Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.
Przyjazne Cześć wszystkim,

w następującej kwestii zupełnie nie mogę się połapać:

Jestem samozatrudniony od ponad 30 lat i mam prywatne [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne - obecnie płacę prawie 900 EUR miesięcznie i widzę, jak ta kwota zbliża się do 1000 EUR. Propozycje zmiany taryfy już mi zaoferowano - jednakże przy wyższym udziale własnym i ograniczonym zakresie świadczeń nie mają one sensu.

Z zysków z ostatnich lat w systemie publicznym ubezpieczenia zdrowotnego wypadałoby mi zdecydowanie lepiej... Teraz moje rozważania: W grudniu skończę 55 lat, a ponieważ w starości nie spodziewam się dodatkowych dochodów, zastanawiam się nad zmianą na [url]ubezpieczenie[/url] publiczne - na co należy zwrócić uwagę?

Jakie są terminy (poza ukończeniem 55. roku życia) i co jeszcze trzeba wziąć pod uwagę przy przejściu na [url]ubezpieczenie[/url] publiczne? Czy mój pośpiech jest uzasadniony, czy też istnieje możliwość zmiany po 55. roku życia? Wystarczy krótki okres zatrudnienia jako pracownik, aby skorzystać z prawa wyboru i dokonać zmiany - jakie są dokładne przepisy?

Co stanie się z moimi rezerwami na starość w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym? (po prawie 30 latach musi się tam nagromadzić sporo środków) Czy istnieje możliwość przekształcenia pełnego ubezpieczenia zdrowotnego w [url]ubezpieczenie[/url] dodatkowe (ewentualnie bez ponownego badania zdrowia)?

Dziękuję za Wasze opinie :-)
Jeśli chcesz wrócić do ubezpieczenia GKV, koniecznie zaakceptuj pracę ubezpieczeniową przed ukończeniem 55. roku życia. Wcześniej jest już za późno.

Odstąpienia z PKV oznaczają utratę rezerw na starość.

Uwaga ważne!!! Aby jako emeryt wstąpić do ubezpieczenia emerytalnego, musisz w drugiej połowie swojego życia zawodowego przez 90 procent czasu być ubezpieczony zgodnie z ustawą. Reguła 9/10.

W przeciwnym razie, jako emeryt musisz ponownie przystąpić do PKV. Co może być bardzo kosztowne z powodu konieczności złożenia nowego wniosku, jeśli nie wykupisz małego lub dużego prawa do ubezpieczenia, wtedy ewentualnie zachowasz rezerwy na starość. Proszę, nie popełniaj tu lekkomyślnego błędu. Prawo do ubezpieczenia zabezpiecza Twoje rezerwy na starość i eliminuje ponowną ocenę stanu zdrowia przy wznowieniu umowy PKV. W razie wątpliwości, zapytaj swoją firmę ubezpieczeniową.

Pozdrowienia, F.
pisze:
UWAGA ważne !!! Aby jako emeryt być objętym ubezpieczeniem zdrowotnym emeryta, w drugiej połowie swojego życia zawodowego musisz być ubezpieczony na mocy prawa w 90 procentach czasu. Reguła 9/10.

W przeciwnym razie jako emeryt będziesz musiał ponownie przystąpić do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Co stanie się bardzo drogie w przypadku nowego wniosku, jeśli nie wykupisz żadnych praw do zabezpieczenia, wtedy ewentualnie zachowają się środki rezerw na emeryturę. Proszę, nie popełnij tu lekkomyślnego błędu. Prawo do zabezpieczenia zapewnia Twoje rezerwy emerytalne i uniemożliwia ponownej oceny zdrowia przy wznowieniu umowy ubezpieczenia zdrowotnego. Proszę zapytaj swoje ubezpieczenie zdrowotne.

O ile mi wiadomo, można jednak pozostać dobrowolnie ubezpieczonym na mocy prawa - jednak w wieku emerytalnym (także odsetki/dochody z kapitału/wynajęcia/etc.) będą brane pod uwagę do obliczenia składek na ubezpieczenie zdrowotne ... czy coś się tutaj zmieniło, czy źle zrozumiałem?
utopus pisze:
O ile mi wiadomo, można jednak nadal dobrowolnie pozostać ubezpieczonym zgodnie z ustawą - w wieku emerytalnym jednak musisz uwzględnić wszystkie dochody (w tym również odsetki/przychody kapitałowe/wynajmy/etc.) jako podstawę do obliczenia składek na ubezpieczenie zdrowotne ... czy coś się tu zmieniło, czy źle to zrozumiałem?

Tak, dobrowolne ubezpieczenie zgodnie z ustawą jest możliwe pod warunkiem, o których wspomniałeś. Moim zdaniem, nie różni się to znacząco od odpowiednich stawek ubezpieczenia prywatnego.

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Gdzie dostałeś tę rekomendację i jak stara ona jes[…]

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata