Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie budynku - Porównanie, wskazówki i informacje.

Napisany przez mia88
Cześć,

niestety nie znalazłem odpowiedniego wątku, mam nadzieję, że w porządku będzie, jeśli założę nowy.
Jak już wskazuje tytuł, zastanawiam się nad zawarciem ubezpieczenia budynku z mężem. Na razie chcielibyśmy się niezależnie zorientować.

Na co zwrócić uwagę? Jak porównać najlepiej wszystkie dostępne stawki? Będę wdzięczny za każdą pomoc.

EDYCJA: Szukając w Google natknąłem się na strony porównań takie jak ubezpieczenie budynków - teraz za 4 ? zabezpiecz swoje cztery ściany.
Nigdy wcześniej o tym nie słyszałem, szczerze mówiąc. Czy ktoś się na tym zna i mógłby mi coś na ten temat powiedzieć?

Napisany przez Reibold
Dzień dobry,

w przypadku ubezpieczeń budynków istnieje wiele różnic, które należy uwzględnić.
Pomocna może być porównywarka, aby dowiedzieć się o możliwych zabezpieczeniach i przeprowadzić pierwsze przykładowe obliczenia.
Zazwyczaj ubezpiecza się obszary pożaru, zalania oraz burz i gradu.
Możliwe jest rozszerzenie o szkody elementarne takie jak powodzie.
Ubezpieczone są więc szkody na domu spowodowane wymienionymi zagrożeniami.
Działając w szczegółach, napotyka się pytania jak: czy posiadasz łóżko wodne lub akwarium, czy masz zbiornik na wodę deszczową, czy w sąsiedztwie znajdują się zakłady przemysłowe narażone na pożar, czy Dom jest częściowo wykorzystywany w celach komercyjnych, itp.
W takich kwestiach zaleca się osobistą rozmowę z kimś kompetentnym. Najlepiej z kimś, kto ma kilku dostawców do wyboru i nie jest uzależniony od tego, czy Twój Dom pasuje do jego firmy ubezpieczeniowej.

Z poważaniem

Alexander Reibold
Pośrednik ubezpieczeniowy i funduszy inwestycyjnych
Neuburg an der Donau

Napisany przez Lottali07
Przez klasyczne ubezpieczenie budynku mieszkalnego są objęte szkody spowodowane pożarem, uderzeniem pioruna, eksplozją, implozją, mrozem, pęknięciem rur, zalaniem, ulewą oraz gradem. Ochrona ubezpieczyciela obejmuje zarówno główny budynek, jak i budynki gospodarcze na ubezpieczonej działce. W zależności od wybranej taryfy mogą być uwzględnione także szkody powstałe w wyniku przepięcia, katastrof naturalnych takich jak trzęsienia ziemi lub powódź, a także szkody w instalacjach wodnych poza budynkiem, albo można umówić je dodatkowo. Zazwyczaj do wyboru jest kilka pakietów ubezpieczenia. Tutaj znajdziesz kilka wskazówek dotyczących wyboru ubezpieczenia budynku.

Napisany przez Ophelia
Cześć wszystkim,

jest jasne, że wszelkie szkody powinny być ubezpieczone przed żywiołami. Jednak w przypadku starych domów wartość ta musiała być znacznie wyższa niż w przypadku nowych budynków. Zastanawiam się, jak te domy są uwzględniane przez ubezpieczyciela. Ponieważ w międzyczasie mieliśmy cztery różne waluty....

Czy te domy nie powinny być dodatkowo ubezpieczone również na wypadek włamania...czy to nie jest możliwe?

Napisany przez Heinzi34
W zasadzie wybór odpowiedniego ubezpieczenia zawsze przebiega w ten sam sposób. Najpierw należy przejrzeć ogólne testy porównawcze, na przykład aktualnego lidera testów w dziedzinie ubezpieczeń budynków - AXA. Następnie sprawdź, czy spełnia to osobiste wymagania i potrzeby. Jeśli tak, to zawrzyj umowę, można to zrobić także online w przypadku ubezpieczeń budynków, jeśli nie, przejrzyj inne firmy z wysokimi ocenami. Zazwyczaj w obrębie jednej dziedziny ubezpieczeń istnieje co najmniej 5-10 obiektywnie interesujących dostawców. Następnie najlepiej porozmawiać z niezależnym doradcą i wybrać najlepszą ofertę.

