szybka reakcja i nie zwlekanie!).

Więc nie ma możliwości zmiany i finansowanie zostało ustalone. A może popełniłem błąd myślowy?

Wcześniej można było się poradzić inaczej i zaoszczędzić pieniądze, ale to już przeszłość.

Napisany przez DavidKa
Oczywiście, finansowanie zostało ustalone, więc nie ma myślowego błędu, a 3,5% dla 10-letnich pożyczek konsumenckich po podwyżce stóp procentowych przez EBC jest oczywiście świetne. Masz rację.Chciałbym jednak mieć subordynowaną pożyczkę hipoteczną wpisaną w księgę wieczystą, aby przedłużyć okres spłaty i tym samym zmniejszyć miesięczne raty, ale prawdopodobnie żadne banki się na to nie zgodzą.

Napisany przez 2utopus
90t€ przy 3,5% na 10 lat musiałoby być miesięczne około 880€ - pytanie czy opłaca się tutaj zapłacić karę za wcześniejszą spłatę i wziąć kredyt z jeszcze wyższym oprocentowaniem, ale za to na dłuższy czas - nie znam tutaj warunków - ale jeśli zakładamy np. 6% dla pozostałej kwoty zadłużenia 80t€ i rozciągnęlibyśmy ją na 15/20 lat, to wciąż byłoby to około 640€/530€ miesięcznie i prawdopodobnie zapłacilibyśmy znacznie więcej odsetek przez czas.

Napisany przez Martin79HN
DavidKa nie ma sensu zajmować się tym tematem.

Finansowanie po terminie w dłuższych okresach, być może, w podziale nie będzie prowadzić do niższych oprocentowań, przynajmniej obecnie nie.
A szacowane 6% lub więcej chcecie spłacać przez 15 lat przy obecnych 3,5%
i elastyczności!

Przy dochodzie 5000 € będzie możliwe w najbliższych latach
także obsłużyć kredyty konsumpcyjne, szczególnie jako urzędnik i pracownik sektora publicznego.

Tutaj zyskujecie dzięki inflacji, ponieważ dochody rosną.
Cieszyć się, że już zbudowaliście, ponieważ 1 - 2 lata później odsetki są prawie dwa razy wyższe niż u Was!

Obecnie oprocentowanie wynosi około 4% na 10 lat, z dużym kapitałem własnym lub zabezpieczeniem!
Nie jestem specjalistą.

Na szczęście mamy już za sobą temat budowania.

Napisany przez DavidKa
Tak naprawdę masz absolutną rację. Jestem naprawdę zadowolony, że udało mi się zbudować na czas. W obecnych czasach naprawdę trudno z rosnącymi stopami procentowymi i kosztami budowy. Więc przez kolejne osiem lat będę spłacał kredyt, ale potem już będzie dobrze.

Napisany przez BenniG
Alternatywnie, możesz sprawdzić, czy możesz zmniejszyć comiesięczną wpłatę na konto oszczędnościowe do momentu następnego skoku w pensji (jeśli nie jesteś już w ostatnim etapie).
Jeśli ty lub twoja żona dodacie również dodatkową roczną wypłatę na konto oszczędnościowe, powinno to spowodować czasowe przydzielenie kredytu.

Napisany przez DavidKa
Wczoraj dostałem pierwszą ofertę kredytu subordynowanego. To naprawdę przytłacza. 65 000 euro na 15 lat i 10-letnie zobowiązanie do spłaty odsetek. Miesięczna rata wynosi 603 euro, a stopa procentowa to 8,5%. To również nie może być żadną alternatywą.

Napisany przez NaTwoim13
DavidKa pisze:
Dostałem wczoraj pierwszą ofertę subordynowanego kredytu. W tej sytuacji człowiek może się popłynąć. 65 000 euro na 15 lat i 10-letnie zobowiązanie do oprocentowania. Raty miesięczne w wysokości 603 euro przy stopie odsetkowej 8,5%. To również nie może być żadna alternatywa.

Naprawdę tego nie rozumiem! Czytają państwo posty, również te stare? Opinie? Doświadczenia?

Nikt nie musi składać się na subordynowany kredyt w wysokości 8%, który dodatkowo trwa 10 lub 15 lat!

Potem piszą, że pracuję w BS, gdzie mamy nasze biuro, gdzie nawet bliskość i osobiste zaangażowanie nie muszą występować, bo nawet nowe budynki w Bawarii zostały z nami zrealizowane bez osobistego kontaktu!

Napisany przez DavidKa
Czy moglibyśmy porozmawiać ze sobą przez telefon? Oczywiście nie zamierzam zapisywać tego pożyczki podporządkowanej, przecież nie jestem szalony.

Napisany przez NaTwoim13
To możemy zrobić, lub mogą mi Państwo przesłać zapytanie dotyczące finansowania poprzez naszą stronę internetową, gdzie będą mi przekazywane wszystkie niezbędne informacje, które oczywiście będą traktowane jako poufne, a oczywiście nie będzie żadnego dostępu do znanych baz danych.

Przejdź do menu Kalkulatory i wnioski, a następnie wybierz Zapytanie finansowe. Jeśli zostaniesz zapytany o to, czy chcesz oddzwonić czy otrzymać ofertę finansowania, wybierz to drugie, a następnie zostaną zadane dodatkowe pytania. W tym momencie włącz drugiego pożyczkodawcę, jeśli taka osoba istnieje.

Dzięki temu będę odpowiednio przygotowany do ewentualnej rozmowy telefonicznej.

Napisany przez DavidKa
Dziękuję, to brzmi dobrze i zrobię to w ten weekend.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata