Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Zlecenie zwolnienia z podatku, niewykorzystane

Napisany przez Rosas
Cześć, to możliwe, że to głupie pytanie, ale czy są jakieś konsekwencje, jeśli kwota zwolnienia nie jest wykorzystywana? Czy można to uwzględnić w zeznaniu podatkowym lub przenieść na przyszłość? Dziękuję z góry!

Napisany przez IckeAusM
Zwykle w przypadku niewykorzystania kwoty wolnej następuje zgłoszenie do właściwego urzędu skarbowego, który sprawdza sytuację i zazwyczaj z wyłącznym zamiarem przekazuje ją pro forma prokuraturze.

Oczywiście że nie! Jakie mogą być konsekwencje?

Nic się nie dzieje! Wszystkie dochody z kapitału i odsetki w ramach kwoty wolnej na bieżący rok kalendarzowy są całkowicie nieistotne dla rozliczenia z podatku dochodowego. Nie ma możliwości przeniesienia pozostałej kwoty wolnej na następny rok kalendarzowy ani innych rozliczeń tego typu.

Napisany przez Cici
Jedyną konsekwencją jest to, że niezrealizowane zlecenie zwolnienia podatkowego wygasa. Jeśli masz portfel papierów wartościowych, może więc być sensowne sprzedać akcje, fundusze itp., które przynoszą zysk w wysokości złożonego zlecenia zwolnienia podatkowego, a następnie od razu odkupić. Warto to zrobić tylko wtedy, gdy zaoszczędzone w ten sposób podatki znacznie przewyższają opłaty transakcyjne.

Napisany przez finanzdoc
Wniosek o zwolnienie (FSA) ma wyłącznie na celu zmniejszenie kosztów. Z jednej strony ma to zmniejszyć obciążenia mnie podczas składania zeznań podatkowych, a z drugiej strony obciążenia dla banku inwestycyjnego, który nie musi za każdym razem obliczać podatku od dochodów kapitałowych i przekazywać go do urzędu skarbowego (FA), aby następnie odzyskać go podczas składania zeznań podatkowych.

Przykłady:

Mam wniosek o zwolnienie w 3 bankach na sumę 100 EUR i w każdym z nich mam dochód w wysokości 50 EUR - w przeciwnym razie nie generuję innych przychodów z kapitału. W takim przypadku nie muszę w ogóle podawać tych przychodów kapitałowych w zeznaniach podatkowych. Ani nie otrzymam zwrotu nadpłaconego podatku od dochodów kapitałowych, ani nie będę musiał dopłacić zbyt małej kwoty.

Z drugiej strony, jeśli mam wniosek o zwolnienie w 3 bankach na sumę 100 EUR, w dwóch bankach dochody wynoszą 50 EUR, ale w trzecim banku mam dochód 150 EUR, to trzeci bank opodatkuje 50 EUR, które przekraczają mój wniosek o zwolnienie, i prześle podatek od dochodów kapitałowych do urzędu skarbowego, pomimo że w sumie pozostałam znacznie poniżej mojego limitu zwolnienia (i w dwóch pozostałych bankach nadal istnieją nie wykorzystane wnioski o zwolnienie). Aby odzyskać nadpłacony podatek od dochodów kapitałowych od urzędu skarbowego, musiałabym teraz podać WSZYSTKIE swoje dochody kapitałowe w zeznaniach podatkowych, aby udowodnić, że pozostałam poniżej swojego limitu.

Podsumowanie

Niewykorzystany wniosek o zwolnienie nie jest więc niczym złym i początkowo nie ma dla mnie żadnych konsekwencji. Nawet można powiedzieć, że niewykorzystany wniosek o zwolnienie jest regułą! Kto co roku oblicza dokładnie w grosz swoje dochody kapitałowe na każdy bank i wtedy udziela wniosków o zwolnienie?

Raczej przekroczenie wniosku o zwolnienie generuje koszty (jak w przytoczonym przykładzie) i należałoby je w miarę możliwości unikać bądź dostosować.

Napisany przez Simoni87
IckeAusM pisze:
Dla zwykłego przypadku, w przypadku nie wykorzystania kwoty wolnej informacja zostaje przesłana do odpowiedniego urzędu skarbowego, który sprawdza sprawę i zazwyczaj zgłasza ją z góry prokuraturze.

Oczywiście nie! Jakie mogą być konsekwencje?

Nic się nie stanie! Wszystkie dochody kapitałowe i odsetkowe w granicach kwoty wolnej w bieżącym roku kalendarzowym są całkowicie nieistotne dla deklaracji PIT. Nie ma możliwości przeniesienia pozostałej kwoty wolnej na następny rok kalendarzowy ani innej rekompensaty.

Tak więc, oczywiście nie ma konsekwencji w tym sensie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata