Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Usunąć drugie imię z konta bankowego

Napisany przez Datenklau
Cześć!

Mam nadal bezwarunkowo darmowe konto korzyściowe w Commerzbanku, które założyłem kiedyś w oddziale. Jestem zadowolony z tego konta. Jednak irytuje mnie fakt, że mój drugi imię jest widoczne podczas przelewów. Nawet nie ma go na świadectwie szkolnym.

Mam także konto w innym banku, które założyłem online. Pominięto tam drugie imię i zostało ono dodane podczas procesu Post-Ident. Jednakże widnieje ono tylko w danych klienta. Podczas przelewów itp. nie pojawia się.

Czy ktoś miał podobny problem i skutecznie usunął drugie imię? Według oddziału można usunąć drugie imię z karty debetowej, ale nie z przelewów.

Pozdrowienia

Napisany przez 2tneub
Sprawdziłem właśnie, ponieważ mam również konto w Commerzbanku i drugie imię. Moje drugie imię jest również wpisane jako właściciel konta. W systemie internetowym banku można zmienić nazwę w sekcji Usługi / Dane osobiste, jednak wyraźnie podkreślono informację, że wszystkie imiona powinny być zgodne z dowodem osobistym. Pytanie brzmi, jakie zapytania lub komunikaty są przekazywane przez bank w tle (Schufa / Urząd meldunkowy), które w innym przypadku mogą zostać źle przetworzone. W innym banku widnieje tylko moje imię używane na co dzień.

Napisany przez Datenklau
Czy drugie imię również pojawia się jako właściciel konta na przelewach? Wygląda na to, że w Commerzbank jest to normalne. Uważam to za irytujące, ponieważ prawdopodobnie przy płatnościach kartą zawsze przesyłane jest moje drugie imię. Co ciekawe, na moim koncie w comdirect przy przelewach na [url]konto[/url] referencyjne pojawia się tylko Imię Nazwisko jako właściciel konta. Podczas rejestracji podałem tylko pierwsze imię, a drugie zostało dodane przez Pocztę. Dane klienta na koncie w comdirect zawierają także drugie imię. Comdirect - marka Commerzbank ;-)

Napisany przez Datenklau
https://newsportal.koeln/tipps-und-t...fernen-lassen/

Wydaje się, że jest to możliwe. Ale infolinia nie potrafi tego zrobić, a konsultanta nie udało mi się osiągnąć telefonicznie.

Trochę mnie to irytuje, że pracownica placówki nie wiedziała o tym wtedy.

Napisany przez 2tneub
U mnie również drugie imię znajduje się w tytule przelewu.

Jednak ponieważ przelewam pieniądze na nasze wspólne główne konto tylko raz w miesiącu, w zasadzie jest mi to obojętne, choć rozumiem twój sposób myślenia.
W ramach ochrony danych i minimalizacji ich ilości, teoretycznie odbiorcy nie powinno z tego zależeć.

Zastanawiałam się nawet, czy nie usunąć mojego drugiego imienia z bankowości internetowej i zobaczyć, co się stanie.

Napisany przez Datenklau
tneub pisze:
W ramach ochrony danych i minimalizacji zbieranych informacji, teoretycznie nie powinno to obchodzić odbiorcy.

Teraz na razie darowałem sobie, ponieważ nie chcę rozmawiać z doradcą. Nie zgodziłem się na obowiązujące ceny, ponieważ chciałbym dalej korzystać z konta bezpłatnego bez warunków. Jeśli porozmawiam z doradcą, to temat na pewno się pojawi i ewentualnie dotąd może dojść do wypowiedzenia umowy.

Dokładnie to było moje zdanie

Cytat od tneub

Rozważałem już, czy nie mógłbym po prostu usunąć mojego drugiego imienia z bankowości internetowej i zobaczyć, co się stanie.

Prawdopodobnie będzie trzeba ponownie się zidentyfikować. Ale oczywiście nie jestem tego pewien. Jeśli to zrobisz, to możesz potem opowiedzieć tutaj o wyniku.

Napisany przez Datenklau
Byłem przypadkiem w pobliżu oddziału i skorzystałem z okazji, aby zapytać o drugie imię. Oczywiście przedstawiłem tamten trik z adresem dostawy pocztowej. Wynik: Brak możliwości usunięcia drugiego imienia z konta. Podobno mają prawny obowiązek wskazywania wszystkich imion jako właściciela konta (np. przy przelewach). Szczerze mówiąc, nic innego by mnie nie zdziwiło. To samo było w tym samym oddziale, w którym otworzyłem konto. Oni nie dali rady z tym nawet wtedy. Ciekawostka: W danych podstawowych mojego depozytu w Comdirect figuruje moje drugie imię. W innych miejscach widnieje tylko pierwsze imię. (np. przy przelewach na konto referencyjne) Comdirect - marka Commerzbank... Czy Comdirect przeczytało prawo czy Commerzbank je zrozumiała, tego nigdy się nie dowiemy. Teraz zastanawiam się nad założeniem dodatkowego konta w Comdirect. konto Commerzbanku i tak używam tylko z powodu karty debetowej i Paydirekt.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata