Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Podatek od nieruchomości - także do załatwienia w programie Elster...!?

Napisany przez tarifa
Cześć i miłego dnia

Czy można teraz również płacić nowo naliczoną podatek od nieruchomości w znanych obszarach oprogramowania elektronicznego?

Innymi słowy: Czy podatek od nieruchomości można również opłacić za pośrednictwem programu Elster...!?​

Napisany przez 2titan1981
Podatek gruntowy można złożyć za pośrednictwem Elster, ale istnieją także inne rozwiązania programowe, które pomagają w składaniu deklaracji podatku gruntowego. Czasami Elster ma tendencję do awarii.

Napisany przez 2tneub
titan1981 pisze:
Podatek od nieruchomości można złożyć za pośrednictwem Elster, ale istnieją również inne rozwiązania programowe, które pomagają w składaniu deklaracji podatkowej od nieruchomości. Czasami Elster ma tendencję do awarii.

Jeśli nie składa się podatku VAT i podatku od nieruchomości w dniach 9. i 10. miesiąca, to już działa.

Napisany przez BenniG
Cześć, też skorzystałem z Elster do mojego mieszkania. Terminologia jest trochę niejasna, ale jeśli poda się nieprawidłową wartość (np. udział na ziemi), program zareaguje - dopóki wszystko nie będzie poprawne.

Napisany przez Lars04
Robicie to sami? Pamiętam, gdy zaczynałem kupować swoją pierwszą nieruchomość, którą była mieszkanie własnościowe, zostało mi powiedziane, abym powierzył wszystko księgowemu. W ten sposób nie trzeba się martwić o takie sprawy, ale wydaje się, że w przypadku niewielkich kwot nie byłoby to problemem. Nie chcę teraz rezygnować z mojego księgowego, ponieważ według Handelsblatt https://www.radinger.com/kanzlei/han...prüfer-2023/ należy do najlepszych w Niemczech. Ale jeśli taki program załatwia wszystko za nas, o ile wie się, gdzie co wpisać, i o ile chodzi rzeczywiście o jedno mieszkanie, dlaczego więc robiacie to sami?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata