Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: ubezpieczenie emerytalne z kapitałem zgromadzony bezpośrednio przez pracodawcę

Napisany przez Klaus44
Cześć,

jeśli pracodawca nie istnieje już jako bezpośredni ubezpieczyciel w przypadku ubezpieczenia emerytalnego, ale jest wpisany jako ubezpieczony, czy mogę przenieść umowę na siebie? (To było 8 lat temu)

Dzięki

Re: ubezpieczenie emerytalne z kapitałem zgromadzony bezpośrednio przez pracodawcę

Napisany przez bruno68
Wygląda na to, że nie!

Ponieważ partnerem przy zawieraniu umowy był AG i ubezpieczyciel, prawdopodobnie fakt, że umowa nie weszła do masy upadłościowej, wynikał z procedur upadłościowych.

Tutaj AG w rzeczywistości nie był bankrutem, ale po prostu został wybrany jako strona umowy w celu zakończenia ewentualnej odpowiedzialności finansowej!

Z tego wynika, że w przypadku śmierci osoby ubezpieczonej, prawdopodobnie reszta wartości przypada AG!

Może to wynikać z faktu, że wybrano niewłaściwą formę ubezpieczenia!

Umowy ubezpieczenia nie są umowami indywidualnymi, ale mogą być podzielone na właściciela umowy, płacącego składki ubezpieczeniowe i beneficjenta rentowego! Nawet w przypadku grupowych umów!

Jeśli AG oferuje tanie ubezpieczenia grupowe, istnieje ryzyko, że nawet pieniądze wpłacone przez składkę z wynagrodzenia zostaną poddane masy upadłości AG. Ponieważ zarządca upadłości likwiduje wszystkie zobowiązania AG, w tym wszelkie umowy ubezpieczenia, w których AG jest właścicielem umowy!

W związku z tym pracownik może wprawdzie zgłosić swoje roszczenia w pełnej wysokości wobec zarządcy upadłości na liście wierzytelności, ale z reguły otrzyma z likwidacji tylko jednocyfrowy procent, co w najlepszym przypadku oznaczałoby dla pracownika, który wpłacił 50 000 €, roszczenie w wysokości 5 000 €.

Jednak w wielu przypadkach może to oznaczać brak jakichkolwiek środków, gdyż firma została zubożona przez dużych akcjonariuszy/wspólników od wielu lat!

W Państwa przypadku zaleciłbym przemyślenie, czy nie byłoby lepiej zlikwidować niewłaściwe planowane świadczenia emerytalne bAV, co mogłoby doprowadzić do wyższej emerytury!

bruno68

Napisany przez Alwina
Hej!

Gdy pracodawca (AG), który jest ubezpieczającym w ubezpieczeniu na życie grupowym, przestał istnieć (na przykład z powodu bankructwa), istnieją specjalne przepisy i procedury dotyczące umowy:

Ogólnie rzecz biorąc, ubezpieczenie na życie grupowe nie wchodzi w masy upadłości pracodawcy. Oznacza to, że roszczenia z tytułu ubezpieczenia na życie grupowe nie mogą być wykorzystane do zaspokojenia wierzycieli niewypłacalnego pracodawcy. Wynika to z faktu, że ubezpieczenie na życie grupowe zostało zawarte w ramach emerytury pracowniczej dla pracownika, który jest objęty ubezpieczeniem.

ubezpieczenie na życie grupowe to umowa między pracodawcą a towarzystwem ubezpieczeniowym, przy czym pracownik jest osobą objętą ubezpieczeniem. Pracownik ma bezpośrednie roszczenie wobec towarzystwa ubezpieczeniowego o świadczenia ubezpieczeniowe.

W wielu przypadkach pracownik może zmienić umowę na siebie, stając się nowym ubezpieczającym. Jest to szczególnie sensowne, jeśli nadal chce płacić składki na ubezpieczenie na życie grupowe lub jeśli chce zawiesić umowę bez składania składek.

Jeśli pracodawca jest niewypłacalny, należy skontaktować się bezpośrednio z towarzystwem ubezpieczeniowym i przedstawić sytuację. Towarzystwo ubezpieczeniowe zazwyczaj udzieli informacji na temat koniecznych kroków do podjęcia.

Mam nadzieję, że to pomogło! W przypadku konkretnych pytań dotyczących prawa lub podatków zaleca się skonsultowanie się z ekspertem.

Napisany przez Klaus44
Cześć,
dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrowienia, Klaus

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata