- czw wrz 21, 2023 4:51 pm
Przyjazne Cześć wszystkim,
w następującej kwestii zupełnie nie mogę się połapać:
Jestem samozatrudniony od ponad 30 lat i mam prywatne[url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne - obecnie płacę prawie 900 EUR miesięcznie i widzę, jak ta kwota zbliża się do 1000 EUR. Propozycje zmiany taryfy już mi zaoferowano - jednakże przy wyższym udziale własnym i ograniczonym zakresie świadczeń nie mają one sensu.
Z zysków z ostatnich lat w systemie publicznym ubezpieczenia zdrowotnego wypadałoby mi zdecydowanie lepiej... Teraz moje rozważania: W grudniu skończę 55 lat, a ponieważ w starości nie spodziewam się dodatkowych dochodów, zastanawiam się nad zmianą na[url]ubezpieczenie[/url] publiczne - na co należy zwrócić uwagę?
Jakie są terminy (poza ukończeniem 55. roku życia) i co jeszcze trzeba wziąć pod uwagę przy przejściu na[url]ubezpieczenie[/url] publiczne? Czy mój pośpiech jest uzasadniony, czy też istnieje możliwość zmiany po 55. roku życia? Wystarczy krótki okres zatrudnienia jako pracownik, aby skorzystać z prawa wyboru i dokonać zmiany - jakie są dokładne przepisy?
Co stanie się z moimi rezerwami na starość w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym? (po prawie 30 latach musi się tam nagromadzić sporo środków) Czy istnieje możliwość przekształcenia pełnego ubezpieczenia zdrowotnego w[url]ubezpieczenie[/url] dodatkowe (ewentualnie bez ponownego badania zdrowia)?
Dziękuję za Wasze opinie:-)
w następującej kwestii zupełnie nie mogę się połapać:
Jestem samozatrudniony od ponad 30 lat i mam prywatne
Z zysków z ostatnich lat w systemie publicznym ubezpieczenia zdrowotnego wypadałoby mi zdecydowanie lepiej... Teraz moje rozważania: W grudniu skończę 55 lat, a ponieważ w starości nie spodziewam się dodatkowych dochodów, zastanawiam się nad zmianą na
Jakie są terminy (poza ukończeniem 55. roku życia) i co jeszcze trzeba wziąć pod uwagę przy przejściu na
Co stanie się z moimi rezerwami na starość w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym? (po prawie 30 latach musi się tam nagromadzić sporo środków) Czy istnieje możliwość przekształcenia pełnego ubezpieczenia zdrowotnego w
Dziękuję za Wasze opinie