Napisany przez KarlHeinzN
Najlepiej skorzystać z jednego z wielu niezależnych portali ubezpieczeniowych i porównać różne oferty - mieliśmy dobre doświadczenia z wohngebaeudeversicherung.eu/ - jest przejrzyste i przyjazne dla użytkowników

Napisany przez Lisa2013
ubezpieczenie budynku nie jest tym samym co ubezpieczenie nieruchomości. Składa się ono z wielu małych zabezpieczeń dla własnego domu. Nie każdy komponent jest zawsze sensowny lub konieczny. Dlatego każdy właściciel domu powinien zrozumieć, co chce ubezpieczyć i które ryzyka ubezpiecza dana polisa.

Napisany przez speaker2013
Cześć,

Aby w ogóle zawrzeć ubezpieczenie budynku, wnioskodawca musi posiadać nieruchomość. Dlatego zazwyczaj tylko właściciele domów mogą ubiegać się o tę polisę. Jak w przypadku wszystkich ubezpieczeń, ubezpieczenie budynku musi być porównywane, obok finansowania budowy. Tylko poprzez porównanie ofert konsument otrzymuje dobrą orientację w rzeczywistych warunkach.

Napisany przez uwehaensch
Cześć, czy naprawdę każdy musi tutaj umieszczać jakieś głupie reklamy? Jest to całkowicie niepotrzebne i na pewno nie pomaga autorowi pytania.

Napisany przez Tikonteroga
Cześć, aktualnie interesuję się również tematem ubezpieczenia budynków. Mam kilka pytań i chciałbym poznać wasze opinie.

1. Na jednym z popularnych portali porównawczych, gdzie można porównać ubezpieczenia budynków mieszkalnych, przeczytałem, że szkody spowodowane przez burzę są ubezpieczone dopiero od siły wiatru 8 (63 km/h). Czy to ogólna zasada, która dotyczy wszystkich ubezpieczeń budynków mieszkalnych?

2. Czy istnieje wiarygodne źródło (w internecie), w którym mogę sprawdzić historyczne siły wiatru w miejscu danego budynku mieszkalnego?

3. Czy w pewnych okolicznościach (patrz 2.), byłoby możliwe ubezpieczenie budynku jedynie na wypadek szkód spowodowanych gradem, a nie przez burzę? Na przykład gdy w historii w miejscu danego budynku nie odnotowano siły wiatru równą 63 km/h.

4. Zauważyłem, że w moim polisie ubezpieczenia budynku mieszkalnego podane jest błędne rok budowy. W rzeczywistości budynek mieszkalny jest o 33 lata starszy. Czy to zawsze musi być błąd, czy istnieją sytuacje, w których można podać późniejszy rok budowy (np. po renowacji)?

5. Jak wpływają rok budowy i czynnik nowości ruchomej na wysokość składki?

Napisany przez EasyD
1. To jest standardowe, ale nie zawsze ma miejsce u wszystkich ubezpieczycieli.

2. Ta możliwość nie jest mi znana.

3. Nie znam żadnego ubezpieczyciela, który oferuje coś takiego.

4. Zawsze polecam skonsultować to z Państwa ubezpieczycielem. W wielu przypadkach w chwili składania wniosku podane zostało błędne rok, aby uzyskać lepszą składkę lub aby w ogóle móc się ubezpieczyć. W takich przypadkach może to spowodować problemy w momencie wystąpienia roszczenia.

5. To jest nieco inne w przypadku każdego dostawcy.

Napisany przez Matthew Pryor
1. Na jednej z popularnych platform porównawczych, na której można również porównać ubezpieczenia budynków mieszkalnych, przeczytałem, że szkody spowodowane przez burzę są ubezpieczone dopiero od prędkości wiatru 8 (63 km/h). Czy jest to ogólna zasada i dotyczy wszystkich ubezpieczeń budynków mieszkalnych?

Nie, istnieją ubezpieczyciele, którzy nie stosują minimalnej prędkości wiatru. Ale nawet w przypadku polis, które zawierają tę regulację, można z niej zrezygnować, jeśli ubezpieczony udowodni, że... informuje Cię znana platforma porównawcza.

2. Czy istnieje wiarygodne źródło (w internecie), gdzie mogę sprawdzić historyczne prędkości wiatru w miejscu dotyczącym danego budynku mieszkalnego?

Czasami tutaj: https://eca.knmi.nl/

4. Zauważyłem, że w moim polisie na ubezpieczenie budynku mieszkalnego podane jest nieprawidłowe rok budowy. Budynek mieszkalny ma faktycznie 33 lata więcej. Czy jest to koniecznie błąd, czy może istnieć przypadki, w których można podać późniejszy rok budowy (np. po remoncie)?

Późniejszy rok budowy nie ma znaczenia nawet w przypadku remontu. Obszerne prace remontowe mogą mieć wpływ na obniżenie składki, ale rok budowy sam w sobie nie ma z tym bezpośredniego związku. Powinno to pasować, jest całkiem możliwe, że ubezpieczyciel wiedząc o poprawnym roku budowy nie podjąłby ryzyka. W przeciwnym razie: Patrz VVG lub warunki ubezpieczyciela dotyczące ewentualnych konsekwencji naruszenia obowiązku informacyjnego przedumownego oraz kiedy i w jaki sposób mogą być one sankcjonowane przez ubezpieczyciela.

5. Jak wpływają rok budowy i ciągle zmieniający się czynnik nowej wartości na wysokość składki?

Również tutaj znana platforma porównawcza chętnie wyjaśni. Trzeba tylko odpowiednio ją zasilić i porównać.

Napisany przez Tikonteroga
Cześć,

dzięki za odpowiedzi. Teraz najpierw rozwiązuję kwestię błędnej informacji o roku budowy w polisie ubezpieczeniowej.

Poprzednie ubezpieczenie budynku zostało anulowane po konsultacji z związany pośrednik i zastąpione nowym. Teraz sprawdzę, czy również w polisie poprzedniego ubezpieczenia podany był błędny rok budowy...

Napisany przez Holger1984
mia88 pisze:
Witaj,

niestety nie znalazłem odpowiedniego wątku, mam nadzieję, że w porządku będzie, jeśli założę nowy.
Jak wskazuje tytuł, zastanawiam się nad zawarciem ubezpieczenia budynku z mężem. Na początek chcieliśmy się samodzielnie poinformować.

Na co zwrócić uwagę? Jak porównać wszystkie stawki najlepiej? Będę wdzięczna za każdą pomoc.

EDYTOWAĆ: Szukając w Google, natknąłem się na strony porównujące, takie jak ubezpieczenie budynku - teraz za 4 ? zabezpiecz swoje cztery kąty
. Nigdy wcześniej o tym nie słyszałem, szczerze mówiąc. Czy ktoś się na tym zna i mógłby mi coś na ten temat powiedzieć?

Ogólnie w Internecie jest wiele stron porównujących. Jednak nie zaszkodzi porównać polisy i stawek. Dokąd będziesz podpisywać umowę, zależy od ciebie .

Napisany przez Klaus22
Cześć, to mądra decyzja, aby wcześniej się zorientować. Przy wyborze ubezpieczenia budynku istotne są zabezpieczenia przed szkodami od ognia, zalania, burzy/gradobicia i innymi zjawiskami pogodowymi. Suma ubezpieczenia powinna być wystarczająca, aby pokryć koszty odbudowy domu w przypadku szkody. Porównywarki online są przydatnym narzędziem do uzyskania ogólnego obrazu, ale ostatecznie szczegóły polis powinny być zawsze sprawdzane, a w razie wątpliwości zadawane pytania.

Napisany przez Marc2512
To jest z 2016 roku ??!! Mam nadzieję, że po prawie 10 latach został dokonany właściwy wybór?!

Byłoby miło mieć m.in.:

100% rażące zaniedbanie
Ulewny deszcz jako żywioł
Brak ograniczeń przez 1914/Goldmark, a jedynie ochrona ubezpieczeniowa bez sum (miejscowy nowy budynek z postępem technologicznym i wymaganiami)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata