Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Pozwolić na wypłatę Elterngeldu przez 1 lub 2 lata - Aspekty podatkowe.

Napisany przez danny-x
Cześć,

ja (mężczyzna) zarabiam około 57 000 euro rocznie brutto.
Moja żona w 2023 roku zarobiła około 38 000 euro brutto.

Moja żona spodziewa się dziecka pod koniec lutego i zamierza pójść na dwuletni urlop rodzicielski.

Ja natomiast będę kontynuował pracę na pełen etat.

Moja żona wkrótce będzie musiała podjąć decyzję, czy w pierwszym roku wypłaci sobie pełną kwotę zasiłku rodzicielskiego, a w drugim roku nic nie otrzyma, czy też zdecyduje się otrzymywać przez dwa lata połowę stawki zasiłku rodzicielskiego.

Zasiłek rodzicielski nie podlega początkowo opodatkowaniu, jednak zasiłek ten, jeśli dobrze rozumiem, zwiększa mój podatek, ponieważ do obliczenia mojej stawki podatkowej podstawą jest moje dochód plus zasiłek rodzicielski (tylko przy wspólnym rozliczeniu podatkowym?)

Czy zatem korzystniejsze jest, jeśli moja żona pobiera zasiłek rodzicielski przez rok w pełnej wysokości (Opcja 1) czy też przez dwa lata w połowie stawki (Opcja 2)?

Opcja 1 miałaby tę zaletę, że pieniądze są dostępne wcześniej i mogą być odsetkowane. Czy opcja 2 może być korzystniejsza pod względem podatkowym?

Czy w przyszłości możemy po prostu zaznaczyć ponownie opcję oddzielne rozliczenie podatkowe w zeznaniu podatkowym, aby do obliczenia mojej stawki podatkowej (bez względu na to, czy wybrano Opcję 1 czy 2 w przypadku zasiłku rodzicielskiego dla żony) podstawą były TYLKO moje własne dochody?

Moja żona chciałaby ewentualnie podjąć pracę na część etatu w drugim roku swojego urlopu rodzicielskiego. Czy bardziej korzystna jest Opcja 1 czy 2 pod tym względem, czy to nie ma znaczenia?

Na koniec: Aby uzyskać jak najwyższy zasiłek rodzicielski, tymczasowo (od momentu ogłoszenia ciąży) znajduję się w klasie podatkowej 5, a moja żona w klasie podatkowej 3. Kiedy wcześniej możemy to odwrócić (czyli mąż wraca do klasy podatkowej 3, co jest dla niego korzystne), aby powrót nie miał negatywnego wpływu na wysokość zasiłku rodzicielskiego?

Dziękuję za pomoc.

Napisany przez BenniG
Ponieważ stopa podatkowa wzrasta progresywnie, zawsze korzystniej jest mieć jak najmniej dochodów podlegających opodatkowaniu każdego roku, dlatego wybór dodatku dla rodziców byłby bardziej sensowny. Pierwsze dwa miesiące (z 8 tygodniami urlopu macierzyńskiego) są liczone jako normalne miesiące zasiłku rodzicielskiego, co oznacza, że można następnie otrzymać maksymalnie 10 miesięcy zasiłku rodzicielskiego lub 20 miesięcy dodatku do zasiłku rodzicielskiego, lub kombinację obu. Praca na pół etatu jest teraz nieznana, dlatego może być sensowne, jeśli Twoja żona weźmie pierwsze 6 miesięcy zasiłku rodzicielskiego, a następnie 12 miesięcy dodatku do zasiłku rodzicielskiego. Do wyliczenia zasiłku rodzicielskiego liczy się dominująca klasa podatkowa w 12 miesięcy przed porodem. Jeśli Twoja żona była więc przez 7 miesięcy w klasie podatkowej 3, to wystarczy. Ponieważ Twoja żona najprawdopodobniej jest już na urlopie macierzyńskim, możesz śmiało przejść do klasy podatkowej 3 - ale przygotuj się na dopłatę podatku.

Napisany przez danny-x
Dziękuję za odpowiedź.

Praca dorywcza ma być podjęta rok po narodzinach dziecka.

Czy więc sensowne jest złożenie wniosku o pełne świadczenie rodzicielskie na okres 12 miesięcy, tak aby po upływie 12 miesięcy dochód z pracy dorywczej i płatność świadczenia rodzicielskiego nie występowały równocześnie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata