Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak postępować w przypadku wypowiedzenia umowy o oszczędzaniu i kredycie budowlanym w BHW?

Napisany przez Tapsi
Cześć.

Potrzebuję pomocy w związku z wypowiedzeniem, które przesłała mi firma BHW w zeszłym tygodniu. W wypowiedzeniu stwierdzono, że umowa o oszczędzaniu budowlanym została wypowiedziana zgodnie z art. 488 ust. 3 Kodeksu cywilnego, ponieważ suma umowy została w pełni uregulowana. Sumę tę osiągnąłem w 2022 roku. W umowie z tamtego czasu nie mogłem znaleźć możliwości wypowiedzenia, dlatego firma odwołuje się tutaj do Kodeksu cywilnego.

W liście zaznaczono, że mimo braku żądania pożyczki, firma nadal przyzna mi ewentualną premię odsetkową zależną od taryfy lub zwrot opłaty za zawarcie umowy, pomimo pełnego oszczędzania. Aby skorzystać z tego, nawet jeśli BHW wypowiedziała mi umowę, zgodnie z Ogólnymi Warunkami Umów o oszczędzaniu budowlanym (ABB), muszę potwierdzić akceptację przydziału umowy oszczędzania budowlanego i zrzeczenie się pożyczki budowlanej. Muszę to zrobić na piśmie przed rozliczeniem umowy.

Oto informacje o umowie:
Taryfa: D maXX 5 / BHW Dispo maXX
Data rozpoczęcia umowy: 2003
Przydział: 2013
Podstawowa stopa procentowa: 2% rocznie

W 2021 roku otrzymałem pismo z dodatkowymi informacjami, w którym:

* zrzekam się pożyczki budowlanej po co najmniej 7 latach trwania umowy przy zaakceptowaniu przydziału,
* nie wprowadzono żadnych zmian w umowie,
* umowa nie powstała na skutek zmiany taryfy,
* nie ma finansowania ani cesji.

Całkowita stopa zwrotu od daty rozpoczęcia umowy wzrośnie do 4,25% wstecz. Dotyczy to kwot oszczędnościowych do wartości kwoty oszczędnościowej.

Ogólnie chciałbym kontynuować umowę oszczędzania budowlanego. Czy dobrze rozumiem, że jeśli zaakceptuję ofertę BHW, otrzymam 4,25% zamiast 2,0% dla uzgodnionej sumy umowy i nie zostanie naliczona opłata za zawarcie umowy?

Co radzicie mi zrobić w tej sytuacji?

Cieszę się z każdego wsparcia.

Re: Jak postępować w przypadku wypowiedzenia umowy o oszczędzaniu i kredycie budowlanym w BHW?

Napisany przez NaTwoim13
Istnieje jasny wyrok BGH, według którego kasa oszczędnościowa może rozwiązać umowę związana z oszczędnościami budowlanymi (BSV), gdy:

a) kwota oszczędności budowlanych osiągnie sumę oszczędności budowlanych
b) minie 10 lat od przydzielenia

Jeśli zmiany umowy, takie jak zrzeczenie się kredytu budowlanego, będą konieczne dla otrzymania premii odsetkowej i zwrotu opłaty manipulacyjnej, ale nie mogą być już dokonane ze względu na np. rozwiązanie umowy, uprawnienia te mogą być utracone!

Nie rozumiem także, dlaczego, gdy suma oszczędności budowlanych została osiągnięta, należy nadal utrzymywać BSV? Jak to ma być możliwe?

Jeśli chcesz uzyskać wyższe oprocentowanie i zwrot opłaty manipulacyjnej, powinieneś zrezygnować z kredytu i przyjąć przydział, dziękując kasie oszczędnościowej, że było to nadal możliwe!

Napisany przez Tapsi
noelmaxim pisze:
Istnieje jednoznaczny wyrok Federalnego Sądu Najwyższego, który mówi, że kasa oszczędnościowo-budowlana ma prawo wypowiedzieć kontrakt oszczędności budowlanej, gdy:

a) Kwota oszczędności budowlanych równa się sumie oszczędności budowlanych
b) Upłynęło 10 lat od przyznania

Tak również to zrozumiałem

Cytat od noelmaxim

Również nie rozumiem, dlaczego po osiągnięciu kwoty oszczędnościowej z guthaben z BSV, miałbyś utrzymywać BSV dalej? Jak to ma być możliwe?

Wyższe odsetki w porównaniu z lokatą terminową lub kontem osobistym. Mój pośrednik podczas podpisywania zalecał mi również kontynuowanie tego bez udzielania kredytu, aby mieć dobrą lokatę.

Cytat od noelmaxim

Jeśli chcesz otrzymać wyższe oprocentowanie i chcesz uzyskać zwrot opłaty z tytułu zawarcia, powinieneś zrezygnować z kredytu i zaakceptować przyznanie kredytu i podziękować kasi oszczędnościowo-budowlanej, że nadal to było możliwe!

Wdzięczność to właściwe słowo. Chciałem tylko zbadać opcje i sprawdzić, czy moje badania są jak dotąd poprawne. Dla kogoś, kto nie zajmuje się codziennie finansami, system banków i kasy oszczędnościowo-budowlanej jest trudny do zrozumienia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata